The Other Lamb (2019) *** Blu-ray recensie

Films over sekten zijn tegenwoordig terug in trek, maar de ene weet al iets meer met de aandacht te lopen dan de andere. Zo kwam The Other Lamb (2019) in april 2019 uit maar de film kon nauwelijks de aandacht trekken, en toen het geslaagde Midsommar (2019) in de zalen kwam in de zomer werd de film van Malgorzata Szumowska compleet overschaduwd, en toch ondanks de wat lauwe kritieken lijkt het me toch een film die enige aandacht verdient, ook al kan dit te wijten zijn aan mijn voorliefde voor het genre.

Korte inhoud: Leven met herder (Michiel Huisman) is het enige leven dat Selah (Raffey Cassidy) ooit heeft gekend. Hun zelfvoorzienende gemeenschap bezit geen moderne technologie en ligt verscholen in de bossen, ver van de moderne beschaving. Hij is de voogd, leraar en minnaar van de groep. Elk van de vele vrouwelijke leden van de groep is zijn vrouw of dochter. Selah is puur van geloof, maar ook gevaarlijk eigenwijs. Ze is opgevoed als dochter van Shepherd, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat ze ook echtgenote wordt. Terwijl een ontmoeting met de autoriteiten de vrouwen en Shepherd dwingt om een nieuw Eden verder landinwaarts te bouwen, twijfelt Selah steeds meer aan haar geloof en heeft vreemde, bloedige visioenen. Het begin van de puberteit brengt harde nieuwe rituelen met zich mee en haar eerste schokkende glimp van wat er met de vrouwen van Shepherd gebeurt naarmate ze ouder worden.

Het is een psychologische horrorfilm die de volgzaamheid onderzoekt van de vrouwelijke leden van een religieuze sekte, die schijnbaar geleid worden door hun eigen verlangen om erbij te horen. De vrouwen staan allemaal onder controle van een betoverende, zeer geseksualiseerde en jonge vaderfiguur die zichzelf “The Shepherd” noemt. Hij is zowel spiritueel leider als de leider van de gemeenschap. Tot zijn talrijke nakomelingen behoren de jongste leden van zijn enclave. Zijn kinderen werden uiteindelijk zijn vrouwen, een aspect van het verhaal dat vorig jaar voor controverse zorgde op het Toronto International Film Festival, waar het voor het eerst werd vertoond.

The Other Lamb is het Engelstalige debuut van de veelgeprezen Poolse regisseur Malgorzata Szumowska. Haar films zijn prachtig gefotografeerd en behoorlijk verontrustend, ik denk dan bijvoorbeeld aan de Poolse thriller In the Name of…(2013). Het scenario voor The Other Lamb werd geschreven door C.S. McMullen. De herder wordt gespeeld door de Nederlander Michiel Huisman, die we nog kennen uit “Game of Thrones” waarin hij de rol speelt van Daario Naharis. De film werd opgenomen in Ierland.

Zoals bij alle horrorfilms die geworteld zijn in een psychologisch trauma, houdt The Other Lamb vast aan de constructies van het genre, maar zweeft het af en toe naar het rijk van de fantasie. Zijn gebeurtenissen echt of ingebeeld, we hebben er vaak het raden naar? Het combineert thriller-elementen met een detectiveverhaal, en dat werkt tot op een zeker niveau. Er zit ook een zekere paranoia in de film gezien we eigenlijk niet in contact komen met de buitenwereld, een beetje zoals met The Village (2004) – met uitzondering van de eindscène in die film van Shyamalan.


© IFC Films

The Other Lamb vertelt een lugubere verhaal en neemt hiervoor zijn tijd. De vrouwtjes zijn georganiseerd in groepen, waarbij hun kleding met kleurcodes hun rol bepaalt. Er zijn geen andere mannetjes buiten de herder, maar dat op zich roept weer heel wat vragen op en de antwoorden openen nieuwe deuren van gruwel. Szumowska heeft met haar films altijd al interesse gehad in de genderconflicten, wat vrouwen en mannen verdeelt, en de effecten van de macht van het patriarchaat. Ze is ervan overtuigd dat de heersende en door mannen gedomineerde sociale orde in twijfel moet worden getrokken. Dit is nog wel eens andere koek dat wat Disney probeert te brengen met zijn Star Wars films. Maar het blijft wel een horrorfilm en vervalt niet in een politiek pamflet en dat is dan weer een pluspunt. Het enige spijtige is dat we op het einde van de rit toch wat op onze honger blijven zitten. Voor mij komt The Other Lamb qua verhaal en uitwerking nog niet aan de knieën van Midsommar, ondanks de prachtige fotografie van Michal Englert en het aangrijpende acteerwerk van Raffey Cassidy, Mallory Adams, Kelly Campbell, Eve Connolly, Isabelle Connolly en Ailbhe Cowley. Enkel voor dit is deze film zeker het bekijken waard.

The Other Lamb komt niet meer in de bioscoop maar komt uit op DVD en Blu-ray op 7 juli 2020, maar is vandaag al te bekijken op Amazon Prime.


Review The Other Lamb (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** The Other Lamb trailer ***

1 Comment

  1. Nick

    waar kan ik de blu ray van deze film vinden?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *