Addams Family Values (1993) *** Blu-ray recensie

In de bioscoop kunnen jullie nu de animatiefilm The Addams Family (2019), gebaseerd op de tv-serie uit de jaren 60. Het leverde ook een leuke verfilming op in 1991 en geen onaardig vervolg, genaamd Addams Family Values (1993). Wel, deze laatste film heeft nu ook zijn 1080p versie verkregen, en dat was volkomen terecht.

Korte inhoud: Wanneer een schattige baby jongen aan het huishouden van Morticia (Anjelica Huston) en Gomez Addams (Raul Julia) wordt toegevoegd, haten Wednesday (Christina Ricci) en Pugsley (Jimmy Workman) hem niet, ze zijn gewoon niet noodzakelijk enthousiast over zijn bestaan. OK … ja, ze haten hem wel. Dus ze zijn van plan om hem op de een of andere manier kwijt te raken. Ondertussen huren hun ouders een oppas (Joan Cusack) voor hem in en ze charmeert Fester (Christopher Lloyd), maar heeft kwade bedoelingen voor hem. De Addamses moeten haar stoppen, maar hoe?

De cast van de eerste film kwam dus terug voor meer gruwelijk komisch plezier. Hoewel minder memorabel dan de eerste film, maken de filmmakers er een leukere film dan de eerste, ook al heb ik nog een lichte voorkeur voor de eerste film van regisseur Barry Sonnenfeld. Hij houdt echter zijn fijne mix aan van humor en horror terwijl de cast moeiteloos door het geflipte materiaal gaat. Als je van de eerste film hield, zal je deze zeker ook een leuk moment beleven. Het voelt zelfs aan dat de acteurs elk nog iets nieuws aan hun karakters willen toevoegen. Dit was tevens de voorlaatste vertolking van Raul Julia die kort daarna stierf aan een hartaanval. Maar dit was een waardige film om zijn carrière mee af te sluiten als we even de waardeloze Street Fighter (1994) vergeten met Jean-Claude Van Damme.

Addams Family Values brengt een behoorlijk puntige satire. De subplots met Fester en Wednesday voelen wel soms aan alsof ze komen uit twee verschillende films, maar wat hen redt en verenigt tot een geheel is dat ze allebei vrij openlijk de consumptiegewoonten van de hogere middenklasse aanvallen. Debbie droomt van extreme rijkdom en alle middelen om dit doel te bereiken zijn voor haar toegelaten. Zelfs de schurken in Camp Chippewa zijn extreem bijtende parodieën van de betuttelende welgestelde burgerlijke liberalen. De film probeert echter wel haar motivaties te verhullen. Het is een sterke satire omdat het zich afzet tegen de Addamses zelf, een zelfingenomen oud-geldfamilie die niettemin eerst begint met warmte en oprechte genegenheid voor iedereen in de familie en een onverschilligheid voor materiële goederen. “Family Values / Familie waarden” komt niet alleen in de titel voor omdat het een woordspeling is; het voelt echt alsof dat het ethos van deze film is, zelfs meer dan in de eerste. Het is een verhaal over hoe het soort mensen gemotiveerd door liefde gewoon beter is dan het soort mensen gemotiveerd door status, zelfs wanneer de eerste mensen ook levende dieren begraven en vreugdevol herinneringen ophalen over de moorden en sterfgevallen waarmee ze te maken hebben gehad.

Wat niet veel mensen weten is dat Michael Jackson werd aangesproken om een nummer te schrijven en uit te voeren voor de soundtrack, alsook het maken van een muziekvideo. Hoewel hij in staat was het lied af te maken, kwamen er contractuele moeilijkheden, in combinatie met de beschuldigingen van kindermisbruik tegen Jackson. Bijgevolg verdween het nummer en kwam er ook geen videoclip. Daarnaast wil ik ook nog even het werk van Director of Photography Donald Peterman (Flashdance, Point Break) in de verf zetten, die op een knappe manier de ogen van Morticia in elk shot wist te belichten. De dood van Julia en de iet-wat tegenvallende box-office prestatie hebben er voor gezorgd dat er geen 3de film kwam.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 26 december 2019

*** Addams Family Values trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *