WW2 heeft er nog nooit zo mooi uitgezien als in Battlefield V

Twee jaar na de eerste Battlefield 1 (2016) (in wezen eigenlijk de 5de Battlefield in deze game-franchise) en een paar maanden na het fiasco van Star Wars Battlefront II (2017), hebben DICE en Electronic Arts nog maar eens de koppen bij mekaar gestoken voor Battlefield V (2018), en om alles zo origineel mogelijk te maken duiken we nog maar eens terug in de soep van de 2de Wereld Oorlog.

En toch, ik was echt wel onder de indruk van de prachtige landschappen en dus was het een beetje een eigenaardigheid om even het gevecht te stoppen om te kunnen proeven van de mooie weilandschappen in Arras in Frankrijk, het uitgestrekte groene veengebied van Nijmegen of nog de waterwegen van Rotterdam in Nederland. Het was echter wel een risico want vorig jaar was nog maar net Call of Duty: WWII (2017) uitgekomen, en je kunt haast niet anders dan de twee games te vergelijken. Het doel van Battlefield V was om onbekende verhalen te vertellen op plaatsen die we nog nooit eerder in andere shooters hebben gezien, en ze zijn eigenlijk wel geslaagd in hun opzet. In hoeverre de verhalen berusten op waar gebeurde zaken is iets compleet anders, maar de emotie van hoe deze gruwel gevoeld werd bij de soldaten is zeker aanwezig.

Een tweede risico die de ontwikkelaars hadden genomen was om de kaart van de diversiteit te trekken. En dat was niet door de fans met evenveel vreugde onthaald, zeker niet de poster met een vrouwelijke soldaat, iets wat in de tweede wereldoorlog ongezien was. Er waren ook heel wat negatieve reacties op de lichaam-tatoeages en de prothese-arm die een personage had in de onthullende trailer. Ook de zwarte soldaten waren anachronismen die niet meteen in de smaak vielen. Persoonlijk heb ik er zelf geen moeite mee. Het is maar een game, geen documentaire of zelfs een langspeelfilm, maar ik kan begrijpen dat wanneer je iets in een historisch kader wil laten afspelen, je toch een beetje rekening houdt met de context. Sommige zaken hebben ze wel wat aangepast om toch een beetje een antwoord te geven aan de vele kritiek, maar vrouwen aan het roer is iets waar iedereen zal moeten aan wennen.

Toch zou ik Battlefield V niet aanraden voor zijn single player-modus. Behalve dat het kort is (grofweg drie uur om alles uit te spelen), is er niet echt iets spectaculair aan. Het speelt zich af rond drie verhalen waarin je een soldaat speelt met een missie. Vecht als een Noorse verzetsstrijder in Nordlys, een Senegalees-Franse koloniale strijder in Tirailleur of een Britse crimineel in de Special Boat Services die op zoek is naar een tweede kans in Under No Flag. Vanaf 4 december kunnen spelers zich storten in een nieuw single player War Story, The Last Tiger, een nieuwe tankgerichte map genaamd Panzerstorm, de introductie van de Practice Range en een kans om op te vallen op het slagveld met voertuigaanpassingen voor zowel tanks als vliegtuigen. Daarnaast, in dezelfde week begint Battlefield V met events die voor bepaalde tijd toegankelijk zijn uit de eerste chapter van de nieuwe live-services voor de spelers, Tides of War. Maar zoals ik eerder zei, de omgeving is wel indrukwekkend, en zo komen die kleine verhalen echt wel tot leven. De makers winden er wel geen doekjes om, dit op de eerste plaats een multiplayer game.


© 2018 Electronic Arts

Met het succes van Fortnite (2017) zit er ook hier een Battle Royale aan te komen, maar deze zou pas vanaf maart beschikbaar zijn. Hopelijk niet te laat want heel wat andere games plukken momenteel de vruchten van de hype en volgend jaar kan deze hype misschien wel uitgedoofd zijn.

De gameplay zet ook in op coöperatie. Je zal niet al teveel progressie maken als je solo met je vuurwapen schietend de vijanden trotseert. Het zal nodig zijn om in het squadron door te gaan om de slaagkansen te vergroten, of het nu is om munitie uit te wisselen, elkaar te verzorgen of bonussen te krijgen. Teamwork is des te belangrijker omdat je gereanimeerd wordt met weinig beschikbare middelen.

Battlefield V is nu zowel digitaal als in de winkel verkrijgbaar voor de Xbox One, de PlayStation 4 en Origin voor pc

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 23 november 2018

*** Battlefield V trailer ***

2 Comments

  1. Jonathan

    De Battlefield-serie lijkt altijd onterecht de tweede viool te spelen voor COD, hoewel het veel zaken als eerste heeft gedaan en tevens veel beter dan COD. Betere graphics, betere multiplayer, etc. Het enige dat COD echt onmiskenbaar beter deed, was hun veel bombastischer en indrukwekkendere singleplayer-campagnes en betere marketing.

    Reply
  2. Conan the Librarian

    Ik ben een fan! Staat om mijn lijstje van de games die ik wil, maar ben nu nog bezig met Spiderman.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *