Elke keuze heeft gevolgen in Dark Pictures: Little Hope

Dark Pictures: Little Hope (2020), ontwikkeld door Supermassive Games en uitgegeven door Bandai Namco, geeft spelers de mogelijkheid om een groep doodgewone personages te besturen die vechten tegen hun metaforische demonen. Net als bij andere op verhalen gebaseerde horrorspellen, bestaat de meeste actie uit snelle gebeurtenissen en tussen-filmpjes, af en toe vergezeld van dialoogopties. Gevangen in een stad die al decennia lang strijdt tussen goed en kwaad, zullen een professor en zijn studenten uit hun comfortzone moeten treden om hun connectie met Little Hope en haar vroegere bewoners te ontrafelen.

Korte inhoud: Na een busongeluk belanden vier leden van een collegeklas en hun professor in het stadje Little Hope. De buschauffeur is zo goed als verdwenen, en er hangt een mysterieuze mist die hen verhindert om terug te keren van de stad. Het voelt allemaal een beetje aan als een Silent Hill game met zijn begin. Terwijl ze proberen iemand te vinden in deze schijnbaar verlaten stad, begint elk lid het gevoel te krijgen dat de dingen in deze stad niet zijn zoals ze zouden moeten zijn. Echo’s van heksenprocessen weerhalmen in de straten, en enkelen ervaren zelfs flashbacks naar een tijd waarin mensen werden opgehangen, verdronken, of erger nog, als ze werden verdacht van hekserij. Wat nog vreemder is, is dat in de flashbacks het hun dubbelgangers zijn die het slachoffer zijn van de verschillende executies.

Er zijn een aantal personages die spelers onderweg tegenkomen en die hun zullen helpen om het mysterie van Little Hope op te lossen. Bepaal welke acties ze zullen ondernemen of wat ze zullen zeggen om de plot verder te brengen, maar sommige acties die ze ondernemen, hebben gevolgen. Wat het meest helpt, is dat personages goede of heroïsche beslissingen moeten nemen om iedereen in de groep te beschermen en in leven te houden. Het is dus het soort spel waarbij je een zekere inleving moet hebben in de karakters om zo de juiste keuzes te kunnen maken. Elk personage start het spel met twee eigenschappen: een hoofd of hart -eigenschap. De speler zal tussen deze opties moeten kiezen terwijl hij een beslissing neemt namens het personage.

Het leuke is dat we ook met echte acteurs spelen. Het personage van Anthony wordt gespeeld door Will Poulter, en de makers hebben gewoon zijn fysiek overgenomen. Ook de fysiek van Caitlyn Sponheimer hebben ze overgenomen. En dan zijn er nog stemmen van Alex Ivanovici, Kyle Bailey en Ellen David. Het maken van dialoogkeuzes of acties op basis van karakter-eigenschappen kan een personage helpen om negatieve eigenschappen te ontwijken die hun ultieme ondergang kunnen zijn. Aan het einde van het spel worden de personages beoordeeld op het aantal ontweken negatieve eigenschappen dat ze hebben, en als gevolg daarvan kunnen ze hun demonen afstoten. Het ontwijken van negatieve eigenschappen en het vermijden van nieuwe negatieve eigenschappen is de beste strategie die een speler kan gebruiken om een personage in leven te houden. Zorg er gewoon voor dat jouw personage zoveel mogelijk samenwerkt met anderen en houd zijn/haar eigenschappen in het achterhoofd bij het nemen van beslissingen voor hen. John, die een arrogante maar rationele persoonlijkheid heeft, zou bijvoorbeeld niet op het aanbod voor een drankje aan het begin van het spel moeten ingaan, want dat geeft hem al snel een negatieve eigenschap.© Bandai Namco

De setting is ook wel geslaagd, ook de muziek in de game is veel metal. Op zichzelf heeft het niets te benijden van andere horrorgames, daar bestaat geen twijfel over. En het is fijn om afgeleid te worden door spooky kerkhof verhaaltjes. Als je van horrorspellen houdt, zal je hier wel plezier aan beleven. Het verhaal is misschien niet het meest memorabele ter wereld, maar het verpest nooit het spelplezier, en gezien de verschillende dialoogopties kan je gerust wel een aantal keren spelen. Volgend jaar zou trouwens The Dark Pictures: House of Ashes (2021) moeten uitkomen.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope is vanaf verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Pre-orders zijn vanaf nu beschikbaar in de PlayStation Store, de Xbox Games Store en op Steam. Krijg early access tot de Curator’s Cut – die nieuwe scenes toevoegt aan de Theatrical Cut – en kruip in de huid van verschillende personages, met allen hun nieuwe dilemma’s en uitkomsten.


Review The Dark Pictures: Little Hope (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating


*** The Dark Pictures: Little Hope trailer ***

1 Comment

  1. Stef

    Ik hoop dat dit beter is dan Man of Medan en op gelijke voet staat met Until Dawn. De trailer ziet er wel goed uit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *