Blade Runner acteur Rutger Hauer (75) is overleden

Met grote droefheid moeten we melden dat Rutger Hauer op 75-jarige leeftijd is overleden. Variety bevestigt dat de acteur op 19 juli is overleden na een “korte ziekte”, en dat de begrafenis op 24 juli plaatsvond. Hauer is het best bekend bij het publiek vanwege zijn iconische rol in de Blade Runner van Ridley Scott, waarin de Nederlandse acteur de uitdagende Replicant Roy Batty speelde tegenover Harrison Ford, terwijl hij zijn monoloog “tears in the rain” afstak. We zullen hem missen.

Hauer begon zijn carrière als de hoofdrolspeler van de Nederlandse tv-serie van Paul Verhoeven, Floris, en meteen werd duidelijk dat de man een buitengewoon charisma had op het scherm die zich leende voor een eclectisch gevuld curriculum aan schurken in tal van horror en zwaard-en-tovenarij-fantasy films. En zelfs in heel wat actiefilms. Zo speelde hij de sadistische terrorist tegenover Sylvester Stallone in Nighthawks (1981), een kapitein in Richard Donner’s groot budget fantasie Ladyhawke (1985), en een huurling in Flesh + Blood (1985). Het was toen al duidelijk dat Verhoeven en Hauer elkaar hadden gevonden. Zijn meest iconische villain rol was zonder twijfel deze van John Ryder in Roger Harmons road-horror film The Hitcher. Of nog de blinde zwaardvechter Nick Parker in Blind Fury (1989).

Meer recent speelde Hauer William Earle, de schaduwrijke Wayne Enterprises-CEO in Batman Begins (2005) van Christopher Nolan, en later in één van de wildste, meest emotioneel beïnvloedende vertolkingen van zijn carrière in de grindhouse indiefilm, Hobo with a Shotgun (2011) . Hij had zelfs een belangrijke rol in de wat tegenvallende miljoenen-project Valerian and the Thousand Planets (2017)

Rutger was te zien in 172 verschillende producties en won ooit de Golden Globe voor Beste Acteur in Escape from Sobibor (1987).

© Photo by Terry O’Neill – No commerial use

1 Comment

  1. Oliver

    Die eindscene in Blade Runner zal nooit iemand vergeten die de film heeft gezien.

Comments are closed.