Unhinged (2020) **½ Blu-Ray Recensie

Dat het Covid 19-virus ook zware gevolgen heeft voor de filmsector is uiteraard een understatement. Zo bleven ook in de Verenigde Staten de bioscoopzalen gesloten van midden maart tot midden augustus. De actiethriller Unhinged (2020) was de eerste film die een ruime release kreeg nadat de zalen in de zomer terug open mochten in de VS. Op 21 augustus ging Unhinged op 1823 schermen in première. En het is waarschijnlijker dat de film in de filmgeschiedenis zal herinnerd worden als de eerste film na de eerste lockdown, dan om zijn filmische kwaliteiten. Unhinged is immers een vrij typische zaterdagavondfilm, goed voor een avondje entertainment na de werkweek, maar geen film die lang zal blijven hangen of die je een tweede keer wil zien.

Korte inhoud: De ochtend verloopt niet helemaal zoals gepland voor de alleenstaande moeder Rachel (Caren Pistorius). Ze overslaapt zich waardoor ze in een rush haar zoon Kyle (Gabriel Bateman) met de auto naar school moet brengen. Tijdens de rit krijgt ze te horen dat ze ontslagen wordt omdat ze alweer niet op tijd op haar werk geraakt en daardoor een belangrijke klant moet wachten. Alsof dat nog niet genoeg is zitten de wegen rond Los Angeles muurvast en dreigt ook Kyle weer te laat op school te komen waardoor de jongen zal moeten nablijven.

Rachels zenuwen staan dus gespannen wanneer ze aan het rode stoplicht achter de truck van Tom Cooper (Russell Crowe) staat. Wanneer Tom echter niet snel genoeg optrekt waardoor beiden voor het volgende rode licht staan, begint Rachel ongeduldig te claxonneren. Dat is echter niet naar de zin van Tom die aan het volgende stoplicht halt houdt en Rachel om meer uitleg vraagt. Rachel weigert zich echter te excuseren en dit schiet bij Tom in het verkeerde keelgat. Hij besluit de dag van Rachel volledig te verpesten en haar een lesje te leren.

Als kijker weet je al dat er niet met Tom Cooper te spotten valt. In de eerste scènes zien we hem immers in zijn auto voor een huis staan. Terwijl de camera bij de auto blijft, zien we Tom naar de voordeur stappen, een vrouw en een man brutaal neersteken waarna hij het hele huis in brand steekt en op zijn dode gemak wegrijdt. Later ontdekken we dat de slachtoffers zijn ex-vrouw en haar nieuwe vriend zijn. Hij is dus een gevaarlijke man met een bijzonder kort lontje waar je liever geen ruzie mee krijgt. Maar dat weet Rachel uiteraard niet.

Wanneer Rachel het daarna met Tom aan de stok krijgt aan het rode licht, weet je dus als kijker meteen dat het niet zo goed zal aflopen voor haar en haar zoon. En hoewel ze in haar recht is, hoop je dat ze haar ego opzij zet en haar excuses aanbiedt aan Tom zodat hij haar met rust zal laten. Unhinged gaat volledig mee in deze gedachtegang en doet geen enkele poging om de kijker te verrassen aan het begin van de film. De openingscredits die voorbij schuiven op de tonen van enkele filmpjes van verkeersagressie maakten dit al duidelijk.

De verrassing is dus niet tot wat het personage van Russell Crowe in staat is, maar hoe hij zijn wraak zal uitvoeren. Minutenlang rijdt hij achter Rachel door de straten van Los Angeles daarbij inspelend op de acties die Rachel onderneemt. Uiteraard spelen vele van de scènes zich af in auto’s en komt de actie voornamelijk van autoachtervolgingen. Dat deze niet altijd aan een hoge snelheid moeten gebeuren om spannend te zijn, bewijst regisseur Derrick Borte wanneer de spannendste achtervolging aan een tergend langzame snelheid door een woonwijk gebeurt.


© Remain in Light

Russell Crowe – die voor deze rol een fatsuit draagt – is goed gecast als de eendimensionale Tom Cooper die doorheen de hele film een ongekende dreiging uitstraalt. Veel diepte zit er niet in zijn personage, maar Crowe slaagt er toch wel in om er het beste van te maken. Het personage van Caren Pistorius is iets meer uitgewerkt en zij heeft ook de sympathie van de kijker als het onschuldige slachtoffer dat toevallig botst op een psychopaat.

Af en toe schuurt Unhinged danig tegen de grenzen van de geloofwaardigheid. Zoals een scène in een Amerikaanse diner waarin Tom de maat neemt van Rachels advocaat Andy (Jimmi Simpson) en zonder problemen op zijn gemak wegkomt. Maar al bij al biedt Unhinged niets meer en niets minder dan een avondje spannend entertainment. En dat kunnen we een film die als eerste uitkomt na de eerste golf van de Coronapandemie niet eens kwalijk nemen.

De extraloze Blu-ray van Unhinged is sinds verkrijgbaar.


Review Unhinged (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** Unhinged trailer ***

1 Comment

  1. Vince

    Het is en volkomen belachelijke, dwaze, over the top film … maar perfect escapisme voor onze Covid-tijden. Als je een strakke, gespannen film verwacht over de gevolgen van een verkeersongeval, dan is dit het niet. Maar het is een maf soort plezier om Russell Crowe volledig primair te zien gaan en in feite 80 minuten of zo ‘oh, fuck it’ te zegt.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *