The Eight Hundred domineert de Aziatische box-office

Niet Mulan (2020) maar wel The Eight Hundred (2020) domineert de box-office in Azië in deze corona-tijden. De film met oorspronkelijke titel Ba Bai werd geregisseerd door de award-winnende regisseur Hu Guan. De film is al een maand in de bioscopen, en bracht dit weekend nog eens $17,7 miljoen dollar op, waarmee het zijn totale bruto op 423,2 miljoen dollar heeft staan. Zelfs meer dan wat Tenet (2020) had kunnen dromen.


Korte inhoud: Gebaseerd op waargebeurde feiten die zich afspelen in 1937. Het begin van de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. Tijdens deze drie maanden durende slag om Shanghai, worden achthonderd Chinese soldaten van het 88e regiment belegerd in het Si-Hang magazijn. Gedurende 26 oktober tot 1 november zijn zij volledig omsingeld. En tijdens die vier dagen en vier nachten verzetten ze zich tegen de strijdkrachten van het Japanse Keizerlijke leger, om zo de Chinese hoofdmacht te dekken die zich naar het westen terugtrek.

Mulan verdiende ondertussen slechts 6,5 miljoen dollar in zijn tweede weekend in China, een daling van 72 procent sinds de opening. Ondanks dat hij zich afspeelt in China, gebaseerd is op een Chinese legende en boordevol Chinese sterren zit, heeft Mulan slechts 36,3 miljoen dollar binnengehaald in het Middenrijk. De wereldwijde bioscoop-recette blijft steken op 57 miljoen dollar, en dat is een zware tegenslag gezien de productie een slordige 200 miljoen dollar heeft gekost en nog eens zoveel in marketingkosten. Uiteraard is dit ook deels de fout van Disney die de film in vele landen absoluut wou uitbrengen op hun Disney+ platform, onder luid protest van de bioscoopuitbaters.

The Eight Hundred, werd gemaakt met een productiebudget van 85 miljoen dollar en is goed op weg om de meest succesvolle film van 2020 wereldwijd te worden. Momenteel staat de teller al op 426,5 miljoen dollar, en het half miljard ligt niet zo zot ver weg. Uiteraard moeten we alles met een korrel zou nemen, want China is niet verlegen van enige vorm van propaganda. Volgens de statistieken heeft China nog steeds minder dan half het aantal Covid-19 doden dan België en wij hebben 11 miljoen inwoners en China 1,4 miljard. En vandaag heeft het regime trouwens gedreigd om de militaire basis van de VS op Guam aan te vallen met een nucleaire bommenwerper, en gebruikte hiervoor beelden uit Amerikaanse actiefilms. Peking pakt in ieder geval uit met de cijfers en ziet het als een triomf voor de plaatselijke filmindustrie. Wij hebben alsnog de film niet gezien maar van zodra deze ter beschikking is bij ons gaan we de film hier wel bespreken.Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *