Ruby Rose verlaat de Batwoman serie

Het heeft lang geduurd. DE productie heeft de opnames van het eerste seizoen wegens het corona-virus moeten staken na aflevering 20 van de 22, en het is nu al een feit dat Ruby Rose niet zal terugkeren als “Batwoman” voor het tweede seizoen. Of ze ontslagen is of zelf heeft opgestapt is niet duidelijk en zullen we ook niet snel te weten komen, maar één zaak was zeker: buiten de “woke journalisten” vond niemand deze serie eigenlijk goed. Op Rotten Tomatoes heb je opnieuw een breuklijn tussen een handvol (veel te oude of politiek geëngageerde) journalisten met een critic rating van 79% tegenover een audience rating van 13%. Ook op IMDB zijn de scores nauwelijks hoger dan 5/10. En zoiets is uiteraard niet goed voor zowel de serie als de acteurs die erin spelen.


© Warner Bros. Television

Deze serie was voor mij al Dead On Arrival. Dat was enerzijds omdat hun motivaties bij aanvang compleet verkeerd lagen. Het moest een ‘girlpower serie’ worden en tevens de eerste serie met een ‘gay lead superhero’ – iets wat later in hun gezicht zou ontploffen nadat Ruby toegaf dat ze niet ‘lesbisch’ was maar gewoon ‘gender fluid’. Zo ontstonden meteen verschillende strijdlustige kampen en werd het op diverse fora een politieke discussie in plaats van discussie over verhaal en karakters. De serie was tevens een productie van Greg Berlanti met zijn Berlanti Productions (Supergirl, The Flash, Arrow, …) die aan de lopende band derderangs series maakt die klaarblijkelijk alleen de allerjongsten nog kan bekoren.

Is 22 afleveringen niet wat veel voor een dergelijke dure reeks indien je gaat vergelijken met de 10 episodes van Game of Thrones? Niet noodzakelijk. Bekijk een serie als Gotham, wat geen productie is van Berlanti, ook 22 afleveringen per seizoen telt en zich ontrolt in hetzelfde DC universum als Batwoman. Maar daar hebben ze duidelijk ingezet op het narratieve en zoiets werpt zijn vruchten af.

“Ik heb de zeer moeilijke beslissing genomen om volgend seizoen niet terug te keren naar Batwoman”, zei Rose in een verklaring. “Dit was geen beslissing die ik lichtvaardig heb genomen, omdat ik het grootste respect heb voor de cast, de crew en iedereen die betrokken is bij de show in beide Vancouver en in Los Angeles.“. Er kwam ook een statement van de producers van de show, die klaarblijkelijk de boodschap nog niet goed begrepen hadden: “De studio en het netwerk zijn sterk toegewijd aan het tweede seizoen en de lange termijn van Batwoman, en we kijken ernaar uit om samen met het getalenteerde creatieve team van de show zijn nieuwe richting te delen, inclusief de cast van een nieuwe hoofdactrice en lid van de LGBTQ gemeenschap, de komende maanden.”

Hoe je het ook mag draaien of keren, de productie heeft dit compleet verkeerd aangepakt en gezien de serie nu al op niet veel bijval kan rekenen weet ik niet of er nog veel “fans” zitten te wachten op een tweede seizoen. Al hun marketing was opgebouwd rond de figuur van Ruby en nu mogen ze een actrice vinden die eigenlijk moet overnemen wat een andere actrice (met beperkte acteer-skills) niet goed genoeg vond. Good luck with that! Uiteraard willen ze nog een 2de seizoen gezien de vele investeringen die zijn gebeurd (decors, kostuums, props, voertuigen, …), maar wat ben je ermee indien de fans afhaken. “Gotham” haalde met zijn eerste seizoen tussen de 5 en 8 miljoen kijkers, deze Batwoman haalt met moeite 1 miljoen kijkers. En normaal valt dat cijfer nog wat naar beneden bij volgende seizoenen. Mocht er al een 2de seizoen zijn, denk ik dat er grote besparingen zullen moeten gebeuren, en zoiets is zelden een goede zaak.
***Related Posts***
07/06/2019: De SJW Batwoman trailer wordt niet gesmaakt
13/08/2018: Ruby Rose verwijdert Twitter na casting Batwoman

1 Comment

  1. Julie

    Ik moet toegeven dat het verhaal en het karakter van Batwoman me eigenlijk maar matig interesseer, ook al zou ik deel uitmaken van het doelpubliek. Gotham vond ik wel nog leuk en van Arrow heb ik waarschijnlijk het eerste seizoen gezien.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *