Total Recall gerestaureerd opnieuw in de bioscoop vanaf 18 november

De cult sciencefiction film Total Recall (1990) van Paul Verhoeven, is in een sublieme digitaal gerestaureerde 4K-versie opnieuw in de Belgische bioscopen te bewonderen vanaf 18 november 2020. Het Amerikaanse box office succes met Arnold Schwarzenegger en Sharon Stone in de hoofdrollen was bij het moment van uitkomen één van de duurste films ooit gemaakt. Er was ook een Total Recall (2012) remake maar deze had niet meteen een toegevoegde waarde.

Korte inhoud Bouwvakker Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) kan zijn droom, een reis naar Mars, niet betalen. Hij besluit in plaats hiervan een virtuele vakantie in z’n hersenen te laten implanteren. Dit gaat echter fout: Quaid herinnert zich dat hij een geheim agent is. Hij reist naar Mars af om de rebellen aldaar te helpen. Of zijn al de dingen die hij meemaakt onderdeel van z’n geïmplanteerde vakantie?

Het is vintage Verhoeven. Een bloederige verpakte maatschappijkritische prent met heerlijk sarcastische humor. Met Sharon Stone als Schwarzeneggers echtgenote met dubbele agenda en Michael Ironside als de heerlijke snoodaard Richter. Naast de topcast was ook Paul Verhoeven, die voor Total Recall al Robocop draaide, gegeerd wil in Hollywood. De film werd trouwens door de critici bij release goed ontvangen. De geweldige soundtrack is van de hand van Jerry Goldsmith (Chinatown, Star Trek, Planet of the Apes).

Total Recall is geinspireerd op het kortverhaal “We can remember it for you wholesale” van Philip K. Dick – wiens inspiratie ook de basis vormde voor die andere cult sciencefiction film Blade Runner (Ridley Scott, 1982). De co-schrijvers Ronald Shusett en Dan O’Bannon schreven eerder Alien. De 4K-restauratie, vanaf het originele 35mm-negatief, besteedde extra aandacht aan de continuïteit van de special effects. Total Recall was een van de eerste films waarin computer-gegenereerde beelden werden gebruikt, wat in 1991 werd bekroond met de Oscar voor Visual Effects. De originele soundtrack, gecomponeerd door Jerry Goldsmith, profiteerde ook enorm van de digitale restauratie in Dolby Atmos.

Paul Verhoeven zei over de restauratie: “Ik heb net de 4K-presentatie van mijn film gezien en het is absoluut geweldig wat Studiocanal en het restauratieteam hebben gedaan. Je ziet zoveel details dat het driedimensionaal lijkt. Bravo!” De re-release van Total Recall kadert in de samenwerking van Lumière met Eye Filmmuseum in Amsterdam. In Eye Filmmuseum in Amsterdam is in 2021 een groot programma rond Paul Verhoeven te zien.

1 Comment

  1. Stef

    Bioscopen worden op termijn een soort opera waar je films zal kunnen bekijken van zoveel jaar geleden en alle nieuwe producties verschijnen op streaming. Zeker wanneer Disney nu ook meer wil gaan focussen op hun platform.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *