Avenue 5 Seizoen 1 (2020-) **½ DVD Recensie

Hugh Laurie in een satirische serie van HBO bedacht door de maker van “Veep”… dat kan haast niet anders dan vonken geven. Helaas blijft het bij enkele sporadische opflakkeringen en blijkt het merendeel van deze “Avenue 5” (2020-) heel veel droog hout, dat klaar ligt om in brand gestoken te worden, maar waar geen vuur in de buurt te zien is. Daar kan zelfs de aanwezigheid van Hugh Laurie niet veel aan veranderen en Laurie verzinkt net als de rest van de bemanning van ruimteschip Avenue 5 in een vrij humorloos zwart gat.

Korte inhoud: Ergens in de nabije toekomst is ruimtetoerisme helemaal doorgebroken en leggen rijke aardbewoners graag vele dollars neer om een rondje in de ruimte te maken aan boord van het luxueuze ruimteschip Avenue 5. De passagiers hebben ingecheckt voor een acht weken durende trip die hen langs de planeet Saturnus zal voeren. Net als bij een bootcruise heeft het ruimteschip alle nodige voorzieningen aan boord, gaande van een stand-upcomedypodium tot een casino of wellnessruimte.

Kapitein van het ruimsteschip is de ervaren Ryan Clark (Hugh Laurie) die graag de passagiers te woord staat en het besturen van het schip overlaat aan zijn bemanning. Aan boord bevindt zich ook de eigenaar van de rederij van Avenue 5, de excentrieke miljardair Herman Judd (Josh Gad) die gewend is dat hij het laatste woord krijgt en de puberfase nooit ontgroeid is. Verder is er ook het hoofd van de klantendienst Matt Spencer (Zach Woods) die er alles aan doet om het de passagiers naar de zin te maken.

Dat blijkt een lastig klusje wanneer bekend raakt dat Clark eigenlijk helemaal geen kapitein is, maar een ingehuurde acteur die eruit ziet als een kapitein maar verder geen leidinggevende kwaliteiten bezit. De passagiers, onder leiding van Karen Kelly (Rebecca Front), beginnen te rebelleren en al gauw begint er vanalles mis te lopen aan boord. Gelukkig is er nog ingenieur Billie McEvoy (Lenora Crichlow) die samen met de échte bemanning alles in goede banen probeert te leiden.

Bedenker Armando Iannucci is bepaald niet subtiel te werk gegaan om de stituatie op de Avenue 5 naar analogie met de situatie in de Verenigde Staten onder Trump te maken. De letterlijk stuurloze en onbekwame kapitein Ryan Clark is uiteraard een weerspiegeling van het beleid van de eveneens vaak stuurloze president. De parallellen met de huidige Amerikaanse samenleving zijn makkelijk te trekken en moest dat allemaal nog niet genoeg zijn, is er uiteraard ook een veeleisende ‘Karen’ aan boord.

Subtiliteit is in “Avenue 5” ver te zoeken, en dat hoeft geen probleem te zijn indien de serie uitblinkt in satire of komische scènes. Maar zo zijn er helaas veel te weinig. Hier en daar zitten enkele goede vondsten, maar als het afleveringen lang gaat over een stroom uitwerpselen die rond het ruimteschip zweven, zegt dit eigenlijk al genoeg. Hugh Laurie krijgt hier en daar wel enkele mooie oneliners, maar het eindresultaat is gewoon niet grappig genoeg om van een succesvolle komische reeks te kunnen spreken.

Jammer, want op zich is het uitgangspunt van “Avenue 5” nog wel origineel. Door een kort probleem met de zwaartekracht raakt het ruimteschip immers uit koers waardoor de reisduur wordt verlengd van acht weken naar drie jaar. De daaropvolgende afleveringen doet de bemanning er alles aan om met oplossingen te komen, gaande van onnodige ballast over boord gooien tot de passagiers ermee proberen te verzoenen dat ze plots enkele jaren in de ruimte zullen zweven.


© Warner Home Video

Het biedt alleszins heel wat voer voor komische situaties, zoals de gepensioneerde ex-kapitein Spike Martin (Ethan Phillips) die het niet kan laten om zich te mengen in de technische discussies, maar eigenlijk ook gewoon meer kennis heeft dan de echte kapitein. Terloops wordt ook het wereldrecord yoga beoefenen in de ruimte gevestigd en enkele slachtoffers blijven in een baan rond het schip vliegen. Maar globaal genomen komt de humor er te weinig uit en is het aantal goede grappen voor een komische serie te weinig.

Na vier afleveringen besloot HBO al een tweede seizoen te bestellen en met het open einde is er alvast genoeg ruimte gelaten voor een tweede seizoen. Hopelijk dat dit tweede seizoen iets scherper en gedurfder wordt dan dit matige eerste seizoen.

De DVD met daarop de negen dertig minuten durende afleveringen van het eerste seizoen is verkrijgbaar vanaf . Daarop drie korte extra’s: een bezoek op de set en een reclamefilmpje van acteurs Josh Gad en Zack Woods. De serie is ondertussen ook te vinden op Streamz.

Review Avenue 5 Seizoen 1 (2020-)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating


*** Avenue 5 trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *