Manifest (2018) seizoen 1 *** DVD recensie

Met “Manifest” (2018) wil NBC zijn bijdrage leveren aan het rijtje “Lost”, “The 100”, “Fringe”, “The 4400”, “Under the Dome”…, series met een mysterieus kantje waarin niets is wat het lijkt. Zoals vele van zijn voorgangers werpt ook “Manifest” een hoop mysterie en mystiek op en blijf je als kijker aan het einde van het eerste seizoen met veel vragen zitten. Die worden hopelijk opgelost in het tweede seizoen want “Manifest” van bedenker Jeff Rake heeft wel degelijk potentieel.

Korte inhoud: De familie Stone heeft er een deugddoende vakantie in Jamaica opzitten wanneer ze terug naar New York willen vliegen. Op de luchthaven horen ze echter dat er een dubbele boeking is. Vliegtuigmaatschappij Montego Air zoekt daarom vrijwilligers die tegen vergoeding een later vliegtuig willen nemen. NYPD-rechercheur Michaela Stone (Melissa Roxburgh) die de reis naar Jamaica gebruikte om na te denken over het huwelijksaanzoek van haar vriend Jared Vasquez (J.R. Ramirez) is de eerste die zich opoffert.

Michaela wordt gevolgd door haar broer Ben (Josh Dallas) en zijn zoontje Cal (Jack Messina) die aan leukemie lijdt. Cals tweelingzus Olive (Jenna Kurmemaj), hun moeder Grace (Athena Karkanis) en grootouders Steve (Malachy Claery) en Karen Stone (Geraldine Leer) nemen wel de originele vlucht naar huis. De drie anderen zullen enkele uren later landen in New York. Onderweg kent vlucht 828 van Montego Air echter een plotse en hevige turbulentie. Maar piloot Bill Daly (Frank Deal) krijgt het vliegtuig echter terug onder controle.

Wanneer Daly contact maakt met de radiotoren van de luchthaven in New York wordt het vliegtuig echter omgeleid naar een ander vliegveld. Als het vliegtuig landt, staan politie, brandweer en FBI op het tarmac. Het blijkt immers niet meer 2013 te zijn, het jaar waarin het vliegtuig opsteeg in Jamaica, maar 2018. De passagiers zijn geen dag ouder, maar het leven op aarde is inmiddels wél vijf jaar geëvolueerd. Niet alleen de passagiers maar ook de overheid wil weten wat er met het vliegtuig gebeurd is.

Het is een veelbelovend en intrigerend idee waar “Manifest” mee begint. Het uitgangspunt van een vlucht die meer dan vijf jaar is vermist, is origineel en je kan er als televisiemaker veel kanten mee uit. De eerste afleveringen van “Manifest” boeien dan ook, en samen met de passagiers van ‘Flight 828’ merk je dat het leven niet heeft stilgestaan. Michaela’s moeder Karen is overleden en haar verloofde (en collega) Vasquez is nu getrouwd met haar beste vriendin Lourdes (Victoria Cartagena).

Het grootste contrast bevindt zich bij het gezin van Ben Stone waar de tweeling Cal en Olive vijf jaar zijn gescheiden. Cal is nog een kind van 11 terwijl zijn tweelingzusje Olive (nu gespeeld door Luna Blaise) volop in haar puberteit zit en al naar het andere geslacht begint te kijken. Het is een leuke vondst van de scenaristen die daarmee aantonen hoe de tijd vliegt en hoe snel het leven verdergaat.

Naarmate het verhaal vordert, wordt het duidelijk dat de passagiers van vlucht 828 iets hebben overgehouden aan hun avontuur. Ze krijgen immers visioenen en stemmen in hun hoofd die de toekomst voorspellen en waarmee ze mensenlevens kunnen redden. Dit komt vooral rechercheur Michaela Stone goed van pas wanneer ze zaken zomaar uit het niets kan oplossen. Tegelijkertijd worstelt ze met een ongeluk dat vlak voor de reis naar Jamaica gebeurde en ook het huwelijk van Vasquez en Lourdes krijgt ze moeilijk verwerkt.

Het privéleven van de personages krijgt minstens zoveel aandacht als het mysterie rond Flight 828 en dat haalt de vaart na een tijdje uit de serie. De zestien afleveringen hadden er best een paar minder kunnen tellen. NBC heeft reeds een tweede seizoen besteld dat op 6 januari 2020 van start zal gaan. Aangezien er een tweede seizoen komt, worden lang niet alle verhaallijnen in het eerste seizoen afgerond. Het eerste seizoen eindigt zelfs met een behoorlijk open einde en dat is een beetje frustrerend voor de kijker die net zestien afleveringen heeft uitgekeken en eigenlijk nog geen stap verder is.


© Warner Home Video

De acteerprestaties zijn degelijk, maar ook niet groots. Melissa Roxburgh gebruikt voor hoofdpersonage Michaela Stone heel weinig gezichtsuitdrukkingen (meestal hanteert ze het bange-hert-gevangen-in-een-koplamp-gezicht) en dat werkt na een tijdje af en toe wel op de zenuwen. Bekendste naam in de cast is Josh Dallas die er zeven seizoenen “Once Upon a Time” heeft opzitten en duidelijk gewend is aan televisiewerk. Zijn Ben Stone is dan ook het meest interessante en gelaagde personage.

“Manifest” is een serie met erg veel potentieel, maar waar in het eerste seizoen nog niet alles is uitgehaald. De serie kon compacter en gebalder en week te veel af naar het privé-leven van de personages waardoor de spanning op de achtergrond kwam. Laten we hopen dat de makers in het tweede deel wel volop de mysterie- en spanningskaart trekken. Ik zou alleszins heel graag willen weten hoe “Manifest” afloopt.

Het eerste seizoen van “Manifest” is reeds beschikbaar in een box met 4 dvd’s, helaas zonder extra’s.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 31 december 2019

*** Manifest ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *