Een waar gebeurd verhaal over homo-conversie in Boy Erased

Eind dit jaar komt Boy Erased (2018) uit van Joel Edgerton, zijn tweede film na The Gift (2015). Hij regisseert niet alleen de film, maar heeft het script geschreven gebaseerd op de memoires van Garrard Conley en zal ook een belangrijke rol spelen in deze prent die homoseksualiteit vanuit een compleet andere hoek belicht.

Korte inhoud: We bevinden on in 2004. Jared (Lucas Hedges) is zoon van een pastoor afkomstig uit een Amerikaans dorpje en homoseksueel, wat voor problemen zorgt bij zijn ouders Nancy (Nicole Kidman) en Marshall (Russell Crowe). Zij zetten hem voor het blok: hij moet naar de therapeut Victor Sykes (Joel Edgerton) opdat hij ‘genezen’ kan worden van zijn seksuele geaardheid. Indien niet wordt hij uit de levens van zijn familie, vrienden en de religieuze gemeenschap verbannen.

Het is dus meteen ook duidelijk dat het een Australisch onderonsje zal worden met deze cast. Ik had zelf nog nooit gehoord van ‘gay conversion therapy’, maar blijkbaar bestond dit echt en in de periode dat Conley zijn boek uitbracht (2016) was deze conversie therapie in heel wat staten nog steeds van toepassing. Een hartverscheurend verhaal die hopelijk binnen 10 jaar slechts een gerucht uit een ver verleden zal zijn. In ieder geval blijft er in heel wat hoofden van mensen dat ‘homoseksualiteit’ een “afwijkig” zou zijn, net zoals schizofrenie of zelfs pedofilie, en met medicatie behandeld moet worden.

In de cast zien we dat er ook een rol is weggelegd voor Joe Alwyn, het vriendje van Taylor Swift. Ook Xavier Dolan duikt op in deze prent. Of de film evenveel buzz zal creëren tijdens de Oscars als Call Me By Your Name (2017) valt nog te bezien. De film werd vertoond op heel wat filmfestivals, en zou bij ons begin 2019 in de bioscoop moeten uitkomen.

*** Boy Erased trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *