Noomi Rapace als bodyguard in de Netflix-film Close

Ik had nog maar net de ietwat teleurstellende BBC-serie “Bodyguard” gezien op Netflix, of hier staan ze al met een nieuwe bodyguard film klaar, en deze keer hebben we te maken met een vrouwelijke bodyguard gespeeld door niemand minder dan Noomi Rapace. Meer nog, Close (2019) werd geregisseerd door de cineaste Vicky Jewson, die met Born of War (2014) al wat ervaring heeft met vrouwen en vuurwapens (ook al was deze film simpelweg niet om aan te zien – maar dit geheel terzijde).

Korte inhoud: Sam (Noomi Rapace) is wereldwijd gezien de beste vrouwelijke bodyguard en expert omtrent terrorismebestrijding. Ze neemt een baan aan waar ze de rijke en verwende erfgename Zoë (Sophie Nélisse) in bescherming neemt. Na een gewelddadige poging tot ontvoering moet het duo op de vlucht slaan om in leven te blijven.

Hoewel het hier om een fictiefilm gaat, is de rol van Sam losjes gebaseerd op de levensechte bodyguard Jacquie Davis, een van ’s werelds toonaangevende vrouwelijke lijfwachten, wiens cliënten ook J.K. Rowling, Nicole Kidman en leden van de Britse koninklijke familie waren. Rapace vertelde Entertainment Weekly hoe ze Davis ontmoette, die ook als consultante op Close diende en in Londen trainde met ‘The Circuit’ – de Britse organisatie voor close protection officers.

Het is in ieder geval een fascinerende rol voor Rapace, die na haar uitbraak nog steeds ingewikkelde, aanstekelijke rollen kiest, nadat ze wereld bekend werd als Lisbeth Salander in de originele Zweedse The Girl With the Dragon Tattoo. Rapace omschrijft Sam als iemand die “zou sterven voor de mensen die ze beschermt, niet veel persoonlijke relaties en heel wat spoken uit haar verleden meesleurt.” Ze zou tevens een heel gesloten iemand zijn.

Het is een Netflix release die op 18 januari 2019 uitgebracht zou worden, en ja, het is er een beetje aan te zien dat deze film bestemd was voor streaming. Dit werd niet alleen gemaakt door het productiehuis van de regisseuse (met name Jewson Film) maar vermoedelijk ook met een productiebudget van rond de 5 tot 8 miljoen dollar. Neen, dit is verre van een Hollywood productie. Toch zijn het films die we in de toekomst steeds meer zullen zien. Films gemaakt met beperkte middelen en zonder de inmenging van een studio. Het nadeel is uiteraard budget en beperkte zichtbaarheid en marketing, het voordeel is dat de regisseur wel zijn ding kan doen zoals hij het aanvoelt en dat verhoogt de creatieve vrijheid ‘om eens iets anders te doen’. Of deze Close hiervan een voorbeeld zal zijn, valt nog te bezien.

Naast Noomi Rapace zien we niet al teveel bekende koppen, met misschien als uitzondering Indira Varma die we nog kennen van Game of Thrones. Benieuwd wat jullie van de trailer denken…

*** Close trailer ***

2 Comments

  1. Grav

    TV-film dus. Noomi Rapace is al een tijdje op zoek naar betere films.

    Reply
  2. Berten

    Ik vond de Bodyguard serie nog wel ok, enkel spijtig van het einde.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *