Searching (2018) ***½ Blu-ray review

In tijden waarin steeds meer vragen opduiken rond de privacybescherming op sociale media, gebruikt Searching (2018) dit als uitgangspunt van een film. Want het mes snijdt aan twee kanten. Door je persoonlijke leven online te grabbel te gooien, kunnen mensen met minder goede bedoelingen hier uiteraard misbruik van maken. In Searching zien we het ook van de andere kant en wordt het spoor op sociale media gebruikt om een misdrijf op te lossen. Wat er ook van zij, het levert in ieder geval een originele en spannende film op.

Korte inhoud: Na de dood van zijn vrouw Pamela (Sara Sohn) staan David Kim (John Cho) en hun zestienjarige dochter Margot (Michelle La) er alleen voor. Beiden hebben hun eigen manier om met het verlies van Pamela om te gaan. David heeft zich emotioneel afgesloten en verwerkt zijn verdriet het liefst op zijn eentje, terwijl Margot graag met haar vader wil praten en meer nood heeft aan een gedeeld rouwproces. Margot is dan ook heel actief op sociale media. Facebook, Instagram, Facetime, Tumblr of Flickr hebben voor de tiener geen geheimen.

Wanneer Margot op een dag spoorloos verdwijnt, zijn haar sociale media-accounts dan ook de enige aanknopingspunten die David en rechercheur Vick (Debra Messing) hebben om aan het onderzoek te beginnen. Al snel komt uit dat Margot een intensief contact onderhield met een van haar volgers. Maar wie schuilt er achter de nickname en heeft deze persoon iets te maken met Margots verdwijning?

Searching mag je gerust een bijzondere film noemen. Vooral de manier waarop de film in beeld wordt gebracht is origineel en innovatief. Het grootste deel van de film is immers opgenomen alsof je naar een computerscherm zit te kijken. Het bureaublad (waaronder good old Windows XP) of de bezochte websites van de personages komen regelmatig in beeld en de acteurs worden gefilmd door de webcam van hun computer. Zelfs het contact tussen David Kim en detective Vick verloopt vaak via de computer.

Het klinkt misschien een beetje saai om 90 minuten naar mensen te kijken die op hun computer werken, maar debuterend regisseur Aneesh Chaganty – die ironisch genoeg zijn baan bij Google opzegde om deze film te maken – weet de aandacht van de kijkers de volle duur van de film vast te houden. Doordat we de zoektocht naar Margot in realtime meebeleven met haar vader David krijgt de film een extra spannend kantje. Changanty weet van het gebruik van computers, smartphones en ander materiaal meer dan enkel een gimmick te maken.

Zo zitten er verschillende aanwijzigingen verstopt doorheen Searching. Niet alleen naar de oplossing van Margots verdwijning, maar ook foliekes van de regisseur en co-scenarist Sev Ohanian. Dit maakt het voor de kijker ook leuk om mee te speuren naar de uitkomst. Het scenario zit clever ineen en houdt de spanning erin, maar wie thuis is in thrillers en al eens een goed detectiveboek vastpakt, zal niet superverrast zijn door de ontknoping die een beetje op veilig speelt.


© Sony Pictures Home Entertainment

John Cho (Harold & Kumar en de Star Trek-reboot) kwijt zich uitstekend van zijn taak als de bezorgde vader David Kim die in de digitale wereld van zijn tienerdochter kruipt om haar stappen na te gaan. Het feit dat Cho niet de allerbekendste acteur is, helpt de geloofwaardigheid en authenticiteit van het verhaal. Ondanks haar komische achtergrond (Grace uit “Will and Grace”) is ook Debra Messing geloofwaardig als detective Vick. Het acteerwerk in Searching is solide en draagt bij aan de kracht van deze film.

Kortom, Searching is een boeiend en geslaagd experiment dat zich vooral door zijn innovatieve uitvoering weet te onderscheiden in de grote poel van thrillerfilms die er gemaakt worden. Terloops wordt er overigens ook nog even vluchtig het gevaar van sociale media en de privacykwestie aangekaart, een kwestie waar je moeilijk omheen kan in dergelijke films, maar gelukkig staat dit de spanning niet in de weg.

De blu-ray van Searching is sinds 30 januari 2019 verkrijgbaar. Op het schijfje vind je een audiocommentaar van de makers en features over de cast en personages, de filmtaal en het gebruik van de computer in de film en het zoektocht naar easter eggs in Searching.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 5 februari 2019

*** Searching Trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *