Sanctuary Seizoen 1 (2019) *** DVD Recensie

Wat gebeurt er als iemand je identiteit steelt en vervolgens niemand gelooft dat je de persoon bent die je beweert te zijn? Dit niet bijster origineel gegeven is het uitgangspunt van de Zweedse (maar Engels gesproken) serie “Sanctuary” (2019). Gebaseerd op het boek ‘The Sanctuary’ (Nederlandse vertaling ‘Hemeldal’) van de Zweedse schrijfster Marie Hermanson werpt de serie de eerste afleveringen voldoende interessante lijntjes uit om geboeid te blijven kijken, maar het einde is echter niet bevredigend en komt een beetje als een anticlimax. Maar daar zal de aankondiging van een tweede seizoen wellicht voor iets tussen zitten.

Korte inhoud: De Zweedse Helena (Josefin Asplund) werkt als callcenteragent bij een internationale IT-helpdesk. Daar wordt ze constant in de gaten gehouden door haar baas die er plezier in schept om het kleinste foutje onder haar neus te wrijven. Wanneer Helena van haar tweelingzus Siri (ook gespeeld door Asplund) een postkaart krijgt om haar in de Italiaanse Dolemieten te komen bezoeken, twijfelt Helena dan ook niet om haar koffer te pakken. Siri’s informatie is echter vaag, ze laat enkel weten dat ze in een exclusief afkickcentrum verblijft, waar bezoek welkom is, maar streng gereguleerd wordt.

Om in het centrum – Himmelstal genaamd – te komen moeten bezoekers een kabelbaan nemen omdat het complex diep in de Italiaanse bergen ligt. Ontsnappen is dus zo goed als onmogelijk. Dat blijkt al snel wanneer Siri niet helemaal de waarheid heeft verteld en de identiteit van Helena aanneemt om te ontsnappen aan het strenge regime. Himmelstal blijkt immers een luxegevangenis voor gevaarlijke criminelen die onder psychologisch toezicht staan van psychiater dr. Fischer (Matthew Modine).

“Sanctuary” mikt op een publiek dat fan is van het ‘mindfuck’-genre. Samen met personage Helena maak je kennis met Himmelstal en samen met haar ontdek je de ware toedracht van het sanatorium. Je weet niet dat Siri de waarheid niet spreekt – hoewel je uiteraard wel voelt dat de vrouw iets achterhoudt -, maar net als Helena ben je verrast als Helena wakker wordt en Siri er niet meer is en iedereen denkt dat Helena Siri is.

Met mondjesmaat krijgt je nieuwe informatie aangeleverd en ontdek je samen met Helena de andere bewoners en dokters van Himmelstal. Lang is niet duidelijk wat precies de ware toedracht is. Is Siri een personage in Helena’s hoofd? Is Helena eigenlijk de patiënt en Siri een verzinsel? Bestaat Helena wel echt, en is Siri de fantast? Wie spreekt er eigenlijk de waarheid? “Sanctuary” doet hier en daar denken aan ‘Shutter Island’ van Dennis Lehane (verfilmd door Martin Scorsese in 2010).

Volgens Siri is Himmelstal ‘gesticht door Nazi-hippies’ en is de naam ‘Hemelse vallei’ dus helemaal niet zo idyllisch gekozen. De bewoners/patiënten/gevangenen mogen zich vrij bewegen over het domein en de meesten wonen zelfstandig in houten huisjes. Maar camera’s en drones volgen al hun bewegingen en psychiaters Fischer, Silva (Philip Arditti) en Kowalska (Agnieszka Grochowska) houden hun gedrag in de gaten met dagelijkse therapiesessies.

Nog niemand is erin geslaagd om te ontsnappen uit Himmelstal, en een identieke tweelingzus hebben, komt Siri wel heel handig uit. Daarna begint voor Helena een strijd om te bewijzen dat het Siri is die de benen heeft genomen en dat ‘de goede zus’ is achtergebleven. Maar Helena kan op weinig begrip rekenen en de dokters zien er vooral een sterk staaltje psychopatisch acteerwerk in van Siri.

© Lumière

“Sanctuary” kent acht afleveringen van 45 minuten en de eerste helft van het seizoen is spannend en je bent helemaal mee met de wanhoop van Helena om te bewijzen dat zij niet Siri is. Naarmate er meer personages worden geïntroduceerd en de serie vordert, neemt de spanning echter af. De beweegredenen van de personages worden niet goed uitgewerkt en sommige personages doen wel erg vreemde dingen.

Zo zijn bijvoorbeeld de motieven van het hoofd van de bewaking Redpath (Will Mellor) niet erg duidelijk en consequent. Aanvankelijk stoort dit niet zo erg, maar naarmate het seizoen vordert, beginnen deze foutjes toch wel erg op te vallen. Dat culmineert in een vrij over the top en ongeloofwaardige finale die de deur wijd openzet voor een tweede seizoen (en dus veel vragen onbeantwoord laat).

Al bij al is “Sanctuary” een serie die goed gemaakt is, maar enkel dubieuze scenariokeuzes halen de vaart en spanning uit het verhaal. Maar goed, niet toevallig citeert een van de personages filosoof Sartre en zijn beroemde uitspraak ‘Hell is other people’, en niet toevallig wordt het hoofdpersonage Hel (afkorting van Helena) genoemd…

“Sanctuary” is reeds beschikbaar op DVD en lumiereseries.com vanaf .


Review Sanctuary (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Sanctuary trailer ***

2 Comments

  1. Xander

    Het deed me wat denken aan Shutter Island.

    Reply
  2. Damian

    Ik ben gaandeweg afgehaakt. Het acteerwerk en regie zijn ‘ok’, maar niets om je geïnteresseerd te houden in alle afleveringen. Ik vermoed dat het bij 1 seizoen zal blijven.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.