5 redenen waarom Terminator: Dark Fate flopt

We hebben de film nog een tweede lang weekend gegund (met Veterans Day in de Sates), maar na 10 dagen is Terminator: Dark Fate (2019) al weggezonken naar de vijfde plaats in de box-office en zal de film stranden tussen de 200 en 250 miljoen dollar wereldwijd, wat meteen ook een serieuze klop is voor Paramount Pictures want zij moesten een slordige 400 miljoen dollar ophalen wereldwijd om nog maar break-even te zijn. Samen met de Gemini flop kleuren de cijfers voor 2019 bloedrood en zal men zich moeten gaan bezinnen, want ik denk niet dat ze met opkomende films als Power Rangers 2 het tij zullen keren. Zoals we al eerder hebben aangegeven is Paramount een beetje in vrije val de laatste jaren en hun Terminator troefkaart is nu ook opgebrand.


© 2019 20th Century Fox Belgium

Regisseur Tim Miller was eerder zeker van zijn film en zei op IndieWire: “Terminator: Dark Fate zal misogynistische internettrollen laten schrikken.” Wel dit gebeurde niet, in tegenstelling. Veel fans die de film verwierpen hadden nog wel lof voor Linda Hamilton en Mackenzie Davis, die veruit het beste waren wat de film te bieden had. Dus waar zat die vrouwenhaat. Het probleem die de fans hadden was meer met het script. Toch blijft het bizar dat deze Dark Fate zo ondermaats scoort en waarschijnlijk de slechtste box-office zal neerzetten uit de franchise. Terminator Salvation (2009) bracht zelfs nog 365 miljoen dollar op, zelfs Terminator Genisys (2015) en erminator 3: Rise of the Machines (2003) deden elk een slordige 430 miljoen dollar wereldwijd, en deze films hadden nu niet bepaald een beter script. Hier een analyse van 5 mogelijke redenen waarom Dark Fate ‘Dark Flop’ werd.

5 redenen waarom Terminator: Dark Fate flopt

1. In de schaduw van Joker

Ja, dit is dezelfde reden die ik eerder had aangehaald bij Gemini Man maar ook deze film had af te rekenen met de buzz rond de Joker-film. De Joker doet in zijn 6de weekend bijna evenveel recette als Dark Fate in zijn 2de weekend. Zoiets is ongezien. En het ziet er naar uit dat Joker volgend weekend wel eens het 1 miljard dollar plafond zal breken en dat met een productiebudget van 60 miljoen dollar. En mensen die de Joker al hebben gezien opteren dan om een B-film als Midway (2019) te beijken. Een oorlogsfilm van de gevallen regisseur Roland Emmerich die ooit aanzien was als een blockbuster-regisseur, maar na wat tv-werk en een ontgoochelende Independence Day: Resurgence (2016) nu toch is weten terug te krabbelen op positie nummer één. Hoewel, veel competitie was er niet.

2. Jaren van slechte sequel

De makers hadden deze franchise een jaar of 5 op sterk water moeten zetten, ook al begrijp ik dat ze Arnold nog gezond en wel in de film wilden en elk jaar is een verloren jaar. Toch is het zo dat het geheugen van de tegenvallende Genisys nog fris in het geheugen zit en dit zou de derde keer zijn dat het publiek een betere Terminator werd beloofd. Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me. De film mag dan nog wel een 70% rating hebben op Rotten Tomatoes in schril contrast met de 27% voor Genisys, maar de nasmaak van de vorige reboot die na de vorige reboot kwam, was er blijkbaar nog. Heeft de naam van James Cameron – die met deze film hoopte op een nieuwe trilogie – dan niet geholpen? Wel in wezen was hij niet betrokken bij de creatie. Hij was geen regisseur noch scenarist, enkel producer. En James Cameron heeft ook niet meer diezelfde aantrekkingskracht als pakweg 20 jaar geleden.

3. De diversiteitspolitiek is geen verkoopargument (meer)

Mocht het ooit al een argument zijn geweest die potentiële bioscoopbezoekers naar de bioscoop kon lokken, maar het surfen op de maatschappelijke bekommernissen van vrouwen, niet-blanke rassen, gender-minderheden, … heeft zijn beste tijd gehad. Mensen willen gewoon een goed verhaal en even kunnen wegdromen in een andere wereld of meegesleurd worden in een aangrijpend drama. Films die net iets teveel aan “politiek” willen doen lijken steeds meer te vervreemden van hun doelpubliek. Dat was zo met Star Wars: The Last Jedi (2017) en is met deze film nog eens bevestigd. De bovenstaande quote van Tim Miller heeft in wezen een averechts effect gehad zo blijkt. Dit hebben gezegd had ik er geen moeite mee dat Hamilton en Davis op de voorgrond traden en geen enkele mannelijke acteur – los van Arnold – eigenlijk een positieve invulling hadden op het verhaal.

4. Tegenvallende mond-aan-mond reclame

Voor mensen die de film nog moeten zien ***spoilers*** maar het feit dat het personage van John Connor zomaar eventjes in de eerste 10 minuten van de film omver wordt geschoten, was iets wat de overgebleven hardcore fans van de franchise niet konden verteren. Herbekijk het einde van Terminator 2: Judgment Day (1991) en bekijk dan de eerste 10 minuten van Dark Fate en je zal meteen begrijpen dat deze scene wringt aan alle kanten. En ik zwijg nog over de Terminator-goes-husband stuff wat ronduit belachelijk was. ***end spoiler*** Wanneer deze zaken de eerste dagen van zijn release op allerhande forums opduiken, dan heeft zoiets een weerslag op de box-office.

5. De trailers hebben teveel gespoiled

Het probleem van deze film was het verhaal en wanneer trailer dit gaat beklemtonen, met ‘old Terminator husband’ en ‘Sarah Terminator killer Connor’, dan jaag je eigenlijk veel potentiële kijkers weg. Wat de trailers hadden moeten doen is meer teasen. Zo hadden ze in hun eerste week geen 21 miljoen dollar opgehaald in de States maar eerder 60-80 miljoen, en dan heb je ook niet deze zwartgallige berichten overal dat de nieuwe Terminator film zwak scoort tijdens zijn opening.

2 Comments

  1. twins Andnixanders

    Wat deze film stuk maakt is dat het in herhaling valt, Arnold hoefde er niet speciaal meer bij te zijn, het lot kunnen ze niet veranderen dus hadden ze er een stevige film moeten van maken met Connor en T800 skelets zoals de flashbacks, meer een thriller van maken met of zonder happy end en zo het verhaal van Terminator afronden. Die hoge productiekosten waren voor niets nodig, men denkt dat Terminator films spektakel en CGI moeten hebben, en dat het simpelweg met een stevig verhaal op te lossen was.

    Reply
  2. Daniel

    Ik heb de film dan toch gezien en deze is in ieder geval beter dan de vorige.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *