Sleepy Hollow (1999) ***½ Blu-ray review

Klassiekers time! En deze wordt na 20 jaar nog eens opnieuw uitgebracht. Ik ben eigenlijk wel een grote fan van de Hammer films uit de jaren ’50 en ’60 en deze Sleepy Hollow (1999) van Tim Burton is zowaar een uitstekende ode aan deze films. Aan de basis ligt Washington Irving’s The Legend of Sleepy Hollow, een 19de eeuws horrorsprookje.

Korte inhoud: Het jaar is 1799 en we maken kennis met het buitenbeentje Ichabod Crane (Johnny Depp). Hij kijkt volop uit naar de nieuwe eeuw en probeert zijn werk als New Yorks agent objectief en wetenschappelijk uit te voeren. De ‘moderne’ middelen die hij gebruikt, vallen echter niet in goede aarde bij de rechter Burgomaster (Christopher Lee). Om van hem verlost te zijn, stuurt hij Crane naar Sleepy Hollow, een vreemd stadje dat vooral door ingeweken Nederlanders bevolkt wordt, en de laatste tijd geplaagd wordt door een schijnbaar onoverwinbare ruiter zonder hoofd. Die laat zijn zwaard duchtig in het rond slingeren en heeft bij Cranes aankomst al drie mensen onthoofd. De vraag is nu of Crane’s alternatieve aanpak het mysterie kan oplossen.

Geheel in de stijl van de Hammer films werden verschillende gotische huizen opgetrokken in de omgeving van Londen, waaronder het fraaie landhuis van Ichabon Crane, naast de schemerige bossen en het lugubere kerkhof. Maar tevens ook de knoestige boom des doods of het dorpje van Sleepy Hollow werden gemaakt binnen het budget van 100 miljoen dollar (wat 15 jaar geleden gelijk stond met zowat 150 miljoen dollar nu). Het aantal rookmachines op de set was naar verluidt niet meer bij te houden. Met Tim Burton achter het roer weet je meteen dat de production design tot in de kleinste details zal uitgewerkt worden.

Production designer Rick Heinrichs was begonnen met Fargo en zal binnenkort de sets gaan bouwen voor Star Wars: Episode VIII (2017). De fotografie komt dan weer van Emmanuel Lubezki die ondertussen ook al is uitgegroeid tot één van de betere Chef Op’s van Hollywood met films als Gravity (2013) en The Revenant (2015).

sleepy_hollow_1999_blu-ray_pic01.jpgsleepy_hollow_1999_blu-ray_pic02.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Het script van de film is afkomstig van Se7en scenarist Andrew Kevin Walker en de muziek komt uiteraard van Danny Elfman. En al deze talentvolle mensen zijn allemaal op hetzelfde moment samen gekomen en een geslaagd horrorsprookje geschilderd die echt laat griezelen. Johnny Depp speelt Ichabod, is een soort mengeling tussen Van Helsing en Sherlock Holmes, een personage die hij ook een heel klein beetje speelde in From Hell (2001).

Het is dus niet alleen een horrorfilm, maar ook wel een soort ‘whodunnit’ verhaal. Maar er zitten tevens een paar heftige actie-scènes in met de ‘headless horseman’ (Christopher Walken) die de achtervolging inzet op Crane en zijn zielsbeminde Katarina Van Tassel (Christina Ricci), en Depp die op zijn Indiana Jones aan een koets zit te bengelen. En het zou Burton niet zijn zonder een vleugje humor, zoals met de scène van de autopsie. Maar het bovenal een gory film met hoofden die van rompen worden gekapt. Het enige spijtige is dat we nooit echt kunnen spreken van terreur. En voor wie niet genoeg kan krijgen van dit luguber verhaaltje is er uiteraard ook een “Sleepy Hollow” serie in omloop die 4de seizoenen telt. De Blu-ray van Sleepy Hollow is vanaf overal te koop.


Review Sleepy Hollow (1999)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Sleepy Hollow trailer ***


1 Comment

  1. Dries

    De eerste keer dat ik deze film zag viel hij me wat tegen, maar onlangs nog terug gezien en was eigenlijk wel onder de indruk. De zalige donkere sfeer die Tim Burton creëert werkt bijzonder goed en hoewel alles sprookjesachtig aandoet zijn de gruwelijkheden vaak super grafisch in beeld gebracht.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *