Sid Meier’s Civilization VI maakt zijn debuut op X-Box One en PS4

Mensen in de gaming community zijn bekend met 4X, een genre van strategie-gebaseerde video- en bordspellen waarin spelers een imperium besturen. De term 4x komt van ‘eXplore, eXpand, eXploit en eXterminate’. En als er één franchise is die hierin uitblinkt, moet het toch wel deze Sid Meier franchise zijn. In tegenstelling tot een game als Anno 1800 waar je vrij jouw imperium kan uitbouwen, en je eigenlijk wel snel genoeg moet bouwen om je tegenstanders niet al teveel voorsprong te geven, hebben deze Civilization games een beurtrol systeem. In wezen is het dus misschien iets meer strategisch dan de andere spelmodule, ook al beperkt het wel wat de vrijheid en is het wel voor een stuk repetitief.

Maar vanaf nu is Sid Meier’s Civilization VI (2016) wereldwijd verkrijgbaar voor zowel de Xbox One-consoles, als de PlayStation 4. De release van Civilization VI, uitgeroepen tot Best Strategy Game op The Game Awards en DICE Awards in 2016, luidt een nieuw tijdperk van strategiespellen op consoles in waarin spelers rijken proberen uitbouwen die de tand des tijds moeten doorstaan.

Civilization VI volgt het voorbeeld van zijn voorgangers om je imperium door de eeuwen heen uit te breiden, stap voor stap. Uw keuze voor het opbouwen van rijken is gekoppeld aan uw keuze van ‘s werelds grootste leiders, die elk komen met hun eigen specifieke eigenschappen, speciale vaardigheden en unieke ontgrendelingen. Zo kan je verschillende dynastieën uitbouwen en bij elke cultuur pas je best ook jouw bouwmodus en strategie aan. Er zijn een aantal verschillende kaarten die u ook kunt gebruiken, zodat u niet elke keer dezelfde configuratie herhaalt. Er zijn 24 verschillende leiders uit verschillende landen over de hele wereld en door de geschiedenis heen. Bouw een imperium van lucratieve handelsroutes met Cleopatra van Egypte, verbreed de militaire macht van je legioenen met Trajanus van Rome of ontwikkel een krachtpatser van cultuur met Hojo Tokimune van Japan.

Alles draait uiteraard rond de strategie om enerzijds voldoende grondstoffen te ontginnen en voedsel te maken om zo je rijk uit te bouwen, handelsakkoorden te sluiten met andere culturen, maar ook om een leger uit te bouwen om je rijk te verdedigen of om andere culturen aan te vallen. En in een buurtrol module moet je vooruitziend zijn, want als al jouw troepen in het westen staan en je kamp in het oosten wordt aangevallen, dan kan het soms 16 beurten duren tot je van de ene kant naar de andere moet reizen. En in die tijd kan het kamp al compleet verwoest zijn.

De enorme aantrekkingskracht van deze game is niet alleen dat je elke keer een schijnbaar nieuwe ervaring verkrijgt, maar dat je ook verschillende strategieën kan toepassen. En zoals elk waardig spel slaagt Civ VI erin om ons voor uren aan het scherm te houden. Uren gaan voorbij en je leert gaandeweg ook nieuwe en betere manieren om jouw tegenstanders te slim af te zijn, of dat de sleutel van het succes vaak ligt bij geslaagde economische allianties.


© 2019 Day One MPM

En naast de reguliere game is er ook een online component als je denkt dat je mensen op het internet kan verslaan in een overlevingsstrijd of expansie-race. Er zijn ook verschillende scenario’s die je kunt uitproberen als je liever een getimede ervaring hebt en niet je hele weekend voor jouw scherm wil zitten.Het is sowieso een avontuur die je verschillende keren zal ontdekken en herontdekken. Toch verbaasde mij de transitie van PC naar PS4/XBOX console, want dergelijke games lijken toch meer thuis te horen op een PC waar je met je toetsenbord en muis veel beter een kaart kan manipuleren en gebouwen plaatsen. Maar in dit geval werkt het, ook al vind ik een PC platform toch iets beter voor dergelijke games. De bedieningsknoppen zijn niet altijd even handig. Een ander minpuntje is dat er misschien wat meer scenario’s mochten zijn.

Kortom, de game ziet er geweldig uit, de muziek is erg ontspannend en gelukkig genoeg niet irritant gezien het aantal uren dat je hiermee zal slijten. Indien je van 4X-games houdt of een Civilization-fan bent, is deze Sid Meier’s Civilization VI iets voor jou. DE game werd ontwikkeld door Firaxis Games en 2K Games en bij ons uitgebracht door Day One MPM.

*** Sid Meier’s Civilization VI trailer ***

1 Comment

  1. Fabian

    Geen slecht game maar het feit dat je workers plots verdwijnen is gewoon onnozel. Maar los van dit is het een geweldig strategisch game.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *