Wantoestanden in de filmsector met The Assistant

We hadden het een paar weken geleden nog maar net over de uitbuiting van de Teenage Mutant Ninja Turtles acteurs en hier kregen we een trailer binnen van The Assistant (2019) over een jong meisje die gaat werken in een filmproductie studio en daar af te rekenen krijgt met mensonterende toestanden. Ik denk niet dat dergelijke praktijken schering en inslag zijn bij alle productiehuizen en studio’s, ik denk dat uitbuiting van diegene onderaan de ladder wel vaker voorkomt in alle sectoren.

Toch veranderen tijden en ik herinner me nog een man met hoge functie die ‘stante pede’ werd ontslagen uit een filmstudio omdat hij een nogal “handtastelijke” manier had om mensen te begroeten op de werkvloer. Dingen die 10 jaar geleden nog getolereerd waren, zijn vaak vandaag de dag niet meer denkbaar. Stagiaires, runners of zelfs beginnende acteurs die willen opklimmen in het milieu plooien zich vaak dubbel voor hun job, met alle gevolgen van dien.

Korte inhoud: De jonge Jane (Julia Garner) is net afgestudeerd en neemt een droombaan aan als assistente van een befaamde magnaat in het entertainmentwereldje van New York. Terwijl ze haar dagelijkse karweitjes uitvoert, merkt ze taferelen op waarbij vrouwen mishandeld worden door de baas. Jane besluit dat het zo niet langer kan.

De regie en het script zijn van de talentvolle documentariste Kitty Green, wiens eerste docu Ukraine Is Not a Brothel (2013) een fascinerende blik wierp op de femmen beweging in Ukraïne. Nadien viel ze in de prijzen met haar docu over de mysterieuze dood van een 6-jaar oude beauty queen in Casting JonBenet (2017). Ik kijk dus echt wel uit naar deze film, ondanks de wat lauwe kritieken die de film heeft ontvangen. Het is een talentvolle filmmaker die iets te vertellen heeft.

Deze film komt uiteraard overeen met de verhalen over de Weinstein Company, waarin werknemers in een obscure mist van geheimhouding moesten werken en zich in duizend bochten wringen. De documentaire Untouchable (2019) vertelt ondermeer het verhaal van een voormalige werknemer over het besef dat ze per ongeluk een vrouwelijke assistent in een precaire positie had gebracht door haar naar Weinsteins kamer te sturen om hem wakker te maken.

In de nasleep van de beschuldigingen van seksueel geweld en wangedrag door Weinstein (hij blijft tot op heden alle beschuldigingen van niet-bewuste seks ontkennen – een beetje zoals Bill Cosby die zichzelf ook ziet als slachtoffer van een misverstand), doken verschillende verhalen op van jonge vrouwen die dergelijke toestanden hadden meegemaakt, zoals Kelsey Miller die eerder solliciteerde om zijn assistent te worden. De cultuur die ze beschrijft is griezelig vergelijkbaar met wat we ontdekken in de trailer van deze The Assistant. Op dit ogenblik heeft de film nog geen releasedatum voor België, hopelijk komt hier snel verandering in. In de film zijn nog rollen weggelegd voor Matthew Macfadyen, Dagmara Dominczyk, Kristine Froseth en Makenzie Leigh.

*** The Assistant trailer ***

1 Comment

  1. Julie

    Ukraine Is Not a Brothel is echt wel een knappe docu, en geeft echt wel een betere kijk op de situatie van die vrouwen die topless protesteren. Zeker een aanrader!

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *