Zelfmoord toeristen in Exit Plan met Nikolaj Coster-Waldau

‘Je mag hier niet zijn!’ is de slagzin van de nieuwe sci-fi prent van Screen Media Films. Exit Plan (2019) is een beetje een ongelukkige titel in Coronatijden want op Google zal je de film niet vinden met een eenvoudige titel search. Het is ook een Deense film zonder invloedrijke studio die de marketing kan opvoeren. Eigenlijk hadden ze hun originele en meer oscure titel moeten houden van ‘Suicide Tourist’ (Selvmordsturisten) wat volgens mij meer interesse had kunnen opwekken. Dit ging vorig jaar in première op de filmfestivals van Sitges en Zürich en komt in juni van 2020 op VOD.

Korte inhoud: Max Isaksen (Nikolaj Coster-Waldau) behandelt in zijn werk verzekeringsclaims en start een onderzoek naar de verdwijning van de getrouwde Arthur (Anders Mossling). Hij komt terecht in het geheime resort Aurora Hotel waar de gasten geholpen worden met het uitvoeren van hun zelfmoordfantasieën. Max komt vast te zitten in het hotel en wordt geconfronteerd met zijn eigen persoonlijke problemen.

Het verhaal en de sfeer doen wat denken aan A Cure for Wellness (2016). De eerste reviews van de film zijn niet zo goed maar ben toch wel benieuwd om deze thriller te zien, al was het maar om Nikolaj Coster-Waldau aan het werk te zien. De film werd geregisseerd door Jonas Alexander Arnby die hier zijn tweede langspeelfilm heeft ingeblikt. Het script komt van Rasmus Birch. In de cast zien we ook nog Robert Aramayo en Kate Ashfield. Er is ook wat Belgisch talent aanwezig met Jan Bijvoet.

Het thema van euthanasie krijgt hier angstaanjagende dimensies maar ik hoop dat de uitwerking wel wat op niveau zal zijn en het niet vervalt in het absurde, een beetje zoals het einde van A Cure for Wellness. Scandinavische cinema levert de laatste jaren heel wat solide drama’s dus moeten we misschien deze toch wel een kans geven ondanks de 5/10 score op Imdb. Er komt dus spijtig genoeg geen bioscooprelease maar hopelijk binnenkort op Blu-ray, en van zodra deze uitgebracht wordt zullen we de film hier wel bespreken.

*** Exit Plan trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *