Sisters 1968 (2018) *** DVD Recensie

De miniserie “Sisters 1968” (2018) (originele Zweedse titel “Systrar 1968”) is een productie van SVT, de nationale publieke omroep van Zweden. De eerste aflevering van drie ging in première op 25 december 2018, een ietwat apart tijdstip voor een serie die zich afspeelt in 1968 en gaat over een pas afgestudeerde geëngageerde journaliste die droomt van een grote journalistieke carrière. De keuze voor een première op kerstavond laat al wel doorschemeren dat de serie vrij braaf is en er weinig controverse in zit. “Sisters 1968” in regie van Kristina Humle is goed gemaakt en geacteerd maar had gerust wat scherper gemogen.

Korte inhoud: Karin (Mikaela Knapp) is net afgestudeerd als journaliste en volop aan het solliciteren voor haar droombaan bij een van de grote kranten in Stockholm. Ze heeft haast elk mediabedrijf haar cv gestuurd, maar krijgt telkens het deksel op de neus. Ondertussen woont Karin samen met haar beste vriendin Lottie (Maja Rung) en diens dochtertje. Tijdens hun vrije tijd nemen Karin en Lottie regelmatig deel aan betogingen tegen het heersende establishment en tijdens een van die samenkomsten leert Karin haar vriend Janne (Hannes Fohlin) kennen.

De toekomst ligt open voor de jongeren, maar ondertussen is de moeder van Karin zwaar ziek, wat ze verbergen houdt voor haar dochter zodat die zich kan concentreren op het vinden van haar droombaan. Dat lijkt uiteindelijk te lukken wanneer Karin tijdens de zomerperiode aan de slag kan bij een lokale krant in de regio Skåne. Karin krijgt onderdak bij het gezin van Georg (Jens Hultén), de eigenaar van de krant en al snel huurt ook kunstenares Lottie een kamer bij Georg. Samen met Georgs dochter Ingela (Asa Åström) beleven de drie jonge vrouwen een heerlijke zomer.

Maar er moet ook gewerkt worden en Karin stuit op een vies zaakje wanneer de organisator van de lokale missverkiezing Gottfrid (Kim Sulocki) zijn handen niet van zijn missen kan houden. Als een echte onderzoeksjournaliste besluit Karin een artikel te wijden aan het hotel waar Gottfrid werkt en waar hij elke donderdagavond pikante feestjes houdt. Ze bijt zich vast in de zaak want dit zou wel eens haar eerste belangrijke artikel kunnen worden.

“Sisters 1968” is een sympathieke serie over een periode uit de geschiedenis waarin jongeren over de hele wereld in opstand kwamen. Het is de tijd van flower power, Woodstock, ‘Make love not war’, protesten in Parijs, peace signs die overal in het straatbeeld opduiken en beha’s die worden verbrand… Ook in Stockholm zijn de jongeren in de ban van de tijdsgeest die vanuit de Angelsaksische landen komt overgewaaid. Maar in de kleinere dorpjes op het landelijke Zweden kijken ze maar raar op als de idealistische Karin en de kunstzinnige Lottie er komen aangestormd. Het slaperige stadje wordt opgeschrikt door zoveel idealisme en feminisme.

Het is immers nog de tijd dat vrouwen thuis bleven om te koken en voor de kinderen te zorgen, en het belangrijkste feit van de dag het correct klaarmaken van de vis is. Karin en Lottie dagen de vrouwen uit om ook eens aan zichzelf te denken en niet altijd in dienst te staan van hun man en kinderen. Het resulteert in een serie die baadt in felle vrolijke kleuren en een zomerse zon, en waarin de decors, kapsels en kledij helemaal doen terugdenken aan de jaren ’60.


© Lumière Series

Dit is een feelgood serie, want hoewel Karin een #metoo-zaak op het spoor is en er thema’s als abortus en racisme aan bod komen, hebben de makers er toch voor gekozen om de serie zo luchtig mogelijk te houden. Daardoor mist “Sisters 1968” een beetje diepgang en hadden we graag gehad dat de serie iets scherper uit de hoek zou komen. Nu blijft het allemaal een beetje braaf, maar daardoor is het wel een perfecte serie om in première te gaan op kerstavond.

De DVD met daarop de drie zestig minuten durende afleveringen is sinds eind augustus verkrijgbaar. Je kan de serie ook bekijken op lumiereseries.com, en was eerder al beschikbaar op op DVD.


Review Sisters 1968 (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Sisters 1968 trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *