Hollywood producties zoeken toevlucht in Canada

De dam lijkt gebroken te zijn in de States en de Covid besmettingen zijn net zoals bij ons dramatisch slecht (op dit ogenblik meer dan 70’000 besmettingen en 500 doden per dag). Maar net over de grens met Canada lijken de noorderburen de crisis beter te kunnen controleren (met slechts 4’000 besmettingen en 27 doden per dag). En dus verhuizen heel wat productieteams gewoon een paar duizend kilometers hoger. Aan de westkust van Canada, in Brits Columbia. Volgens een rapport van de Vancouver Film Commission bereikten Hollywood-opnames in British Columbia een nieuw hoogtepunt van 3,1 miljard dollar aan productieactiviteit.Foto van Darko Sikman op de set van Family Law © Seven24 Films / Entertainment One

Nadat de COVID-19-crisis in maart 2020 alle Amerikaanse productie in Vancouver stopte en de afgelopen zomer de Amerikanen de lokale film- en tv-opnames langzaam opnieuw lanceerden, heeft de provincie nu de pre-pandemische productieniveaus overtroffen in termen van het aantal filmprojecten. Volgens de Hollywood Reporter lopen er nu 61 entertainmentprojecten deze maand. Dat omvat 22 tv-series geproduceerd door CBS, Netflix, Disney, Warner Bros. en ABC zoals Batwoman, DC Legends of Tomorrow, Charmed, Nancy Drew, Riverdale, The Flash en Supergirl, alsook zes speelfilms waaronder de nieuwe Robert Rodriguez film Hypnotic (2021) met Ben Affleck, tien nieuwe mediaprojecten en 23 tv-films. Vancouver lijkt even het nieuwe Hollywood te zijn, althans voor producties met brede schouders want independent producties kunnen de 20% meerkost op het budget voor het afnemen alle Covid-testen gedurende de gehele productie gewoon niet dragen, alsook de 14 dagen betaalde quarantaine die elk lid van de crew moet ondergaan wanneer ze uit de States komen. Springt de verzekering hier dan niet in? Neen. Enkel producties die verzekerd waren voor de crisis zijn gedekt.

Uiteraard gelden er strenge regels voor filmploegen, maar vooralsnog zijn filmmensen een ras apart, die in barre omstandigheden toch heel gedisciplineerd kan werken. Het zijn in vele gevallen de filmsterren die wel eens het masker half of vergeten op te zetten. Maar overal in de wereld is wel een nieuwe opwelling van Covid-19 bezig en laten we hopen dat ze in Canada de zaak blijven onder controle houden, al was het maar dat producties kunnen blijven gemaakt worden. Het grootste probleem lijkt nu voldoende testcapaciteit te voorzien voor de honderden crewleden. Gelukkig is er nog LifeLabs, een commercieel laboratorium waaraan ze testen uitbesteden. En dat was tevens ook de reden waarom vele producties genoodzaakt waren om naar Vancouver af te reizen omdat in de States de wachttijd op Covid resultaten van de testen gewoon uitbleven en zoiets in strijd is met de reglementen van de film-vakbonden.

Bij ons is het ook stilaan een ramp aan het worden en hakt het virus er stevig in, ook al blijven de producties in de mate van het mogelijke verder lopen. Toch op de eerste plaats de commerciële producties waar het aantal leden op de set enigszins beperkt kan blijven. Maar als de Belgische ziekenhuizen al moeten aankloppen bij Nederlandse ziekenhuizen omdat veel Belgen – beïnvloed door onverantwoordelijke en compleet irrelevante politici – de maatregelen ofwel te streng vinden, te vroeg of niet te verantwoorden, kan je je afvragen of we straks ook onze filmproducties gaan moeten verhuizen. Maar de Corona wolk is ook iets heel volatiel. Een paar weken geleden zat de tweede golf vooral in Brussel en Wallonië, nu lijkt het epicentrum naar West en Oost-Vlaanderen te verhuizen. En in tussentijd zien we Pieter De Crem en Joachim Koens de kantjes van de maatregelen eraf rijden door te gaan lunchen in een hotel waar ze zelfs niet slapen. Wat zeiden ze ook al weer van dat draagvlak te creëren? Deze mensen spelen niet alleen met onze gezondheid, het goed functioneren van onze ziekenhuizen, het welzijn van de zorgmedewerkers maar ook onze economie in het algemeen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.