The Lodge (2019) ***½ Blu-ray recensie

Zo’n 6 jaar geleden heeft het Oostenrijks koppel Severin Fiala en Veronika Franz indruk gemaakt met hun thriller Goodnight Mommy (2014) over een moeder die plastische chirurgie ondergaat aan het gezicht maar de kinderen herkennen hun eigen moeder niet meer. Een hoog origineel plot en dit is ook wel het geval voor deze bijzondere The Lodge (2019).

Korte inhoud: Na het verlies van hun moeder spendeert de tweeling Aidan (Jaeden Martell) en de 11-jarige Mia (Lia McHugh) een nacht met Grace (Riley Keough) de nieuwe mysterieuze vriendin van hun vader (Richard Armitage) in een afgelegen berghut in Massachusetts. Al snel raken ze ingesneeuwd en worden ze gedwongen alleen kerst door te brengen. Net wanneer de spanningen in de relatie tussen hen begint af te nemen worden ze bedreigd door een angstaanjagende bovennatuurlijke kracht.

The Lodge is niet alleen een geslaagde genreoefening, het heeft tevens een interessant psychologisch verhaal. Richard is een onderzoeksschrijver die scheidde van zijn vrome katholieke vrouw Laura (Alicia Silverstone) zodat hij met de jongere Grace kan trouwen, een vrouw die de enige overlevende was van de fundamentalistische christelijke sekte van haar vader die een collectieve-zelfmoord orchestreerde. Richard en Grace ontmoetten elkaar tijdens het schrijven van een boek over de sekte. Laura pleegt vervolgens zelfmoord, wat het leven van de kinderen verwoest. Maar dit verhaal heeft dus ook wel een religieuze twist.

Het acteerwerk is echt wel goed, met in het bijzonder de ingehouden en gecontroleerde vertolking van Keough, die we nog kennen uit American Honey (2016). Ze slikt in het geheim pillen en weert ze verontrustende visioenen uit haar verleden af. Wanneer Richard plotseling en nogal ongeloofwaardig wordt weggeroepen voor een noodgeval op het werk, verzekert ze hem dat ze alleen voor de kinderen kan zorgen, en dan valt wel op hoe jong ze eigenlijk is. En wanneer de stroom uitvalt en de kranen drooglopen, transformeert het huis een spookachtige en claustrofobische speeltuin met creepy geluiden en donkere schaduwen en krijgen we een wel heel bijzondere invulling van de ‘stiefmoeder’ film.foto door Bertrand Calmeau van The Lodge © The Searchers

Wat mij betreft was de film minder aangrijpend als Goodnight Mommy maar ik heb er van genoten en ik ben echt wel fan van dit regisseurs-duo. Het is een film over het verwekingsproces van trauma’s, met angstaanjagende visioenen uit het verleden en de relatie van een stiefmoeder met het nieuwe gezin. The Lodge neemt alledaagse familiestoornissen en zet alles op scherp, en het resultaat is een postmodern horror sprookje – volledig in de stijl van films als Hereditary (2018) – dat onze hedendaagse angsten en fobieën briljant verandert in iets wat lijkt op een hedendaagse sprookje van de gebroeders Grimm. De film is sinds uit in een beperkt aantal bioscopen en binnenkort ook bij ons.


Review The Lodge (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** The Lodge trailer ***


2 Comments

  1. Kons

    Creepy trailer wel 😮 My kind of movie 🙂

    Reply
  2. Chris

    Echt goeie film, een aanrader!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *