Fletch Won zit al 17 jaar lang in pre-productie

Sommige reboots zijn bestemd om te mislukken (denk maar aan die female Ghostbusters film), terwijl anderen erin slagen om in no-time een naam voor zichzelf te maken (dan denk ik meteen aan It). En dan zijn er die reboots die voorbestemd lijken om hun leven in het ongewisse te vertoeven, en die als pasmunt van studio naar studio gaan, wachtend op een groen licht die er klaarblijkelijk nooit zal komen.

De Fletch Won (20??) film is zo’n project die Inception-gewijs ergens vast zit, en dit al minstens 17 jaar lang. Nochtans heeft de schrijver Gregory Mcdonald zomaar eventjes 11 boeken geschreven met het karakter van Fletch en zou je denken dat er meer projecten zouden opduiken. We moeten al teruggaan tot 1999 waarin regisseur Kevin Smith al eerste plannen had om een nieuwe Fletch film te maken, genaamd “Son of Fletch” (gebaseerd op één van de boeken) met Jason Lee als de zoon en Chevy Chase die zijn rol zou hernemen en hier de vader spelen. Iets wat we momenteel zien met Shaft (2019) waarin we niet alleen zoon-vader maar zelfs grootvader te zien krijgen. Maar de film ontspoorde omdat Chevy (1) eigenlijk geen gemakkelijk figuur is om mee te onderhandelen en (2) hij van plan was om zijn rol in de film te improviseren (net zoals hij grotendeels deed in de vorige Fletch films). Kevin had het daar moeilijk mee en het project werd van tafel geveegd.

In 2002 pikte Smith de draad opnieuw op met plannen voor een adaptatie van het eerste boek, Fletch Won ZONDER CHEVY CHASE! Maar wel nog steeds met Jason Lee in de titelrol. Bij Miramax was Harvey niet meteen overtuigd van de acteurskeuze, maar hij zij niet “neen” ook al wou hij dat Ben Affleck de rol van Fletch zou vertolken en Chevy Chase zijn mentor of zoiets. Tot de dag dat Ben Affleck aan Smith vroeg om zijn volgende project te regisseren, met name Jersey Girl (2004), onder de Disney vlag. Maar Kevin Smith behoorde tot de Miramax club en dus moest Miramax betrokken worden bij deze productie gezien hij ook het script had geschreven. Toch was de relatie tussen Miramax en Disney een beetje als de relatie tussen Cinema Nova en Kinepolis. De twee hadden totaal verschillende filosofieën. Met enige tegenzin zei Harvey tegen Kevin, “Ok, maak dan uw film met Disney en nadien mag je jouw Fletch film maken … (Kevin was dolgelukkig en toen vervolgde Harvey) … met Ben Affleck in de hoofdrol.” En Harvey zou Disney budgetten smijten naar Affleck mocht hij willen overkomen, want hij stond toen wel op de Disney payroll. In 2003 was het zo goed als in kannen en kruiken met een productiebudget van 50 miljoen dollar. Maar toen veranderde Ben Affleck van gedacht. En na de split van Miramax met Disney en de creatie van The Weinstein Company was niets meer hetzelfde voor Kevin Smith. De enige film die hij nog voor Harvey maakte was Clerks II en Zack and Miri Make a Porno, en nadien was het gedaan. Over Fletch werd niet meer gesproken.

Op 15 april 2015 werd aangekondigd dat de film van Warner Bros. naar Relativity Media zou verhuizen met Jason Sudeikis als mogelijke hoofdacteur. Relativity Media zou de rechten van de 11 Fletch romans hebben opgekocht en de films zouden in chronologische volgorde worden verfilmd. En zo zijn er nog vele namen geweest zoals Zach Braff, Will Smith tot zelfs Chris Tucker met Brett Ratner als regisseur. Zelfs de naam van Jimmy Fallon dook op een gegeven moment op, naast die van Adam Sandler en Orlando Bloom. Maar tot op heden blijft het project uit. Chevy Chase zelf is er ondertussen al 76 maar nog steeds zeer actief. Laten we hopen dat het er ooit van zal komen.

2 Comments

 1. The Dude

  alhoewel die films met chevy vroeger echt zo dom waren qua verhaal vond ik die best grappig, ook al omdat ik toen nog niet zo hoog intellectouali intellictis, intellictuilis, euh slim was als nu 😉 en ook wel uit nostalgie. Jason Lee lijkt me in dit rijtje ook de geschikste persoon.

  Reply
 2. Janio Barreto

  http://www.imdb.com/title/tt0089155/ – 49k – In cache – Gelijkwaardige pagina’s
  Hou je van Fletch, hou je van
  http://www.fletch.be/

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.