HBO brengt drama-serie Valley of Tears over Jom Kipoeroorlog

HBO Max heeft de eerste trailer uitgebracht van de nieuwe waargebeurde Israelische miniserie Valley of Tears (2020). De serie bekijkt de veldslag van Jom Kipoeroorlog in het Israël van 1973, iets waar ik zelf spijtig genoeg geen bal van afweet. Het zou wel een mooie finale vraag zijn voor De Slimste Mens.

Korte inhoud: De achtdelige serie vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge soldaten tijdens de Jom Kipoeroorlog. We volgen de strijd door de ogen van verschillende betrokken personen. Zo zien we een televisiester die een zoektocht heeft lopen naar zijn afkeurende zoon, een angstige tiener die zich voorbereidt om te vechten en een geharde commandant die een hechte vriendschap sluit met een data-analist. Dit alles speelt zich af in het stof en puin van de grootste oorlog die het Midden-Oosten ooit heeft gekend, maar die achteraf gezien vrij eenvoudig vermeden had kunnen worden.

Valley of Tears (Sh’at Neila) werd bedacht door Daniel Amsel, Amit Cohen en Ron Leshem. De regie lag in handen van Yaron Zilberman. Hoewel de serie werd geproduceerd voor HBO, werd de eerste aflevering al op 19 oktober 2020 uitgezonden op een Israëlische televisiezender. Ook de zeven volgende afleveringen zullen eerst op deze zender verschijnen, alvorens de volledige miniserie op 12 november 2020 in het aanbod van HBO Max wordt opgenomen.

Maar laten we nog eens een kijk nemen naar dit conflict. De Jom Kipoeroorlog, ook bekend als de Ramadanoorlog, was een militair conflict tussen Israël en een coalitie gevormd door Egypte en Syrië. “Jom Kipoeroorlog” is de naam die in Israël aan deze oorlog gegeven is omdat op Jom Kipoer, de Grote verzoendag, Egypte en Syrië Israël aanvielen in een poging hun in 1967 door Israël bezette gebieden te heroveren. Ook Marokko, Irak, Algerije, Koeweit en Saoedi-Arabië zouden via expeditiemachten aan de strijd deelnemen. In de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde Israël de Sinaï op Egypte en de Hoogten van Golan op Syrië. Na jaren van schermutselingen gedurende de Uitputtingsoorlog, wees in 1971 de Israëlische minister-president Golda Meir toenaderingspogingen af van de nieuwe Egyptische president Anwar Sadat. Sadat besloot Israël naar de onderhandelingstafel te dwingen door bij verrassing het Suezkanaal over te steken. Hij vormde een bondgenootschap met de Syrische president Hafiz al-Assad die de Golan wilde heroveren.

Doordat het de capaciteiten van het Egyptische leger ernstig had onderschat, lukte het Israël niet de overstekende troepen in te sluiten. De Israëlische luchtmacht leed daarbij zware verliezen door luchtdoelraketten. De Egyptenaren bezetten op 6 en 7 oktober met een grote legermacht een brede strook langs de oostoever van het Suezkanaal die ze sterk ter verdediging inrichtten. De Israëlische regering vreesde dat Egypte en Syrië deze successen zouden uitbuiten door snel verder op te rukken en schijnt de inzet van kernwapens te hebben overwogen. Een weinig doortastende Arabische bevelvoering gaf Israël echter de tijd met reservetroepen de fronten af te grendelen. Door de doorbraak werd het Syrische opperbevel verleid toch zijn pantserreserves in te zetten voor massale aanvallen die echter met zware verliezen werden afgeslagen.


*** Valley of Tears trailer ***

1 Comment

  1. Wachowski

    Een enorm accurate film zal het waarschijnlijk niet zijn maar wel een pro-Israëlische versie denk ik.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *