Zwarte actrice Jodie Turner-Smith vertolkt rol van blanke Anne Boleyn

De zwart Britse actrice Jodie Turner-Smith gaat Anne Boleyn spelen, de vrouw van de Engelse koning Henry VIII die hij had onthoofd, in een driedelige psychologische thriller in opdracht van het netwerk Channel 5. Anne, de tweede vrouw van Henry VIII en moeder van Elizabeth I, werd in 1536 geëxecuteerd in de Tower of London nadat ze uit de gratie was geraakt bij de Tudor-koning en een veldslag aan het hof had verloren met vijanden zoals Thomas Cromwell.

“Het drama zal de laatste maanden van het leven van Anne Boleyn verkennen vanuit het perspectief van de koningin”, zei Channel 5 in een verklaring. “Het psychologische drama volgt haar terwijl ze worstelt om te overleven, een toekomst voor haar dochter veilig te stellen en het machtige patriarchaat om haar heen uit te dagen”.

De miniserie, geschreven door Eve Hedderwick Turner, wordt geproduceerd door Fable Pictures. Henry VIII’s liefde voor Anne veranderde de loop van de Engelse geschiedenis: hij splitste zich in 1533 met de katholieke kerk om met haar te trouwen na te zijn gescheiden van Catharina van Aragon. De dag na de onthoofding van Anne trouwde Henry met Jane Seymour. “Door dieper in te gaan op de immense sterke punten van Anne Boleyn terwijl ze haar fatale zwakheden en kwetsbaarheden onderzocht, sprak Eva’s script onmiddellijk tot mijn verbeelding”, zei de 34 jarige Turner-Smith. “De legende van deze formidabele koningin en woeste moeder zal worden gezien als een diep menselijk verhaal dat nog steeds zo relevant is voor vandaag,”.

Persoonlijk heb ik niets tegen de casting en ga ik niet beginnen met een twitter petitie te beginnen om de #blackwashing aan te klagen van een historische blanke figuur (zie pics), zoals dat om de haverklap gebeurt wanneer een blanke acteur een niet blanke rol vertolkt. Maar na dit mogen ze dan ook stoppen met de #whitewashing boycots, want ik mag hopen dat deze miniserie de discussie meteen op zijn kop kan zetten.

De laatste Anne Boleyn verfilming die ik me kan herinneren was de “The Tudors” (2007) serie met Natalie Dormer in de rol van Anne. Het gros van de cast zag eruit alsof ze gecast werden vanwege hun knappe en hedendaagse look, wat evenveel betekent dat de serie eruit zag als een 21e-eeuwse kosmopolitische fotoshoot, compleet met bleekblond haar, een zijgevechte pony, injecteerbare vullers in de lippen en minder dan 10% lichaamsvet.

3 Comments

 1. Bjorn

  Inderdaad, het mag gaan ophouden met die zever en laat iedereen spelen wat hij wil. Het zijn per slot van rekening acteurs in een fictiefilm.

  Reply
  1. bobbie

   het is geen fictie, het is historie….

   Reply
 2. Govert

  Als jullie er zo op hameren dat de kleur niet uit maakt , maar de beste keus voor de rol om geacht hoe iemand er uit ziet moet je een artikel niet beginnen met “ De zwart Britse actrice…..””

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *