The Secret Garden (2020) **½ Blu-Ray Recensie

Bij ons is het misschien iets minder bekend, maar in de Angelsaksische landen is het kinderboek ‘De Geheime Tuin’ van Frances Hodgson Burnett uit 1911 een echte klassieker. Het is dan ook niet de eerste keer dat het boek verfilmd wordt, in de loop der decennia zijn er al een paar televisieseries en films gebaseerd op het boek uitgekomen, en zelfs een stripboek, een opera en een musical. Waarom dan nogmaals een verfilming? Buiten de voor de hand liggende financiële motieven lijkt het vooral om uit te pakken met nieuwere computereffecten om van de ‘geheime tuin’ een bijkomend personage te maken. Verder is The Secret Garden (2020) van regisseur Marc Munden immers braaf en vrij onconventioneel.

Korte inhoud: De tienjarige Mary Lennox (Dixie Egerickx) woont samen met haar ouders in Brits-Indië waar haar vader werkt. Mary is gewend aan een eigen kindermeisje, spek met eieren als ontbijt en de nodige vrijheid om te spelen en de wereld te ontdekken. Dat verandert wanneer haar beide ouders sterven aan cholera en Mary naar Groot-Brittannië wordt gestuurd om te gaan wonen in Misselthwaithe Manor bij haar enige familielid, haar oom Archibald Craven (Colin Firth).

Deze oom woont in een groot landhuis op het Britse platteland waar hij langzaam wegkwijnt. Zijn vrouw is immers gestorven en Craven heeft niet meer de fut in zich om zijn huis met een prachtige tuin te onderhouden. Mary krijgt van de strenge huishoudster Mrs Medlock (Julie Walters) een rondleiding door het imposante, maar treurige huis terwijl Mrs Medlock Mary op het hart drukt enkel de kamers te betreden waarvoor ze de toestemming krijgt.

Onnodig om te zeggen dat Mary bij de eerste de beste gelegenheid op avontuur trekt in het huis en daarbij haar neef Colin (Edan Hayhurst) in zijn kamer aantreft. Colin is al een tijdje zijn bed niet meer uitgeweest omdat hij kreupel zou zijn. Samen met Dickon (Amir Wilson), het broertje van keukenmeid Martha (Isis Davis), weet Mary Colin te overhalen om mee te gaan naar de prachtig bloeiende tuin die ze samen met Dickon in een hoekje van het domein heeft gevonden.

Scenarist Jack Thorne (“His Dark Materials”, Enola Holmes) heeft zich wat creatieve vrijheid veroorloofd door ervoor te kiezen om het verhaal te verplaatsen van begin 20e eeuw naar 1947. Een tijd die voor de Britten behoorlijk turbulent was toen Brits-Indië zich verdeelde in het huidige India, Pakistan en Bangladesh. De sprong in de tijd brengt de setting dichter naar het heden en maakt dat de periode nog verser in het geheugen ligt. Grote kans dat veel (Britse) kinderen nog een grootouder hebben die zich deze periode nog kan herinneren en er nog kan over vertellen. Het is een slimme zet die wat meer schwung in het verhaal brengt en de film iets minder ver van het bed van de huidige kijkers zet.

Zelf heb ik het boek niet gelezen, maar The Secret Garden zou ook veel meer achtergrondinformatie over de personages bevatten dan het boek. In ieder geval krijgt het verdriet van Mary over het verlies van haar ouders en de geheimzinnigheid van Archibald Craven de nodige ruimte wat de personages menselijker maakt. Een ander belangrijk personage in de film is de tuin, die haast een vriend voor de opgroeiende Mary wordt. In de tuin kan Mary haar fantasie de vrije loop laten en vindt ze geluk en vriendschap.


© Remain in Light

Uiteraard is de imposant bloeiende tuin een metafoor voor de relatie tussen een ouder en zijn kind. Hoe meer ruimte en liefde je een kind geeft, hoe meer het zich kan ontwikkelen en bloeien. Ook in 1911 was dit al een belangrijke boodschap, helaas wordt de subtiliteit van het boek door de filmmakers een beetje omver geblazen door een met computereffecten gegenereerde tuin die er wel heel mooi uitziet, maar ook een beetje zielloos is en warmte mist.

Dat blijkt een beetje het algemene euvel van The Secret Garden, de bedoelingen zijn goed, de vertolkingen zijn goed, maar het ráákt je allemaal toch minder dan gehoopt. De met computereffecten volgepropte magische tuin is zowel het grootste plus- en als het grootste minpunt van de film. Hij ziet er sprookjesachtig magisch uit, maar mist charme en een ziel.

De Blu-ray van The Secret Garden is verkrijgbaar sinds .


Review The Secret Garden (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** The Secret Garden trailer ***


1 Comment

  1. Eliza

    Niet te verwarren met ‘My Secret Garden’ wat iets helemaal anders is 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *