Clive Barker’s The Midnight Meat Train (2008) *** Blu-ray review

Lang voor horror-auteur Clive Barker (Hellraiser) zich bezig hield met het uitbrengen van hardcore horror best-sellers, schreef hij een zestal horror-bundels, beter bekend als de Books of Blood. Zo waren er Books of Blood Vol. 1 tot 3, The Inhuman Condition, In the Flesh, en Cabal, en ze zijn stuk voor stuk bangelijke boeken.

Eén van de beste verhalen uit het eerste volume was The Midnight Meat Train. Het draaide rond een fotograaf uit New York City die onderzoek verrichte naar een seriemoordenaar, de subway butcher, in een duivels ondergronds metrostel. Hij werd er geconfronteerd met bloederige gruwel die zijn leven drastisch zou veranderen. Als jullie op zoek zijn naar een stevig horrorboek mogen jullie dit oeuvre van de grootmeester niet links laten!

Clive Barker moet trouwens niet onderdoen voor Stephen King, maar iets wat beide auteurs gemeen hebben is dat de films gebaseerd op hun boeken niet altijd hetzelfde succes kennen in de bioscoop. Meestal te wijten aan geklungel van weinig ambitieuze of ronduit zwakke filmmakers die nauwelijks vatten waar de boeken om draaien. Maar dit is voor Stephen King toch de laatste jaren veranderd met films als It (2017) of Doctor Sleep (2019). Deze The Midnight Meat Train (2008) is nog van de periode waarin dergelijke horrorfilms niet echt serieus werden genomen als drama, maar het is verre van een slechte film.

The Midnight Meat Train had de debuutfilm van de special FX wizard Patrick Tatopoulos die eerder al werkte voor Pitch Black, Dark City, Silent Hill en Underworld…allemaal gitzwarte films – maar later vernam men dat hij het project had verlaten en dat Ryuhei Kitamura die regie van de film heeft overgenomen. Enerzijds was dat wel goed nieuws. Kitamura is de actie-expert die verantwoordelijk was voor Versus (2000), Alive (2002), Azumi (2003) en Sky High (2003). Maar zijn inbreng was echter niet datgene wat ik had verwacht. De film is behoorlijk minder spectaculair dan wat ik had gehoopt.

Korte inhoud: Wanneer een prominente kunst-galeriehouder (Brooke Shields) het nieuwste werk van de New yorkse fotograaf Leon Kaufman (Bradley Cooper) onder de loupe neemt, stelt zij voor de wat donkerder kanten van New York City als studie-object te nemen en de resultaten daarvan voor zijn debuut als professional in haar kunst-centrum in het centrum van de stad te vertonen. Blij dat hij uiteindelijk de goede richting heeft gekozen die zal leiden naar succes, brengt zijn obsessieve aandacht voor de duisterheid van de samenleving hem op het spoor van serie-moordenaar Mahogany (Vinnie Jones), de “subway butcher” die late metro-pendelaars het leven zuur maakt en uiteindelijk afslacht. Met zijn ongeremde fascinatie voor Mahogany dwaalt hij steeds verder af in de subway, per ongeluk zijn vriendin Maya (Leslie Bibb) met zich meetrekkend.

the_midnight_meat_train_2008_pic01.jpgthe_midnight_meat_train_2008_pic02.jpgthe_midnight_meat_train_2008_pic03.jpg
© Lionsgate

Los van mijn bedenkingen over de casting van Brooke Shields, heb ik me niet veel zitten ergeren en ging alles snel vooruit. En de film had wel zijn momenten van krankzinnigheid en het is zeker een film dat het bekijken waard is. Zeker niet vlekkeloos in hun uitwerking, maar genietbaar. De speciale effecten zijn goed (vooral de bloed-effecten) en de cinematografie van Jonathan Sela (John Wick, Atomic Blonde, Deadpool 2) is geweldig en zijn groen, blauwe tinten blijven ook terugkomen in meer recente van zijn films. Zelfs het acteerwerk was solide, hoewel sommige personages een beetje irritant waren, maar niet dat er veel waren. Wanneer je erover nadenkt waren er slechts zes karakters en de meeste praten niet veel. Vinnie Jones als Mahogany was een briljante keuze, en Bradley Cooper gaf een waanzinnig goede vertolking van Leon Kaufman.

Ik ben er zeker van dat de climax van de film voor veel mensen moeilijk te slikken zal zijn, en ik zou het best met hen eens zijn. Er zijn een paar dingen die niet echt worden uitgelegd en nog een paar die gewoon niet zo goed werden uitgelegd, maar al bij al heb ik me niet verveeld. Het is een adequate productie die niet moet onderdoen voor die andere Clive Barker film, Hellraiser.

Meat Train kreeg geen bioscoop-release, en ging straight-to-dvd en Blu-ray. Op de disk vind je tevens de audio-commentaar van de regisseur en Clive Barker, wat deze schijf meteen omvormt tot hebbeding. Daarnaast zijn er ook nog een aantal making of filmpjes. Er is een geknipte versie van 98 minuten maar de director’s cut is 103 min, let dus goed op welke Blu-ray versie je koopt. De film verscheen op Blu-ray op .


Review The Midnight Meat Train (2008)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** The Midnight Meat Train trailer ***

***Related Posts***
08/11/2007: Patrick Tatopoulos regisseert Underworld 3
09/05/2007: Hellraiser remake

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *