Ethan Hawke en Kyle MacLachlan als de rivalen Nikola Tesla en Thomas Edison

De langdurige rivaliteit tussen briljante en excentrieke uitvinders Nikola Tesla en Thomas Edison blijft één van de hevigste uit onze wetenschaps-geschiedenis. Hun baanbrekende uitvindingen van respectievelijk AC- en DC-stromen heeft de wereld in ieder geval drastisch van koers doen wijzigen. Maar deze revolutie kwam er niet zonder slag of stoot in de late 19e eeuw. Hun rivaliteit is nu het onderwerp van deze eigentijdse biopic getiteld Tesla (2020) van regisseur en scenarist Michael Almereyda (Marjorie Prime).

Korte inhoud: Nikola Tesla (Ethan Hawke) vecht een zware strijd om zijn nieuwe uitvinding van de grond te krijgen. Misnoegd over de hebzucht van zijn collega wetenschapper Thomas Edison (Kyle MacLachlan) werkt hij aan een wisselstroomgenerator en -motor. Als Europeaan kan hij maar moeilijk aarden in Amerika waar de industriële revolutie nog in zijn kinderschoenen staat en waar het intellectueel eigendom menig addertjes onder het gras verbergt.

De film lijkt ook uit te pakken met andere wilde aspecten uit Tesla’s leven, zowel persoonlijk als professioneel. Samen met de elektronische muziek, de tijdsgeest waarin het verhaal zich afspeelt, de wetenschaps-factor en de verschijning van Eve Hewson had ik even een “The Knick” gevoel. Een andere draad in het verhaal volgt Tesla’s zijwaartse verkering met de financiële titaan J.P.Morgan (Donnie Keshawarz), wiens dochter Anne (Eve Hewson) een meer dan losse interesse heeft in de uitvinder. Anne analyseert en presenteert het verhaal terwijl het zich ontvouwt en biedt een moderne stem aan dit wetenschappelijke periodedrama dat, net als het onderwerp, de conventie ietwat tart.

We hebben hier dus te maken met een onconventionele biopic, waarbij een eigen postmoderne interpretatie wordt gegeven aan wat feitelijk is gebeurd. Dit alles met een licht ironiserende voice overstem die ons duidelijk maakt dat de zaken zich waarschijnlijk iets anders hebben ontrold. Jullie vragen zich waarschijnlijk nu af waarom alles nu een 80’ties look en vibe moet krijgen sinds Drive (2011)? En daar is wel iets voor te zeggen, zeker als je weet dat Tesla stierf in 1943. Anderzijds kan ik de keuze hier wel begrijpen gezien Tesla de neonverlichting verbeterde en ook het eerste neonbord maakte. En neon is nu wel iets typisch voor de jaren 80. Op 20 augustus 2020 zou de film moeten uitkomen in Duitsland en een dag later op VoD in de States. Of er een bioscooprelease komt in België is nog maar de vraag. Na het zien van de trailer denk ik wel dat het een film is die jullie op groot scherm gezien moeten hebben.

*** Tesla trailer ***

3 Comments

 1. Bjorn

  Hadden ze die film niet beter DJ Tesla genoemd of Tesla Strange 🙂

  Reply
 2. Jeremy Claes

  De trailer is veelbelovend en de toon van de film bevalt me wel. Ook al speelt het verhaal zich af in de jaren 30 en 40 komt alles net iets meer tot leven, ook al lijkt het ook wel een somber en surrealistische film te zijn met een traag tempo, doorspekt met ‘breaking the 4th wall’-momenten en een bizarre humor. I am in!

  Reply
 3. Jamie

  Leuk sfeertje! Ik moest meteen ook denken aan The Knick. Je zou denken dat het een Soderbergh film is.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *