Under the Silver Lake (2018) ***½ Blu-ray review

Ik hou wel van het genre van de mindfuck, films die een groot ‘what the fuck’-gehalte hebben en je na afloop laten zitten met een hoofd vol vragen en mysterie. Mulholland Dr. is een van mijn favoriete films, maar ik denk ook aan The Prestige, Shutter Island, Donnie Darko of The Sixth Sense. Ook Under the Silver Lake (2018) heeft de ambitie om zich in dit rijtje te scharen. In deze film zit de twist niet zozeer aan het einde maar doorheen de hele film. Regisseur en scenarist David Robert Mitchell waant zich in Lynchiaanse sferen en levert een interessante surrealistische film af.

Korte inhoud: Sam (Andrew Garfield) is een dertiger die woont in zo’n typisch Amerikaans appartementencomplex: zwembad in het midden en appartementen errond. Hij vult zijn dagen met rondlummelen en het bespieden van zijn buren. Op een dag maakt hij kennis met zijn aantrekkelijke buurvrouw Sarah (Riley Keough) die een dag later echter verdwenen is. Haar appartement is leeggehaald en er is geen spoor meer te vinden van de mysterieuze vrouw. Sam besluit op onderzoek te gaan en dat brengt hem op allerlei vreemde plaatsen waar hij de meest bizarre personages ontmoet.

Verwacht je bij het kijken van Under the Silver Lake niet aan een rechtlijnig en duidelijk verhaal. Als in de eerste minuten een dode eekhoorn uit een boom valt voor de voeten van hoofdpersonage Sam, is al duidelijk dat dit geen alledaagse film wordt. De film speelt zich af in een apart universum waar andere wetten gelden en er wordt ook niet veel uitgelegd aan de kijker. Zo hebben we het raden naar de bezigheden van Sam, en op enkele telefoontjes van zijn moeder na, blijft zijn familie buiten beeld.

Sam heeft wel enkele vrienden, zoals Allen (Jimmi Simpson) of het naamloze personage van Topher Grace, maar ook deze personages krijgen weinig achtergrond. Het lijkt wel of regisseur David Robert Mitchell het aan de kijker overlaten om deze ontbrekende informatie op te vullen. Zo zou Sam een aspirirend acteur kunnen zijn wiens carrière niet van de grond komt. Hij staat drie maanden achter met zijn huishuur – zijn huisbaas heeft al meerdere keren gedreigd met uitzetting – maar dit lijkt hem weinig te deren.

Andrew Garfield is de perfecte incarnatie van de slungelachtige, verwonderde Sam. De 35-jarige acteur die enkele jaren geleden nog Spider-Man vertolkte, maar daar geen grote box-officestatus aan overhield, is met enige overdrijving zelf symbool voor de worstelende mens die Sam is. Met zijn warrige haar, troebele blik en verwonderde ogen lijkt Garfield zelf niet goed te beseffen in welk universum hij beland is en welke vreemde figuren hij hierin tegenkomt. Garfield beweegt zich door de film als een hert gevangen in het licht van koplampen.

Regisseur en scenarist David Robert Mitchell brak in 2014 door met de horrorfilm It Follows die heel goed onthaald werd. De verwachtingen voor zijn volgende film waren dan ook hooggespannen. Met Under the Silver Lake lost Mitchell in ieder geval de verwachtingen in dat hij een zeer interessant filmmaker met een aparte kijk is, die zeker in de gaten moet gehouden worden. Vraag is wel of Mitchell films maakt voor een groot publiek.


© Remain in Light Home Entertainment

Met 139 minuten is Under the Silver Lake al behoorlijk lang voor een film, en Mitchell dompelt de kijkers dan ook nog eens onder in een bad van bizarre taferelen, metafictie en een spervuur van verwijzingen naar film- en popcultuur (van Alfred Hitchcocks Rear Window en Vertigo over Spider-Man en Marilyn Monroe tot rockmuziek met gecodeerde boodschappen in de tekst). Er gebeurt zoveel in de film dat je gewoon niet alles kan begrijpen of niet alles betekenis lijkt te hebben.

En daar schuilt ook het grote gevaar van Under the Silver Lake. Misschien wil Mitchell te veel vertellen. Het stikt van de symbolen, codes en aanwijzingen in de film en met lang niet allemaal wordt er iets gedaan. Zo zwerft er nog een hondenmoordenaar door de stad, ontmoet Sam een zonderling (de vleesgeworden geheimzinnigheid Patrick Fischler) die gelooft dat er een schatkaart in een doos cornflakes zit of is er de rockband Jesus and the Brides of Dracula. Op het einde van de film word je dan ook een beetje murw geslagen door alle bizarre plotwendingen en verborgen boodschappen.

Under the Silver Lake is dan ook geen film voor iedereen. De tegenvallende box officecijfers bewijzen dat ook. Maar dit is wel zo’n film die binnen enkele jaren een cultstatus zal hebben opgebouwd door fans die de film tot op het bot zullen ontleden op zoek naar verborgen aanwijzigingen. Daarmee zal Under the Silver Lake toetreden tot het kransje films waar ook een Donnie Darkie of The Big Lebowski behoren. En dat is geen slechte plaats om de filmgeschiedenis in te gaan.

De Blu-ray van Under the Silver Lake is sinds 11 december 2018 verkrijgbaar. Hierop helaas geen extra’s.

P.S. Aandachtige kijkers zullen al enkele verborgen verwijzingen vinden in de poster van de film. Kijk maar eens goed naar de luchtbubbels in het water of het haar van de vrouw. Heerlijk toch die mindfucks.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 26 december 2018

*** Under the Silver Lake trailer ***

3 Comments

 1. Jurgen

  A24 heeft eigenlijk datgene wat The Weinstein Company deed compleet overgenomen, en dat is de kans geven aan jonge filmmakers om hun film in de bioscoop te zien. En met succes wat ik hou wel van de films die ze uitbrengen.

  Reply
 2. Samantha

  Het begon goed maar nadien … what the hell?

  Reply
 3. Pak-Man

  Tot halverwege de trailer was ik erg opgewonden om deze film te zien .. dan weet ik niet wat er gebeurde. Ik vond het nutteloos om deze film te bekijken

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *