James Bond ster Sean Connery sterft op 90 jarige leeftijd

De Schotse legende Sean Connery, die in augustus nog zijn 90ste verjaardag vierde, is overleden. Dat bevestigde zijn familie zonet aan de BBC. Volgens de eerste berichten stierf de de James Bond acteur in z’n slaap. Een precieze doodsoorzaak is nog niet bekend, maar Connery zou al een tijdje met z’n gezondheid gesukkeld hebben.

De man mag dan wel bekend zijn als 007 (waarvan hij zes officiële en één niet-officiële Bondfilm maakte met Never Say Never Again toen hij al 52 was), hij heeft heel wat pakkende rollen neergezet en won zelfs de Oscar voor zijn vertolking in The Untouchables (1987) van Brian De Palma. In de loop van zijn bijna 50-jarige filmcarrière vertakte Connery zich in een breed scala aan personagerollen die onuitwisbaar werden gemaakt door zijn kenmerkende stem, lichamelijkheid en seksueel charisma. Alec Baldwin zei ooit over zijn The Hunt for Red October (1990) co-ster: “Sean Connery is fysiek meest mooie man die ooit voor een filmcamera heeft gestaan.”

Connery’s carrière liep af in de jaren direct na Bond, maar hij genoot in de jaren tachtig een heropleving met drie van zijn meest legendarische rollen. In 1986 portretteerde hij Juan Sanchez-Villalobos Ramierez, mentor van Christopher Lambert’s Connor McLeod in de cultfantasie, Highlander (1986). Het jaar daarop speelde hij Malone, een agent uit Chicago die Elliot Ness van Kevin Costner ’the Chicago way’ leerde om Al Capone in The Untouchables te klissen, een rol die hem dus een ​​Academy Award opleverde voor beste mannelijke bijrol. Twee jaar later, in een geïnspireerde cast, portretteerde hij professor Henry Jones, de vader van Indiana Jones, in Indiana Jones and the Last Crusade (1989). Maar voor velen zal hij ook bekend zijn als William von Baskerville uit The Name of the Rose (1986) of nog John Patrick Mason uit The Rock (1996).

Sidney Lumet, die Connery regisseerde in vijf films – waaronder het grauwe oorlogsdrama The Hill (1965) en het met sterren bezaaide mysterie Murder on the Orient Express (1974) – merkte in een interview op: “De meeste acteurs zijn ofwel hoofdrolspelers ofwel acteurs. Sean is een van de weinige sterren die beide omvat.”

Connery werd geboren als Thomas Sean Connery op 25 augustus 1930. In zijn boek ‘Being a Scot’ uit 2008 schreef hij over het opgroeien in armoede in “mijn tweekamerwoning in Fountainbridge in het rokerige industriële uiteinde van Edinburgh, tegenover de toffeefabriek van de McCowans. Buiten was er geen badkamer met gemeenschappelijk toilet. Jarenlang hadden we alleen gasverlichting.” Zijn vader werkte 12-urige dagen in een rubberfabriek en zijn moeder werkte als schoonmaakster. Connery nam zelf een baan aan toen hij negen was met het bezorgen van melk. Hij verliet de school op 13-jarige leeftijd, ging op 16-jarige leeftijd bij de Royal Navy en werd drie jaar later ontslagen vanwege maagzweren. De man die Bond zou zijn, schopte kolen, werkte als metselaar en kistenpoetser. Hij was ook een kunstenaarsmodel aan de Edinburgh Art School.Hij begon met bodybuilding en terwijl hij in Londen concurreerde (zoals de zelfbenoemde “Mr. Scotland”), werd hij ontdekt door een casting director die hem wilde toevoegen aan het refrein van de musical South Pacific. Connery schreef Robert Henderson, een van de sterren van de show, toe door hem over te halen om acteren als een carrière te beschouwen. Hoewel Connery er ook aan dacht om profvoetballer te worden, besloot hij dat een leven in het theater een langere levensduur zou bieden. En kijk, hij is misschien heen gegaan maar we zullen hem nooit vergeten. RIP Sir Sean Connery.

Afbeelding Sean Connery in Goldfinger © United Artists

2 Comments

  1. Noa

    Mooie leeftijd, prachtige carrière en nalatenschap, en een vreedzaam sterven in zijn slaap. Ik zal hem toch missen.

    Reply
  2. Arte

    Hopelijk geven ze de komende dagen extra veel Connery films.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *