The 355 is een Charlie’s Angels rip-off maar dan volledig ‘woke’

Uiteraard is deze The 355 (2021) van geschreven en geregisseerd door Simon Kinberg, de man die op zijn eentje van Dark Phoenix (2019) zowat de saaiste en meest dwaze comic book adaptatie wist te maken sinds X-Men: The Last Stand (2006), een film die Kinberg zelf heeft geschreven. Hij is eigenlijk een producer, maar hij waant zich een regisseur/scenarist te zijn. En blijkbaar heeft Jessica Chastain haar oog op hem laten vallen, en wou ze met haar productiehuis Freckle Films deze film maken. Geen idee waarom ze niet koos voor een echte regisseur, maar misschien wou ze iemand die ze volledig naar haar hand kon zetten en ook voldoende connecties had om geld bijeen te brengen.

Korte inhoud: Een aantal vrouwelijke spionnen (Jessica Chastain, Diane Kruger, Penélope Cruz, Lupita Nyong’o en Bingbing Fan) van verschillende agentschappen over de gehele wereld worden bij elkaar verzameld. Om een aanslag te voorkomen die de hele wereld in chaos zal veranderen, moeten ze hun geschillen opzij zetten, hun talenten optimaal benutten en samen zien te werken. Gaandeweg krijgen ze een steeds betere band met elkaar en gaan ze onder de codenaam ‘355’ op missie om de aanslag te voorkomen.

“355” had de wind in de zeilen toen het werd aangekondigd op het Cannes Film Festival-markt zo’n twee jaar geleden, waar Marion Cotillard ook één van de namen was. Universal was meteen verkocht voor de formule, zeker nadat Ocean’s Eight (2018) ook al een all female cast had en het blijkbaar een nieuwe trend was gezien 2 jaar daarvoor al de aanzet was gegeven met Ghostbusters (2016). Diane Kruger verving uiteindelijk Cotillard en ondersteunende acteurs Sebastian Stan en Édgar Ramírez gingen aan boord van het project om de cast af te ronden.

Het productiebudget bedraagt een slordige 75 miljoen dollar wat erop neerkomt dat deze film een slordige 150 miljoen moet opbrengen voor een break-even en mijn vermoeden is dat januari 2021 misschien wel iets te snel is. De eerste vaccins zullen dan wel al van de band lopen in bepaalde landen maar ik denk dat we pas in de zomer van 2021 de situatie onder controle krijgen. Na het zien van de trailer voel ik me nu zelf niet echt geroepen om deze op een groot scherm te gaan zien. Het ziet er allemaal behoorlijk oppervlakkig uit. De film is ook volledig ‘woke’ in die zin dat de diversiteit hoog op de agenda staat met een Afro-Europese-Chinese en Latijns Amerikaanse cast volledig in girlpower modus. Ik heb niks tegen vrouwen in actierollen, ben trouwens een grote fan van Atomic Blonde (2017) en The Shallows (2016). Maar wanneer je naar deze trailer kijkt kan je de scènes moeilijk serieus nemen. De vrouwen lijken allemaal net van bij de kapper te komen en hun make-up ziet er perfect uit, ook al zien we ze schietend of vechtend in zowat elke scène. Precies zoals Charlie’s Angels (2019).

Ik snap daarom niet waarom ze niet hebben gekozen voor een meer ruwe film met MMA vrouwen waarvan je verwacht dat ze een vent in mekaar kunnen slaan of ook wel goed overweg kunnen met vuurwapen, in het genre Gina Carano, Ronda Rousey of nog Felice Herrig, Rose Namajunas, Paige VanZant of Miesha Tate. Fight Valley (2016) (zie poster) was een poging in die richting, maar met een compleet waardeloze regisseur/scenarist en een productiebudget waarmee je nog geen reclamespot mee financiert, kan je gewoonweg geen goede film maken. In ieder geval zal deze The 355 volgens mij niet veel beter zijn. Op 15 januari 2020 komt de film in de States in de bioscoop.


*** The 355 trailer ***

1 Comment

  1. Vince

    Het is inderdaad gewoon een Charlie’s Angels film maar dan met 5 ipv 3

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *