Timothée Chalamet is Henry V in de Netflix-film The King

Het was met opgevallen dat het nieuwe historische drama van Netflix The King (2019) nergens de naam van William Shakespeare. De film is nochtans gebaseerd op de toneelstukken Henry IV Part 1 & 2 en Henry V. Maar misschien is de naam van de auteur niet meer iets waarmee je een publiek aantrekt. Het is tevens al een poos geleden dat we een Shakespeare verfilming hebben gehad. En de makers winden er ook geen doekjes om, deze film zal een compleet andere toon aanhouden en zelfs voor een stuk iets meer mainstream dan wat je zou verwachten van een film geïnspireerd op de koningsdrama’s.

Korte inhoud: Begin van de 15e eeuw en te midden van de 100 jarige oorlog. Hal (Timothée Chalamet), is een eigenzinnige prins en terughoudend erfgenaam van de Engelse troon. Hij heeft het koninklijke leven de rug toegekeerd en leeft onder de mensen. Maar wanneer zijn tirannieke vader Henry IV (Ben Mendelsohn) sterft, wordt Hal gekroond tot koning Henry V en wordt hij gedwongen het leven te omhelzen dat hij eerder had geprobeerd te ontsnappen. Nu moet de jonge koning zijn weg vinden doorheen de paleisintriges, chaos en oorlog die zijn vader heeft achtergelaten, en de emotionele snaren van zijn vorige leven – inclusief zijn relatie met zijn beste vriend en mentor, de ouder wordende en vaak bezopen ridder, John Falstaff (Joel Edgerton). Dat gebeurt terwijl het land zich voorbereidt op een oorlog met Frankrijk onder leiding van de kroonprins (Robert Pattinson).

Het is een verhaal die de Engelsen graag horen want de Slag bij Azincourt op 25 oktober 1415 is de dag waarop de Engelsen triomfeerden met een gehavend troepental van 5000 man tegenover een overweldigend Frans leger van 25’000 man. In de trailer zien we ondermeer de slag bij Harfleur en de daaropvolgende Slag om Agincourt, waarvan de laatste een van de beroemdste veldslagen in de Engelse geschiedenis is. De strijd is het middelpunt van Henry V van Shakespeare en de inspiratie voor een van de beroemdste toespraken van de toneelschrijver.

Maar de slag bij Azincourt had een ook zwarte bladzijde voor de Engelsen en ik weet niet of de makers dit ook in beeld zullen brengen. Tijdens de strijd hadden ze heel wat Fransen, alook Franse edelen, gevangen genomen. Maar gezien hun beperkte aantal hadden ze de vrees dat de gevangenen zouden rebelleren en uiteindelijk opnieuw de strijd aangaan met de Engelsen. En dus besloot Henry V om de meer dan 2000 gevangen – levend te verbranden in schuren of de nek over te snijden.

De film werd geregisseerd en geschreven door David Michôd (The Rover, Animal Kingdom) met Joel Edgerton als co-scenarist. De beelden zien er veelbelovend uit en heeft alles weg van een introspectieve karakterstudie in tegenstelling tot een meer strijdgerichte film zoals Braveheart (1995). Ik vermoed dat de film ook wel iets beter zal zijn dan dat vorige Netflix drama Outlaw King (2018).

In de film zijn ook nog rollen weggelegd voor de dochter van Johnny Depp, Lily-Rose Depp, alsook voor Sean Harris en Tom Glynn-Carney. De film is te zien op Netflix en zou een limited bioscooprelease krijgen in oktober om zo de deur open te zetten voor eventuele Oscars, wat altijd mooi meegenomen is.

*** The King trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *