Mulan komt uit op Disney+ en je zal ervoor moeten betalen

Studio’s staan voor het dilemma om hun producties verder in de tijd op te schuiven en zo nog even op het tandvlees te bijten, of gewoon mee te gaan met de nieuwe normaliteit en de film online uit te brengen. Disney heeft beslist om Mulan (2020), die oorspronkelijk op IMAX had moeten uitkomen eind maart, nu op 4 september uit te brengen op Disney+. En het grappige is dat ze hiervoor $29,99 zullen vragen aan de abonnees. De film blijft dan wel voor hen beschikbaar tot ze hun abonnement opzeggen.

Tenet (2020) staat nog steeds gepland voor een Belgische release op 26 augustus, maar in de States is de film opnieuw opgeschoven en dat was waarschijnlijk de druppel die de emmer liet overlopen voor veel studio’s en zij kiezen nu eieren voor hun geld. Dat Europese bioscoop-uitbaters – die wel open zijn – niet opgezet zijn met dit nieuws is duidelijk. En de vrees is nu dat Warner Bros nu ook zijn films zal uitbrengen op HBO Max en andere studio’s zonder streamingdienst nu ook iets op de been zullen brengen. De aftakeling van de bioscoopcomplexen zet zich verder en binnenkort zullen ze worden als opera-zalen, waar bezoeker naar toe trekken voor speciale gelegenheden 2 of 3 keer per jaar.

Gisteren werd bekend dat Disney+ wereldwijd 60,5 miljoen abonnees heeft, nadat ze 2 maanden geleden nog op 50 miljoen stonden. Daarmee heeft de streamingdienst reeds het doel bereikt dat het zich bij de lancering had gesteld voor 2024. Nu mikken ze op 60 tot 90 miljoen leden na vijf jaar. Maar dit was ook het enige goede nieuws. The Walt Disney Company heeft het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 4,7 miljard dollar geleden. Door de coronapandemie bleven veel pretparken van het entertainmentconcern gesloten en moest een aantal filmpremières worden uitgesteld. Dat in tegenstelling tot Sony die nog winst boekte.

Maar wat met die 29,99 dollar die abonnees moeten betalen? Gaat zoiets niet extra zuur zijn voor al die nieuwe leden die nu al 69,99 euro betalen voor een jaarabonnement? Ik begrijp volkomen dat ze extra geld vragen want een streamingrelease zal iets minder opbrengen dan mocht de film eerst in de bioscoop komen en dan pas online, en Mulan was een dure onderneming, maar dit zou nu wel eens een rem kunnen betekenen op de toevloed van nieuwe leden. Wie gaat nu willen betalen voor een service waar je nog eens extra moet betalen voor bepaalde nieuwe releases. Disney kan wel beweren dat het een eenmalige actie is, maar wie gaat dit geloven? Wat denken jullie hierover?

3 Comments

 1. Vince

  Voor Mulan zou ik het niet doen, voor Black Widow misschien.

  Reply
 2. Jeremy Claes

  Voor een alleenstaande is dit geen goede deal gezien je dubbel zoveel betaald dan wanneer je naar de bioscoop zou gaan. Anderzijds, een gezin met 3 of 4 kinderen, is dit wel een forse besparing, dus ik denk dat deze groep hierop wel zullen inzetten. Uiteraard verliest de studio aan dit gezin wel veel inkomsten.

  Reply
  1. Xander

   Dit zijn wel netto inkomsten voor Disney dus indien 10 miljoen abonnees hierop intekenen is dat meteen een recette van 300 miljoen dollar. Uiteraard hebben ze al miljoenen uitgegeven voor marketing van de film, alsook een IMAX versie van de film, maar op termijn is dat toch de weg die ze meer zullen bewandelen.

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.