The Shining sequel Doctor Sleep met Ewan McGregor

Ik ken maar weinig adaptaties die zo kritisch zullen bekeken worden als deze Doctor Sleep (2019) van regisseur Mike Flanagan, gebaseerd op het boek van Stephen King. Want in de voetsporen treden van iemand als Stanley Kubrick is geen gemakkelijke klus. Anderzijds heeft een film als Ready Player One (2018) bewezen dat The Shining (1980) nog fris in het geheugen zit.

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich 30 à 40 jaar af na de gebeurtenissen uit ‘The Shining’. Danny Torrance (Ewan McGregor) is intussen volwassen, maar wordt nog altijd achtervolgd door nachtmerries van het Overlook Hotel. Tevens kent hij, zoals zijn vader, woede-uitbarstingen en vecht hij met zijn alcoholverslaving. Op zoek naar een betere versie van zichzelf verhuist hij naar New Hampshire waar hij door middel van zijn gave een band schept met de twaalfjarige Abra Stone (Kyliegh Curran). Ze komen in aanraking met de mysterieuze groep The True Knot.

Ik vroeg mij in december van 2017 af in welke zin deze film eigenlijk aanzien kan worden als een sequel, gezien het verhaal zo goed als niets te maken had met het Overlook Hotel, maar na het zien van de trailer is het duidelijk geworden dat de makers eigenlijk terug wilden keren naar dat hotel, en dus wordt er hier ook toch wat geleund op de erfenis van Kubrick, met een aantal nauwkeurig nagemaakte scènes zoals de bloedlift of de gang met de kamer 237. Tegelijkertijd, als je Doctor Sleep hebt gelezen, weet je dat dit een heel ander verhaal is, met een eigen toon en compleet nieuwe personages, dus valt het nog af te wachten in hoeverre de beelden van de gang en de lift een belangrijke plaats hebben binnen het narratieve gedeelte, of dat het eerder om flash backs gaat.

Naast de twee bovenvermelde namen zien we ook nog Rebecca Ferguson opduiken, naast Jacob Tremblay en Bruce Greenwood. Stephen King zou zijn zegen over de film hebben gegeven iets wat hij niet deed bij de Kubrick film, nochtans werd het voor It (2017) één van zijn meest succesvolle verfilmingen. Op 8 november 2019 komt Doctor Sleep uit in de States en rond die periode ook bij ons.

*** Doctor Sleep trailer ***

2 Comments

  1. Pak-Man

    Dit kan niet goed zijn 😮

    Reply
  2. Vito

    Ik heb het boek gelezen en had uiteindelijk niet zo veel te maken met The Shining was het niet dat The Shining eigenlijk ook niet zo veel te maken had met “the shining” en meer met Jack Nicholson wiens stoppen doorslaan na een aanval van ‘cabin fever’.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *