Tomb Raider 2 met Alicia Vikander wordt verschoven naar 2021

Hoe zou het ondertussen gesteld zijn met Tomb Raider 2, het vervolg op die toch wel tegenvallende Tomb Raider (2018) met Alicia Vikander? Wel in april van dit jaar was er sprake van een vervolg maar nu is het project verschoven naar 2021, wat wil zeggen dat Warner dit project nog wat even in de koelkast wil houden.

En je zou denken dat met een dergelijk personage – zeker in een girl power era – we ondertussen al 6 of 7 films zouden hebben, maar tot nu toe blijft de teller staan op drie en tussen de twee Angelina Jolie films en de laatste Lara Croft film zit maar liefst 15 jaar. En het probleem is uiteraard van financiële aard. De eerste Lara Croft: Tomb Raider (2001) was nog de meest succesvolle van de drie met een wereldwijde omzet van 274 miljoen dollar. De laatste film had bizar genoeg dezelfde omzet maar met inflatiecijfers is dit dus uiteindelijk een achteruitgang. Nochtans kon je de schuld niet steken op de actrice, want ook al leek ze helemaal niet zo taai als Angelina Jolie (pic), zat ze wel goed in haar rol. Het probleem lag hem eerder is het flauwe script, een pijnpunt bij heel wat game-adaptaties. Lara Croft leek meer thuis te zijn in een Londense bibliotheek dan ergens in een graftombe in een tropisch woud.

Amy Jump is nog bezig aan het script voor MGM en Warner Bros, ook al heeft ze zitten werken aan de nieuwe Ben Wheatley voor wie ze al 4 scenario’s heeft geschreven, waaronder het geweldige Free Fire (2016). Het is trouwens een koppel, dus geen wonder dat ze haar vriend voorrang geeft. Het is Alicia Vikander die Amy tevens had getipt als scenariste voor de nieuwe film. En misschien een goede zaak dat Geneva Robertson-Dworet en Alastair Siddons niet terugkeren. Dit is een Tomb Raider film en we hebben aldus geen nood om het hoofdpersonage 20 minuten lang op een fiets te zien. De reboot was ook nog eens een duidelijke rip-off van Indiana Jones and the Last Crusade (1989) met een compleet ongeloofwaardig plot van een verdwenen vader die op een eiland verborgen zat voor 7 jaar en niemand – zelfs niet de slechteriken – hem nooit tegen het lijf liepen. Nog eens, het was een eiland geen continent!

En eigenlijk mogen ze ook beginnen uitkijken naar een andere regisseur want de Noorse Roar Uthaug bakte er niet zo zot veel van met zijn over-the-top-Lara-springt-30-meter-in-de-lucht-van-een-kapseizende-boot-bij-storm-weer. En dergelijke nonsens zat overal. Neem nu die valschermsprong in de ravijn. Dit had haar dood moeten zijn, of haar zo goed als compleet kreupel gemaakt. Maar ze staat op zonder schrammetje. Indien je een game-adaptatie geloofwaardig wil maken, zorg misschien allereerst voor geloofwaardige actiescènes.


© 20th Century Fox (Belgium) / Warner Bros. All rights reserved.

Persoonlijk denk ik dat wanneer de makers geen mensen kunnen aantrekken die een Indiana Jones achtige film kunnen maken (geen nieuwe rip-off maar iets met evenveel spanning, intrige en verbeelding), dat ze het beter laten voor wat het is. Lara Croft blijft in ieder geval wel scoren in de game-wereld met onlangs nog een visueel knap Shadow of the Tomb Raider. En Lara is echt wel een lucratieve franchise met bordspellen, er bestaan zelfs Tomb Raider paintball events waar je uitgedost in Lara Croft outfit het ander team te lijf gaat. Of speel casino games waar je je kan uitleven in het Lara Croft thema. Je kan het zo zot niet bedenken. En dat is wat een franchise levend houdt.

Maar misschien is het grootste struikelblok voor een goede Lara Croft film het feit dat de studio’s teveel bezig zijn met politieke correctheid en schrik hebben om Lara een iets te grote borsten te geven of haar te gewelddadig in beeld te laten komen. Studio’s zijn ook meer bezig met elke doelgroep zijn moment te gunnen, diversiteit in gender, huidskleur, sociale status, religie en ga zomaar verder. Ik heb niets tegen diversiteit, integendeel, het kan een verhaal meer realistisch maken. Maar wanneer het opgedrongen wordt voel je het vaak wringen aan alle kanten (cf. Star Wars: The Last Jedi of nog Captain Marvel). Voor de gouden jaren van de ‘actiehelden’ moeten we al 30-40 jaar terug in de tijd gaan. Bij de mannen is er wel een terugkeer naar de harde actie met films als Taken (2008) en binnenkort de nieuwe Rambo. De maker van Lara Croft zouden misschien beter eens lessen trekken uit de recente Wonder Woman’s en Atomic Blonde‘s. Dat zijn films die op de eerste plaats een goed karakter willen neerzetten en een sterk verhaal vertellen, en de rest komt er wel gaandeweg bij. De toekomst, en dat is 2021, zal het uitwijzen.

Update 05/09/2019: We hebben zonet vernomen dat Ben Wheatley de film zal regisseren, kijk eens aan. We hadden het nog maar net gehad over zijn vriendin die bezig was met het script. Dus ja, dit zat er eigenlijk aan te komen. Maar dit betekent ook dat er schot in de zaak zit.

3 Comments

 1. Anthony

  Deze actrice is niet de juiste. Ze is NIET zoals Lara Croft. Helemaal niet, en heb alle games gespeeld. Met alle respect maar een recast zou deze film wel goed doen.

  Reply
 2. Gaetan

  Ik had ook mijn bedenkingen. Hadden ze beter gevraagd aan Gina Carano, ook al trok het script op niet veel. Dus een sequel maken op wankele fundamenten is toch niet zo’n strak plan.

  Reply
 3. Parser

  Gewoon regisseur vervangen en dit komt wel goed.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *