Tom Hanks in de indrukwekkende WO2 film Greyhound

Acteur Tom Hanks heeft niet alleen deze Greyhound (2020) geproduceerd, maar blijkbaar is hij ook de scenarist. Het is dus zeker wel een verhaal, gebaseerd op waar gebeurde feiten, die hem nauw aan het hart ligt. De regie van de film is in handen van Aaron Schneider die hier zijn tweede film scoort. Schneider heeft ooit een Oscar gewonnen voor een kortfilm die hij had gemaakt maar is vooral actief als cinematograaf, wat de visueel indrukwekkende beelden verklaren. Tezamen met iemand die je op dramatisch vlak niets meer hoeft te leren en die zichzelf volledig kan inleven in een rol, denk ik dat we hier een voltreffer hebben. Enkel vreemd dat ze deze film uitbrengen in de zomer en niet op het einde van het jaar.

Korte inhoud: Ernest Krause (Tom Hanks) is een in Duitsland geboren Amerikaans luitenant. Hij leidt een internationaal konvooi van zevenendertig oorlogsschepen. In de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog tracht hij zijn torpedojager ‘Greyhound’ naar Europa te leiden, terwijl er jacht op ze wordt gemaakt door Duitse U-boten. Tijdens het avontuur zal Krause zijn innerlijke twijfels en persoonlijke problemen moeten overwinnen om zichzelf en zijn crew door de strijd heen te leiden.

Hanks heeft zijn script gebaseerd op de roman The Good Shepherd van C.S. Forester en wat me meteen opviel bij het kijken van de trailer was dat het boordevol actie zat. De regisseur in kwestie is iemand die vooral zal inzetten op het visuele plaatje, maar datgene wat een dergelijke film goed maakt, zijn met name de conflicten tussen de bemanning (denk maar aan films als Das Boot, The Hunt for Red October, Crimson Tide, K-19: The Widowmaker). Van wat we kunnen uitmaken uit de trailer zit er een halbakken romantisch vleugje in de film Elisabeth Shue en zijn rechterhand lijkt gespeeld te worden door Stephen Graham. De enige rivaal, los van de nazi’s die je niet te zien krijgt in persoon, is hemzelf.

Het budget van de film bedraagt 50 miljoen dollar, wat eigenlijk nog relatief weinig is voor een oorlogsprent die voor de helft bestaat uit cgi effecten. Dit is ook geen klassieke studiofilm, maar hoofdzakelijk gefinancierd met Chinees geld en via leningen met Creative Wealth Media, een organisatie die de laatste 5 jaar steeds meer langspeelfilms ondersteund die buiten het studiobereik vallen of bij wie extra middelen nodig zijn. Het grappige is dat ze ook een lening hebben gegeven aan Candyman (2020) die op dezelfde dag zal uitkomen als deze Greyhound. Tom Hanks heeft de film in ieder geval laten maken via zijn productiehuis Playtone, dus hij had wel alle touwtjes in handen ondanks de 20 producers die hieraan verbonden zijn. Wereldwijd zie ik deze film 350 miljoen maken, mits er geen nieuwe corona-haarden opduiken die roet in het financieel plaatje kunnen strooien.

Dit is de tweede WO2 oorlogsfilm van Tom Hanks (Saving Private Ryan), en tevens ook de tweede film waarin hij kapitein is op een boot (Captain Phillips). Hank is nog één van de weinige filmsterren die een massa volk naar een bioscoop kan garanderen (tezamen met misschien Leonardo DiCaprio en Denzel Washington). Robert Downey Jr. dacht dat hij een klassieke filmster was geworden na zijn Iron Man films maar Doctor Dolittle bewees het ommgekeerde. Sony zal de film bij ons uitbrengen ergens midden juni 2020.

*** Greyhound trailer ***

1 Comment

  1. Jen

    Ziet er goed uit, maar waarom zoveel verklappen in de trailer?

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *