Stand by Me (1986) **** 4k Blu-ray recensie

Nog voor er “Stranger Things” was, hadden we ook al een jongerenbende in Stand by Me (1986) van regisseur Rob Reiner naar een roman van Stephen King (‘The Body’ uit 1982). Het werd een instant klassieker en de maand hebben ze een limited edition 4k Ultra HD schijf uitgebracht met nooit eerder vertoonde en verwijderde of alternatieve scènes. Maar bovenal de audio-commentaar van Rob Reiner over de gehele film. Ik noem zoiets een ‘collectors item’.

Korte inhoud:We bevinden ons in de zomer van 1959 in Castlerock, Oregon en vier 12-jarige jongens – Gordie (Wil Wheaton), Chris (River Phoenix), Teddy (Corey Feldman) en Vern (Jerry O’Connell) – zijn hechte vrienden. Na kennis te hebben gemaakt van een mogelijke locatie waar het lichaam zou liggen van een lokale jongen die enkele dagen is vermist, trekken ze het bos in om het te zien. Onderweg leren ze over zichzelf, de betekenis van vriendschap en de noodzaak om op te komen voor wat goed is.

Het resultaat is een typische Amerikaanse coming of age-film, maar zonder twijfel ook wel één van de beste die er zijn. De film heeft goed acteerwerk en een ongelooflijk ontroerend plot dat je tijdens de hele film aan het scherm gekluisterd houdt. Het gaat hier niet over de bestemming, maar wel over de reis daar naartoe. Ik denk dat de reden waarom ik zoveel van deze film hou, is omdat iedereen er op één of andere manier mee te maken kan hebben. Als je een tiener bent en een hechte groep vrienden hebt en samen zoiets intens meemaakt, ontstaat er een speciale band wat er ook moge gebeuren. Het zijn herinneringen die blijven nazinderen je hele leven lang. Los van het prachtige werk van Stephen King heb j hier ook een regisseur die met veel passie aan het werk was en ons sprakeloos achterlaat. En na al die jaren is het verhaal niet aangetast en ik begrijp volledig de beslissing van Columbia Pictures om energie te steken voor een nieuwe HD scan van de originele pellicule om zo deze 4k Ultra HD schijf te kunnen leveren.

De film wordt verteld door de oudere Gordie (Richard Dreyfuss) die terugblik op deze periode van zijn leven. En elk van deze jongeren heeft zo zijn eigen schaduw waaronder het leeft. Gordie rouwt nog steeds om de dood van zijn oudere broer en heeft een hekel aan de manier waarop zijn ouders hem sinds de tragedie als een ‘onzichtbare jongen’ hebben behandeld. Chris, die is misbruikt door zijn alcoholische vader, wordt dor veel mensen aanzien als een slecht kind. De vader van Teddy zit in een psychiatrische inrichting en Vern krijgt geen respect vanwege het feit dat hij een angsthaas is. Voor elk van hen is deze tweedaagse trektocht een test van moed, fysiek uithoudingsvermogen en kameraadschap. Kunnen ze boven hun angsten en onzekerheden uitstijgen? Zullen ze in staat zijn om iets speciaals te vinden in henzelf of onder mekaar, zodat ze het aanzien van hun ouders of naasten kan bijgestuurd worden? En hun tocht is een zware, zeker wanneer ze al af te rekenen hebben met de marginale bende geleid door John “Ace” Merrill gespeeld door Kiefer Sutherland. De lezers van King zullen immers ook wel weten dat het personage van Merrill ook nog eens terugkomt in zijn verfilmde boek Needful Things (1993).

Stephen King is niet altijd opgetogen met de adaptaties van zijn boeken, maar na de screening van deze film vond hij het toen de beste adaptatie van één van zijn boeken. Rob Reiner zei later dat Stand By Me zijn beste film was die hij ooit had gemaakt. Het script van de film kreeg zelfs een Oscar-nominatie, maar 1987 was het jaar van Platoon (1986). De film is zowel een ode aan jeugdige vriendschap als een klaagzang over het verlies van die waardevolle band tussen volwassen mannen.

rating

Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 24 november 2019

*** Stand By Me trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *