Binnenkort audio-commentaar en extraatjes via streaming

Covid heeft er niet alleen voor gezorgd dat de streamingdiensten een gouden jaar kenden, het heeft het systeem ook wat doen evolueren. Enerzijds kwamen er meer diensten op de markt en werden de bestaande platforms uitgebreid met content. Maar nu zijn er zelfs plannen om extraatjes aan te bieden, die normaal op een DVD of Blu-ray zouden verschijnen. Er wordt bijvoorbeeld al gedacht aan een audiopiste met commentaar van de filmmakers over de gehele film.

Eén van de beste films van 2020 was deze van Palm Springs (2020), een soort moderne versie van Groundhog Day (1993). Wel, deze film is te bekijken op het Hulu platform mét een audio-comment track ter beschikking voor de liefhebbers. En dat zet uiteraard de deur open voor nog meet bonusmateriaal voor de fans. In wezen is dit niet zo’n hoogtechnologische vooruitgang (er was nu al een audio-track voor de verschillende dubbings in verschillende talen én er is meestal ook een trailer van de film ter beschikking), maar de extraatjes was tot op vandaag eigenlijk alleen maar iets voor de fysieke schijven en nu deze optie ook ter beschikking zal komen via de streamingdiensten, is er binnenkort geen reden meer om nog Blu-ray’s aan te schaffen. Hoewel, iets wat je bekijkt op streaming kan verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe content. Een echte filmfan wil nog altijd wel zijn eigen kopie hebben thuis.

Hulu is niet de enige streamingdienst die zijn tenen in dvd-extra-achtige wateren begint te dompelen. Disney+ heeft de making-of documentaireserie van The Mandalorian, terwijl Netflix ook meestal een trailer toevoegt aan de film. Maar als Netflix en Amazon Prime willen beginnen met het geven van meer bonusmateriaal aan mensen voor geselecteerde tv-series en films, ben ik er vrij zeker van dat iedereen aan boord zal zijn. Wie wil er nu niet naar een gag-reel kijken van een favoriete komedie of zien hoe een bepaald special-effects shot uit Tenet (2020) werd opgenomen?

Voor mij is het de hoofdreden waarom ik Blu-ray’s verzamel en dat is met name voor de extraatjes, want je steekt er zoveel van op. De laatste jaren heb ik wel gemerkt dat de extraatjes niet altijd van een evengoed niveau zijn of dat de audiocommentaar gewoon twee acteurs zijn die moppen zitten te tappen tijdens de film. Misschien krijgt het bonusmateriaal met deze evolutie een heropleving en wie weet kan Steven Spielberg eens overtuigd worden om een audio-track op te nemen van zijn commentaar op zijn films.


*** Palm Springs Commentary Version – trailer ***


1 Comment

  1. Jon

    Geen Blu-rays meer in 2025

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *