Counterpart seizoen 1 (2017) ***½ Blu-ray recensie

Kwaliteitsvolle televisieseries laten ons de laatste jaren een wereldbeeld zien waar we niet echt vrolijk van worden. “The Handmaid’s Tale”, “Sharp Objects”, “Westworld”, zelfs “Big Little Lies”… het zijn allemaal behoorlijk donkere en zwaarmoedige werelden bevolkt met getroebleerde hoofdpersonages. Aan dit lijstje mag ook “Counterpart” (2017) worden toegevoegd, een boeiende sciencefictionserie van Justin Marks (die ook het scenario voor de reboot van Top Gun schreef), die zich afspeelt in de ‘echte’ wereld en een parallel universum. “Counterpart” intrigeert en weet de kijker langzaam te veroveren en dit allemaal met uitstekende acteurs.

Korte inhoud: Howard Silk (J.K. Simmons) is al jaren getrouwd met zijn vrouw Emily Burton (Olivia Williams) die na een verkeersongeluk echter al enkele weken in coma ligt. Elke avond na zijn werk bezoekt Silk trouw zijn vrouw in het ziekenhuis. Silk is een onopvallende werknemer bij de Berlijnse spionage-afdeling van de Verenigde Naties. Hij heeft ambitie om hogerop te geraken, maar interessante promoties ziet hij telkens aan zijn neus voorbijgaan, met daarbij weinig bemoedigende woorden van zijn oversten.

Wanneer Silks vingerafdruktoegang op een dag niet meer werkt, wordt hij door zijn bazen naar een geheime ruimte in de kelder geleid waar een man met een zwarte zak over zijn hoofd wacht. Wanneer de zak wordt verwijderd, ziet Silk tot zijn stomme verbazing een perfecte kopie van zichzelf. Zijn werkgever verbergt in de kelder immers een geheime toegang naar een parallel universum. Door een verkeerde inschatting van de VN is de wereld jaren geleden gesplitst en zijn er twee werelden ontstaan die zich sindsdien parallel aan elkaar ontwikkelen.

Dat betekent ook dat iedereen een tegenhanger heeft in de andere wereld. Zo dus ook Howard Silk die aan de andere kant een assertieve agent is die wél hogerop is geraakt in de organisatie. Wanneer huurmoordenaar Baldwin (Sara Serraiocco) opduikt in de wereld van de brave Silk, zullen beide Howard Silks moeten samenwerken om de dader te pakken voor er nog meer slachtoffers vallen.

“Counterpart” roept herinneringen op aan “Fringe”, de serie van J.J. Abrams waarin eveneens sprake is van een parallel universum. In tegenstelling tot “Fringe” dat zich meer op de sciencefictionkant focust, is “Counterpart” eerder een samenzweringsthriller die zich toevallig afspeelt in twee universums. Twee werelden die sinds de breuk steeds meer van elkaar verschillen. Griep heeft een zware tol geëist voor de ene wereld, die de andere wereld daarvan de schuld geeft. Sindsdien heerst een diplomatische impasse tussen beide werelden die elkaar argwanend in de gaten houden.

De ‘grens’ tussen beide werelden wordt streng bewaakt en om deze over te steken, moet je beschikken over de juiste papieren en toelatingen. Het zal wel geen toeval zijn dat “Counterpart” zich afspeelt in Berlijn, de stad van de muur. Daardoor hangt er ook een donkere ‘Koude Oorlog’-sfeer over de serie wat zorgt voor een gevoel van dreiging en onrust. En het is ook verfrissend om eens een niet-Amerikaanse stad te hebben als actieterrein.

Grootste troef van “Counterpart” is J.K. Simmons. De 64-jarige Simmons is een van die acteurs die je vast al eens hebt zien passeren in een van zijn talrijke bijrollen, maar zelden de hoofdrol vertolkt. In “Counterpart” mag hij zich helemaal uitleven in het personage van Howard Silk dat hij meteen twee keer mag vertolken. Je ziet echt twee verschillende personages voor je, en geen acteur die twee rollen met een paar verschillende trekjes speelt. Simmons heeft duidelijk plezier in het spelen van beide Howard Silks, twee personages die genoeg van elkaar verschillen om de kijker niet te veel in verwarring te brengen.

Of niet meer in verwarring te brengen want “Counterpart” is zo’n serie waar je zeker in het begin de aandacht moet bijhouden. Bij andere personages is het immers niet zo duidelijk in welke wereld ze behoren en aan het begin is het grote verhaal voor de kijker nog niet bekend. Samenzweringen en verraad zijn schering en inslag, en je moet je hoofd er bijhouden in welk universum we zitten. Wanneer je iets bekender bent met het verhaal en de personages, wordt dit langzaamaan duidelijker.


© Sony Pictures Home Entertainment

Het duurt dan ook een tijdje eer “Counterpart” op snelheid komt, de eerste afleveringen zijn mysterieus en traag en sommige kijkers zullen hier op afknappen. Ongeveer in de helft van de tien afleveringen beginnen bepaalde stukjes van de puzzel in elkaar te passen en begint het grotere geheel duidelijk te worden. Het wordt hierbij wel opletten dat “Counterpart” niet in de val van “Lost” trapt waarbij elke opgeloste vraag tien nieuwe vragen oproept. Het wordt uitkijken welke richting de serie uitgaat in haar tweede seizoen.

Kortom, “Counterpart” is een serie waar je even moet in investeren, maar de sterke vertolkingen en de nodige dosis mysterie maken dat het eerste seizoen lekker wegkijkt. De dvd van “Counterpart” is reeds beschikbaar, hierop geen extra’s.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 8 september 2019

*** Counterpart trailer***

1 Comment

  1. Harry Wijnsteen

    Parker, I need photos of Spider-mani 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *