Hotel Artemis (2018) *** Blu-Ray review

Fans van John Wick zullen misschien hun wenkbrauwen fronsen bij het zien van Hotel Artemis (2018) van debuterend regisseur Drew Pearce. Het universum waarin Hotel Artemis staat, doet immers verdacht veel denken aan dat waarin Keanu Reeves zich al drie films bevindt. Toch heeft Hotel Artemis niks te maken met The Continental en is het Jodie Foster die in Hotel Artemis de plak zwaait. Pearce heeft vooral qua sfeer en look goed gekeken naar genregenoten, maar neemt vooral verhaaltechnisch af en toe een beetje te veel hooi op zijn vork. Dat maakt van Hotel Artemis een vermakelijke, maar ook ietwat onevenwichtige film.

Korte inhoud: Los Angeles, anno 2018. Het waterbedrijf van de stad is geprivatiseerd waardoor niet iedereen nog toegang heeft tot drinkbaar water. Dat leidt tot ongeziene rellen en chaos in de stad. De broers Sherman (Sterling K. Brown) en Lev (Brian Tyree Henry) besluiten met handlangers Buke (Kenneth Choi) en P-22 (Father John Misty) van de chaos gebruik te maken om een bank te overvallen. Helaas raken ze niet tot in de kluis en zien ze zich genoodzaakt om van de gijzelaars te stelen. Tijdens hun ontsnapping uit de bank wordt P-22 doodgeschoten en raken Buke en Lev zwaargevond.

Sherman slaagt erin om met de gewonden Hotel Artemis te bereiken, een hotel annex ziekenhuis dat enkel criminelen behandelt. Omdat Buke geen betalend lid is, mag hij het hotel niet in, Sherman en Lev hebben hun lidgeld wel netjes betaald en worden door de buitenwipper Everest (Dave Bautista) wel binnengelaten. Sherman en Lev krijgen de codenames Waikiki en Honolulu en worden behandeld door Jean “the nurse” Thomas (Jodie Foster). Het kranige dametje van rond de 70 runt samen met Everest het hotel.

The Nurse krijgt het bericht dat zware gangster Orian “The Wolf King” Franklin (Jeff Goldblum) dringende medische aandacht nodig heeft. Dat brengt Sherman en Lev in de problemen want zij hebben in de bank een dure pen (die eigenlijk een kluis is voor diamanten) gestolen van Franklin. Een van de andere hotelgasten, Nice (Sofia Boutella), waarschuwt hen dat de Wolf King iedereen vermoordt die van hem steelt. Op de koop toe klopt de gewonde politie-agente Morgan (Jenny Slate) aan bij Hotel Artemis waardoor The Nurse herinnerd wordt aan haar traumatische verleden.

Zoals al mag duidelijk zijn uit de korte inhoud is Hotel Artemis geen alledaagse film. Het debuut van regisseur Drew Pearce, die eerder de scenario’s voor Iron Man 3 en Mission: Impossible – Rogue Nation schreef, is een mix van verschillende genres. Het is geen pure actiefilm want daarvoor zitten er te weinig spectaculaire actiescènes in en een volbloed sciencefictionfilm is dit ook niet want het feit dat de film zich in 2018 afspeelt, is uiteindelijk niet eens zo belangrijk voor het verhaal.

Laten we het erop houden dat Hotel Artemis een mix is van sciencefiction, actie, misdaad, thriller en drama. Zelfs met een vleugje komedie en dat komt dan vooral van de wisselwerking tussen Jodie Foster en Dave Bautista. De verschijning van de frêle 1m60 grote Foster staat in schril contract met de beer die de 1m93 grote Bautista is. Het is een vreemd en grappig gezicht maar in de niet-alledaagse setting van Hotel Artemis werkt het wonderwel.


© Dutch Filmworks

Foster gooit in Hotel Artemis alle schoonheidsidealen van Hollywood van zich af en met de nodige make-up speelt ze een oud vrouwtje dat zich schuifelend door het hotel beweegt. De Oscarwinnende actrice heeft duidelijk plezier in haar rol en vormt een van de grote troeven van deze film. The Nurse heeft al jaren geen voet meer buiten haar hotel gezet en haar regels zijn eenvoudig: wapens zijn verboden en ‘don’t kill the other patients’. En hoewel de film zich in de toekomst afspeelt, luistert The Nurse nog naar The Mamas en The Papas op haar oude bandrecorder.

Rijzende ster Sterling K. Brown (Black Panther, “This Is Us”) kwijt zich als Sherman eveneens uitstekend van zijn taak hoewel zijn personage een beetje aan de vlakke kant blijft en vooral dient om het hotel en zijn personeel te introduceren. Verder valt Sofia Boutella op als de vechtgrage Nice en maakt Jeff Goldblum een opmerkelijke opwachting als gangster The Wolf King. In een bijrol herkennen we ook nog Zachary Quinto uit Star Trek en “Heroes”.

Al bij al is Hotel Artemis zeker een vermakelijke film als je niet te hard let op sommige plotgaten en zijlijnen die niet uitgewerkt worden (zoals de gewonde agente). Qua visuals en sfeer zit Hotel Artemis zeker goed en de actie is stevig. Het is duidelijk dat de makers van deze film hun film ook niet al te serieus nemen en het is altijd leuk om Jodie Foster buiten haar comfortzone te zien acteren. Hotel Artemis is geen absolute topper, maar zeker een entertainend tussendoortje, zeker als je het bescheiden budget van 15 miljoen dollar in acht neemt.

De dvd van Hotel Artemis is sinds 30 november verkrijgbaar. Als extra staan er enkele korte interviews op het schijfje.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 23 december 2018

*** Hotel Artemis trailer ***

3 Comments

 1. John Doe

  Lijkt op een “been there, seen that” film

  Reply
 2. Garland

  Heeft wel veel weg van The Continental Hotel uit John Wick.

  Reply
 3. Sante

  Ik was aan het wachten op de verschijning van John Wick in de post-credit scene.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *