Idris Elba is gekant tegen elke vorm van censuur van oudere films

Na de Black Lives Matter betogingen zijn niet alleen beelden neergehaald maar ook films gecensureerd met aanstootgevende content, zelfs klassiekers als Gone With the Wind. En nu heeft acteur Idris Elba de stilte gebroken en duidelijk gemaakt dat hij een probleem heeft met de films en series die verwijderd worden van streamingplatforms omwille van racistische inhoud.

In de afgelopen paar maanden zijn afleveringen van “30 Rock”, “The Golden Girls”, “The Office”, “Scrubs” in alle stilte verwijderd van verschillende diensten omdat bijvoorbeeld iemand te zien was met ‘blackface’. Elba zegt in een nieuw interview met Radio Times dat deze controversiële afleveringen niet gecensureerd of verwijderd mogen worden, maar eventueel wel bijgewerkt met een waarschuwing of beoordeling om ervoor te zorgen dat kijkers weten welke racistische inhoud de programma’s bevatten:

“Ik ben een groot voorstander van vrijheid van meningsuiting”, zei Elba. “Maar het ding van de vrijheid van meningsuiting is dat het niet voor iedereen geschikt is. Daarom hebben we een beoordelingssysteem. We vertellen je dat deze specifieke inhoud de classificatie U, PG, 15, 18 heeft. Als je met de waarheid wil spotten, moet je de waarheid kennen. Maar om racistische thema’s binnen een show te censureren, of te verwijderen – stop daarmee. Ik denk dat kijkers moeten weten dat mensen dergelijke shows hebben gemaakt.”

Elba vervolgde: “Uit respect voor de tijd en de beweging trekken commissarissen en archiefhouders zaken uit hun context die volgens hen vandaag de dag aanstootgevend zijn – ok, dat is goed dat ze dat willen doen. Maar ik denk dat mensen vooruit moeten kijken en dat vrijheid van meningsuiting vandaag een gemeen goed is. Maar het publiek moet weten waar ze aan beginnen. Ik geloof niet in censuur. Ik vind dat we moeten kunnen zeggen wat we willen zeggen. Omdat we tenslotte verhalenmakers zijn.”

Elba’s gedachten weerspiegelen wat HBO Max deed met Gone with the Wind. Hoewel het streamingplatform controverse veroorzaakte door de film te verwijderen en daarna met een uitleg kwam dat er een disclaimer zou komen, is het uiteindelijke resultaat wel datgene wat Idris geen slecht idee vindt. “Mad Men” keert ook terug naar streamingdienst deze maand met zijn blackface-aflevering intact en een nieuwe disclaimer toegevoegd aan de aflevering die historische context biedt. Een disclaimer voor de titelkaart gaat vooraf aan de aflevering “Mad Men”, en luidt: ‘Deze aflevering bevat verontrustende beelden met betrekking tot ras in Amerika. Een van de personages wordt in blackface getoond als onderdeel van een aflevering die laat zien hoe gewoon racisme in Amerika in 1963 was. In hun vertrouwen op historische authenticiteit, zetten de serieproducenten zich in om de onrechtvaardigheden en ongelijkheden binnen onze samenleving die tot op de dag van vandaag voortduren, bloot te leggen. zodat we zelfs de meest pijnlijke delen van onze geschiedenis kunnen onderzoeken om na te denken over wie we vandaag zijn en wie we willen worden. We presenteren daarom de originele aflevering in zijn geheel.”

Komt er ook een disclaimer wanneer een film ‘homofobe’ content bevat, of vrouw-onvriendelijke scènes of wat dan ook? Dan kan je beginnen met het gehele repertoire van Clint Eastwood met disclaimers aan te vullen. Het is een vorm van betutteling die vooral gestuurd wordt door een corporate agenda maar die al even doeltreffend zal zijn als de walgelijke prentjes op sigaretten-verpakkingen. Maar het is goed dat een acteur als Idris zich uitspreekt tegen censuur.

4 Comments

 1. Bloody Mary

  In Gone With the Wind was er zelfs geen sprake van ‘blackface’, het was een periodefilm in tijden van slavernij. Ik ben wel eens benieuwd daar de disclaimer op die film.

  Reply
 2. Patrick

  Kunnen ze evengoed een disclaimer zetten op alle films met serial killers dat het niet goed is om mensen te vermoorden…

  Reply
 3. Esme89

  Wijze woorden van een verstandig acteur die als één van de weinige durft in te gaan tegen die onnozele cancel culture toestanden. Je moet de tijdsgeest begrijpen van veel van die films.

  Reply
 4. Brice

  Na 30 minuten ga je toch naar iets anders wegzappen …

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *