Netflix pakt uit met eerste seizoen van Barbarians

Het succes van “Black Sails” en “Vikings” is Gaumont Duitsland niet ontgaan want ze hebben hun schouders gezet achter de nieuwe Netflix serie “Barbarians” (2020). Deze zesdelige miniserie belooft kijkers mee te nemen naar het met bloed doordrenkte slagveld van Teutoburg Forest, waarin Germaanse krijgers de opmars naar het noorden van het Romeinse Rijk in 9 na Christus stopten. Of toch voor even want als je Gladiator (2000) mag geloven zou in 180 na Christus General Maximus Decimus Meridius die barbaren in de pan hakken.

Korte inhoud: Het historische drama speelt zich af in het jaar 9 na Christus, tijdens de Romeinse keizerlijke campagne van Germania. Drie Romeinse legioenen en hun hulptroepen worden geleid door Publius Quinctilius Varus (Gaetano Aronica), terwijl Arminius (Laurence Rupp), een Germaanse stamhoofd die opgeleid is in Romeinse militaire tactieken, de Germaanse stammen verenigt tegen hun zuidelijke indringers. Araminius treedt op tegen de Romeinse legioenen voordat ze toeslaan en leidt de Germaanse stammen in een verwoestende hinderlaag die de loop van de geschiedenis voor altijd zou veranderen.

Het is dus een Duits-Franse productie die toch wel in barre tijden werd opgenomen te midden van het Coronavirus. En het is niet de eerste samenwerking want eerder hebben ze het voortreffelijke Narcos en “Hemlock Grove” gemaakt. De serie werd gemaakt door Jan-Martin Scharf, Arne Nolting en Andreas Heckmann. De regie van het eerste seizoen lag in handen van Barbara Eder die de stijl heeft bepaald en Steve Saint Leger heeft de twee laatste episodes geregisseerd. Steve was tevens assistent regisseur op Vikings en zou nu ook een aantal episodes regisseren van de Vikings vervolg-serie “Vikings: Valhalla”.

De serie, die volledig in Hongarije is opgenomen, is gebaseerd op historische feiten en vertelt het verhaal van de beroemde veldslag in 9 na Christus, waarbij rivaliserende Germaanse stammen zich verenigden om een einde te maken aan de Romeinse expansie in de Germaanse gebieden. Net zoals bij de andere series volgen we een aantal karakters van dichtbij die spilfiguren zullen zijn in dit David vs Goliath drama. Het eerste seizoen telt 6 afleveringen en zal waarschijnlijk een dure bedoening zijn geweest, zeker voor Europese normen.© Netflix

We volgen Germaanse stammen en de makers hebben zo authentiek mogelijk willen zijn, en dus is de serie ook in het Duits en spreken de Romeinen ook Latijn. Enorm commercieel is deze zet dus niet, maar alles is beter dan het broebeltaaltje die in Vikings werd gesproken. Hoewel, ik vind het persoonlijk een vergissing. Ze hadden dit in het Engels moeten maken, zowel de Romeinen als de Germanen. Dat taalaspect om authenticiteit te creeëren werkt tot op een zekere hoogte, maar (1) authenticiteit wordt ontkracht door visuele effecten, veel te mooie make-up, parelwitte tanden en (2) ik ken honderden series die authentiek zijn zelfs als spreekt niemand de correct historische taal, denk maar aan een serie als “Chernobyl” (2019). Gaat mij iemand wijsmaken dat de serie beter had kunnen zijn in het Russisch?

Komt daar nog bij dat ik de trailer zwak vind. Er zit geen opbouw in, en gaat veel te snel in cliché-taferelen van schreeuwende mannen en vrouwen (want ja, wij moeten er vanuit gaan in woke tijdens dat vrouwen ook aan het front stonden. Ik heb hiervan echter nog geen bewijs gezien). Ik heb ook de indruk dat we meer Romeinen zien dan barbaren en weet zelfs niet goed wie van de barbaren nu de hoofdrol speelt, in tegenstelling tot series als Black Sails en Vikings waar je meteen al de dominante figuren te zien kreeg. Het helpt ook niet dat er geen enkele bekende kop in de serie zit. De visuele effecten zien er matig uit en de fotografie brengt niet datgene wat je zou verwachten van een “barbaren-serie”. Het ziet er allemaal nogal afgelikt uit naar mijn bescheiden gevoel en afgaand op de eerste beelden. Op 23 oktober 2020 zou de serie op Netflix moeten uitkomen, en dan gaan we pas echt kunnen oordelen.

*** Barbarians trailer ***


1 Comment

  1. Vince

    That looks baaaaaad …

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *