David Benioff en D.B. Weiss verlaten het Star Wars project

Er is blijkbaar wat turbulentie binnenin The Force. Net wanneer een tweede trailer online is gekomen van de opkomende The Mandalorian serie brengt Deadline het nieuws dat David Benioff en D.B. Weiss, de schrijvers van de HBO serie Game of Thrones, hun deal met Disney en Lucasfilm voor een eigen Star Wars-trilogie te creëren hebben laten varen. Het project werd bekend gemaakt in februari van 2018 en had de eerste film in 2022 moeten opleveren

Benioff & Weiss wilden een Star Wars trilogie uitwerken rond de “oude republiek”, duizenden jaren voor de gebeurtenissen van de Skywalker-saga, gericht op de oprichting van de Jedi en de oorsprong van de Sith. Ondertussen produceert HBO ook een Game of Thrones prequel-serie, die ook duizenden jaren eerder plaatsvond dan de gebeurtenissen in de originele serie. De twee hebben deze week een communiqué de wereld ingestuurd:


Foto door Helen Sloan op GoT set van D.B. Weiss, Jason Momoa & David Benioff © 2011 HBO

“We houden van Star Wars … Toen George Lucas de saga creëerde, heeft hij ons ook creëerd. Met hem en het huidige Star Wars-team over Star Wars praten was iets bijzonders, en we zullen altijd de saga verschuldigd zijn die alles heeft veranderd … Er zijn maar zoveel uren in een dag, en we vonden dat we geen recht konden doen aan zowel het Star Wars project als onze Netflix-projecten. Dus we stappen helaas weg.”

Ook Kathleen Kennedy die al heel wat regisseurs heeft zien vertrekken tijdens haar Star Wars periode, had ook een statement klaar: “David Benioff en Dan Weiss zijn ongelooflijke verhalenvertellers. We hopen hen op te nemen in de reis vooruit als ze in staat zijn om weg te stappen van hun drukke schema om zich te concentreren op Star Wars.” Euh … *kuck*bullshit*kuch*. De studio’s moeten dringend eens een meer originele manier vinden om hun incompetentie te maskeren. Wat ik denk, en wat al duidelijk was met Colin Trevorrow en met Lord & Miller, Kennedy gaat voor wie populair is. En wanneer deze regisseurs dan un ding doen merkt ze dat het niet is wat ze wil en gaat ze tegenwerken tot uiteindelijk die regisseurs te ontslaan. Ook J.J. Abrams en Rian Johnson of Ron Howard zijn er uiteindelijk gekomen omdat ze populair zijn. Kathleen Kennedy heeft NUL inzicht in wat de job van regisseur inhoud. Ze heeft een vage notie maar ze begrijpt niet dat “Een Stanley Kubrick ook een Stanley Kubrick film zal maken, ook al heeft deze als titel Star Wars.

Ik denk dat we de echte reden nog wel zullen horen binnen een paar maanden, maar persoonlijk vind ik dit niet noodzakelijk slecht nieuws. Ik ben een grote Game of Thrones fan, maar ik denk dat de grootste creatie uiteindelijk kwam van George R.R. Martin, en de laatste 4 seizoenen van GoT waren toch maar één grote teleurstelling met seizoen 8 als een dieptepunt. Het was zo teleurstellend dat we er zelfs geen review voor hebben geschreven, de teleurstelling was te groot. Dat die twee kerels de fans ook wat hebben teleurgesteld zal zeker ook wel bij Lucas en Disney zijn overgewaaid, zeker nadat een Q&A vanop het Austin Filmfest op Twitter lekte en het duidelijk was dat die twee gasten eigenlijk de karakters van GoT niet begrepen en de franchise eigenlijk dommer hebben gemaakt dan wat in de boeken stond. Het succes van GoT is er dus gekomen omwille van talentvolle acteurs, costume designers, set designers, art directors, directors of photography, serie regisseurs en NIET door het toedoen van deze twee kerels die “zoveel mogelijk fantasy elementen uit het script wilden halen om zo meer ‘huismoeders’ en ‘NFL spelers’ aan te spreken”. Deze Twitter thread is onthutsend en verklaart voor mij de laatste 4 seizoenen.

Dus volgens mij was de studio ook extra kritisch. Drie Star Wars films kosten samen een half miljard en reken nog eens marketing kosten en dit avontuurtje kan de studio gemakkelijk 1 miljard dollar kosten. Alles moet dus wel goed afgetoetst worden alvorens een groen licht kan worden gegeven. Wat betreft de twee scenaristen, zij zijn momenteel bezig met een paar Netflix-projecten en voor de Star Wars fans zou het Rian Johnson Star Wars spin off trilogie project nog niet dood zijn. Ook al zou ik het niet erg vinden mocht deze regisseur ook opkrassen na zijn toch wel beteuterde Star Wars: The Last Jedi (2017).

4 Comments

 1. Jonathan

  Thank God !

  Reply
 2. Govert

  Yeah

  Reply
 3. Steve

  Die Twitter feed is wel onthutsend! WTF!

  Reply
 4. Neo

  Ik snap wel niet dat zowel zei als Rian Johnson trilogies aan het uitwerken waren. Wat willen ze? Twee Star Wars film per jaar? Dat is toch recentelijk met Han Solo compleet verkeerd afgelopen. Bouw naar een Star Wars film toe en beschouw het niet als een doodgewone actiefilm. Ik snap die mannen toch niet.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *