Top Gun (1986) *** 4k UHD Blu-ray review

Nog een film die een resolutie-upgrade krijgt is deze Top Gun (1986). Universal brengt ook deze klassieker op in 4k UHD. De film werd geregisseerd door Tony Scott, in een productie van Don Simpson en Jerry Bruckheimer, ingeblikt met een productiebudget van 15 miljoen dollar en bracht een duizelingwekkende 357 miljoen op wereldwijd. Top Gun werd ook genomineerd voor 4 Oscars, en Giorgio Moroder won de Oscar voor Beste Muziek.

Korte inhoud: Officieren Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) en zijn co-piloot Nick “Goose” Bradshaw (Anthony Edwards) worden verplaatst naar de elite vliegschool Top Gun onder leiding van hoofdinstructeur Mike “Viper” Metcalf (Tom Skerritt), commandant Rick “Jester” Heatherly (Michael Ironside) en burger-instructeur Charlotte “Charlie” Blackwood (Kelly McGillis). Op de school worden ze geplaatst tegenover de beste piloten en al snel duikt er rivaliteit op met Tom “Iceman” Kasansky (Val Kilmer). De druk op hun schouders wordt ook groter wanneer ze ingezet worden in vijandig gebied. Maverick begint ook te twijfelen aan zijn toekomst wanneer zijn co-piloot en beste vriend verongelukt tijdens een vlucht. Maar wanneer de nood het grootst wordt zal hij moeten bewijzen dat hij de beste piloot is.

De film is gebaseerd op verhalen die afkomstig zijn van het Marine Corps Air Station Miramar in San Diego. Scenaristen Jim Cash en Jack Epps Jr. gingen dan ook ter plekke tijdens top geheime missies, om zo inspiratie op te doen. De flip-side van deze toegang tot de gebouwen was ook een nauwe samenwerking met de United States Navy, wat script-revisies inhield. Bijgevolg werd de wat grove taal opgekuist, een scene met een crash op een vliegtuigschip geschrapt en locaties gewijzigd zoals een dogfight die nu niet meer in Cuba plaatsvond maar wel boven internationale wateren. De functie van Charlie werd ook herzien naar een burger adviseur om zo niet de indruk te wekken dat er relaties ontstaan tussen instructeurs en officieren.

Ook al werd er nauw samengewerkt met de Navy en kregen ze gevechtsvliegtuigen ter beschikking, verliep de productie niet van een leien dakje. Zo moest er 7,800 dollar betaald worden per vlieguur. Er was ook gefilmd op de USS Enterprise, een 342 m vliegdekschip met zijn crew van 4600 man. Scott wou de vliegtuigen filmen die aan het opstijgen en landen waren in tegenlicht van de zon (zie afbeeldingen). Maar de kapitein van het schip had het vliegtuig gedraaid. Toen Scott vroeg het schip te keren kreeg hij als antwoord dat het 25’000 dollar zou kosten om het schip van koers te wijzigen. Scott nam zijn chequeboekje boven en schreef een cheque uit van 25’000 dollar uit, zodat de regisseur nog 5 minuten kon filmen met de zon in beeld en de vliegtuigen op de voorgrond. Gezien de film achteraf zorgde voor massaal veel inschrijvingen van jonge mannen op de vliegschool (toename van 500%) dachten de producers een korte rekruterings tv-spot te maken voor 1 miljoen dollar om zo de kosten wat naar beneden te halen, maar het Pentagon vond dat de film op zich al een rekruteringsfilm was en deze spot uiteindelijk geen meerwaarde had.


Top Gun 3D review animated pictureTop Gun 3D review animated picture
Top Gun 3D review animated pictureTop Gun 3D review animated picture
© Paramount Home Entertainment

De film werd opgedragen aan Art Scholl, een stuntpiloot die de opdracht kreeg een flat spin uit te voeren met een Pitt Special om zo beelden te nemen van binnenuit het vliegtuig tijdens een tolbeweging. Maar Art kreeg het vliegtuig niet meer onder controle en crashte in de Grote Oceaan. Spijtig genoeg werd hij of het vliegtuig met camera nooit teruggevonden.

En deze release had eigenlijk moeten samenvallen met de release van Top Gun: Maverick, maar gezien de COVID-19 werd de release van deze sequel verschoven naar eind december. Maar we zijn het wachten ondertussen al gewend. Eigenlijk had de sequel er veel vroeger moeten komen, maar met het overlijden van Tony Scott moesten de plannen toch enigszins opgeborgen worden. Jerry Bruckheimer heeft echter altijd duidelijk gemaakt dat hij een vervolg wilde en deze is er nu.


Top Gun 3D review animated pictureTop Gun 3D review animated picture
Top Gun 3D review animated pictureTop Gun 3D review animated picture
© Paramount Home Entertainment

Ook al deden journalisten smalend over Top Gun en werd er ook wel eens mee gelachen, blijft het één van de meest succesvolle films uit de jaren ’80. Het drama is wel van een cheesy teenage-niveau, maar de fotografie en de actie-scènes zijn overweldigend. Het is een adrenaline-rush met charismatische acteurs, in coole outfits op meeslepende en dramatische muziek. Het is een film die het moet hebben van het visuele plaatje, en om dit nu te hebben in Hi-Def is toch wel een plus. Mensen met een 4k televisie zullen nu ook kunnen genieten van deze UHD editie. En ja het ziet er allemaal wel geweldig scherp uit. De film is beschikbaar vanaf .


Review Top Gun (1986)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Top Gun trailer ***

3 Comments

  1. arjen

    Onlangs nog gezien…van homo-erotische subtext gesproken 😀

    Reply
  2. Bram

    Niet echt een diepgaand verhaal, maar kon me wel te boeien. Top Gun moet het vooral hebben van zijn heroïsche shots, zijn actie-scènes en zijn muziek. Maar het blijft een film die je vandaag nog kunt bekijken zonder het gevoel te hebben dat je naar een gedateerde film aan het kijken bent.

    Reply
  3. Blackmoon

    Ik was van plan die Oled flatscreen aan te schaffen, ik wacht gewoon op een goede promotie.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *