Love, Simon (2018) **** Blu-ray review

Het zou eigenlijk al lang geen issue meer mogen zijn, maar het feit dat Love, Simon (2018) pas de eerste film van een grote studio is waarin de protagonist een homoseksuele tiener is, wil toch iets zeggen. De film inspireerde o.a. Kristen Bell, Neil Patrick Harris en Matt Bomer om in hun geboortedorp screenings te organiseren zodat zoveel mogelijk mensen de film konden zien. En ongelijk kan je hen niet geven want Love, Simon is een warme, originele feelgoodmovie waaraan je dagen later nog met een glimlach terugdenkt.

Korte inhoud: Simon Spier (Nick Robinson) is een zeventienjarige student die zonder grote problemen door het leven gaat. Zijn ouders Jack (Josh Duhamel) en Emily (Jennifer Garner) zijn al twintig jaar gelukkig getrouwd en nog steeds verliefd, en zijn zusje Nora (Talitha Bateman) zou graag de volgende masterchef worden. Simon heeft bovendien de beste vrienden, zoals zijn beste vriendin Leah (Katherine Langford), Nick (Jorge Lendeborg) en nieuwkomer Abby (Alexandra Shipp).

Maar Simon heeft een groot geheim. Al vier jaar weet hij namelijk dat hij op jongens valt, maar hij is nog niet uit de kast durven komen. Wanneer Simon op de roddelwebsite van zijn school een blogpost leest van ene Blue begint het te kriebelen. Blue komt met zijn post immers, weliswaar anoniem, publiekelijk uit de kast. Zo weet Simon dat hij niet de enige gay is op de school en hij besluit Blue een mail te sturen.

Er ontstaat een vriendschappelijke en openhartige correspondentie tussen de twee waarin ze hun angsten en gevoelens aangaande hun coming-out kunnen vertellen. Maar ondanks aandringen van Simon wil Blue zijn identiteit niet prijsgeven. Door een stom toeval wordt Simon echter wel ‘ontmaskerd’ en ziet hij zich genoodzaakt om uit de kast te komen. Daarna gaat zijn zoektocht naar Blue, waarvoor hij nu ook verliefde gevoelens kent, gewoon verder.

Wat zo verfrissend is aan Love, Simon is dat het gay hoofdpersonage niet aan alle clichés beantwoordt. Simon is een doodgewone jongen zonder maniertjes, zonder exuberante kledingstijl of zonder een depressie. Simon weet van zichzelf al jaren dat hij homo is, maar heeft nog niet het juiste moment gevonden om uit de kast te komen. Nochtans weet hij diep vanbinnen dat zijn ouders hier geen probleem over zullen maken en ook zijn vrienden hem nog altijd even graag gaan zien.

De jonge Nick Robinson zet een overtuigende Simon neer. Enerzijds de kwetsbare en onzekere tiener, bang om uit de kast te komen en bang voor verandering. Anderzijds opgewonden en geïntrigeerd door de correspondentie met Blue en de eerste verliefdheid. Het kost Robinson schijnbaar geen moeite om de kijker te doen meeleven met Simon. Ook de rest van de cast valt op door hun naturelle vertolking, met speciale vermelding voor Jennifer Garner, die een ontroerende speech geeft en Natasha Rothwell en Tony Hale die respectievelijk Simons muzieklerares en de schooldirecteur spelen.© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Regisseur Greg Berlanti (Life As We Know It) wist na het lezen van het boek ‘Simon vs the Homo Sapiens Agenda’ van Becky Albertalli meteen dat dit het verhaal was dat hij wilde vertellen. Het coming-of-age verhaal van Simon wordt op een verfrissende en haast luchtige manier benaderd. Zo zit er verrassend veel humor in Love, Simon. Van de ouders van Simon die haast op een irritante manier na twintig jaar nog steeds over hun oren verliefd zijn en een conflictloze, speelse opvoedstijl hanteren die elke tiener wel zou willen, tot de overenthousiaste directeur van Simons school die een al even onconventionele leider is.

Natuurlijk verloopt de coming-out van Simon niet zonder het nodige drama en de nodige paniek. Daarvoor zorgt de onbesuisde Martin (Logan Miller) die een oogje heeft op Abby en Simon chanteert zijn geaardheid verborgen te houden in ruil voor een date met Abby. Maar uiteindelijk wordt ook spelbreker Martin op zijn plaats gezet en komt alles op zijn pootjes terecht. Want ja, het is geen spoiler dat deze film na zoveel positiviteit ook gewoon op een happy end eindigt.

In een tijdperk waarin individualisme en intolerantie steeds meer de kop opsteken, is Love, Simon een hartverwarmend baken van positiviteit. ‘It doesn’t seem fair’, aldus Simon in de film, ‘that only gays have to come out.’ Door homoseksualiteit te behandelen als een doodnormaal iets veroorzaakt Love, Simon haast een revolutie. En dat zou anno 2018 toch niet meer mogen.

De DVD en Blu-ray van Love, Simon is inmiddels verkrijgbaar. Daarop enkele extra’s, zoals verwijderde scènes, een audiocommentaar van regisseur en scenaristen en nog enkele kortere features.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 13 november 2018

*** Love, Simon trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.