FIFA 19 maakt succesvolle sprong naar Champions League

Het moet toch even schrikken geweest zijn voor Electronic Arts toen Christano Ronaldo vorige week in opspraak kwam met een getuigenis van iemand die beweert dat ze verkracht is geweest door de topvoetballer. Wil nu net dat CR7 staat te blinken op de cover van zowat de gehele marketing-campagne van FIFA 19 (2018), het spel waar elke voetbalfanaat naar heeft zitten uitkijken. Misschien hadden ze maar beter Kevin Debruyne of Eden Hazard genomen. Toch denk ik niet dat deze tegenvaller een domper zal zijn op de recette, want het is een game die heel wat verwachtingen inlost.

Met elke nieuwe editie voel je gewoon meer vrijheid en mogelijkheden om je op het veld te bewegen, zonder dat het allemaal nodeloos super ingewikkeld begint te worden. Het systeem van passing en shooting werd grondig herzien. Maar wat me zelf opviel is dat er ook meer energie is gestoken in de visuals, en dan in bijzonder de karakter-animaties. Daarnaast zijn ook de overvolle stadiums die er allemaal bijzonder gedetailleerd uitzien (inclusief het nieuwe Tottenham stadium). We kunnen hier echt wel de sfeer opsnuiven van hoe het is als ploeg om deel te nemen aan de Champions League. Er zijn ook heel wat gameplay modes die het speelplezier enkel maar vergroten. Hoe dan ook, een voetbalgame blijft een moeilijke evenwichtsoefening. Indien je de gameplay meer realistisch wil maken kan je het passen en tackelen nog meer onder de controle zetten van de player, met als gevolg dat het spel ook meteen een stuk meer ingewikkeld wordt en het dan vaak moeilijk is om een goede aanvalsstrategie uit te werken. Deze FIFA 19 probeert een goede tussenweg te vinden. Je zal de handelingen eerst wat onder de knie moeten krijgen – en dat geldt voor heel wat games – om er echt ten volle van te kunnen genieten. Dus is het vrij normaal dat beginners wat moeite hebben met bal-controle in het begin.

Ze hebben zoiets van een Timed Finishing controle ingevoerd waarbij je beter kunt trappen wanneer je de bal precies kan wegtrappen om het moment van aankomst. Het schot krijgt meer kracht en de kans dat het tussen de palen gaat is een stuk groter. Dit alleen al heeft een grote invloed op de gameplay. Het is tevens ook niet zo dat je met één sterplayer alles wel kan uitspelen. Het is een team game en deze FIFA 19 werkt wel hier naar toe. Sterspelers zijn uiteraard goed op het veld, maar een goede spelverdeling en efficiente passing is cruciaal in het winnen van de matchen. Soms zijn er van die ping-pong situaties of momenten waar de bal bijna aan de voet blijft plakken, maar over het algemeen voelt alles behoorlijk natuurlijk aan.

Er is ook de Dynamic Tactics waarbij je vijf verschillende tactieken kunt instellen bij aanvang van een match en die bediend kunnen worden via sneltoetsen. En ja, deze tactieken kunnen tegen het ene team beter werken dan het andere, dus denk goed na alvorens ze te activeren. En in FIFA 19 voel je dat deze instellingen eigenlijk wel meer van een impact hebben op het spel dan in de vorige edities van de game.


© 2018 Electronic Arts. All rights reserved.

We hebben opnieuw een Journey single-modus waarin je deze keer kunt kiezen tussen 3 karakters (Alex Hunter, Kim Hunter & Danny Williams) die elk hun eigen weg gaan op weg naar faam binnen de voetbal wereld en misschien wel de cup te winnen. Dit is en blijft wel een voetbal-game, dus verwacht niet al teveel diepgang qua verhaal en karakter-ontwikkeling. En er zijn ook heel wat mogelijkheden voor variaties in te brengen zoals matchen met eigen regels of zelfs een survival mode waarbij telkens een speler uitvalt wanneer je een goal maakt. Career Mode en Pro Clubs blijven ongewijzigd, alsook Ultimate Team. Een nieuwe editie is wel de Division Rivals, een modus waarmee je kunt concurreren tegen anderen. Het geeft je meer structuur, maar voegt niet echt niet bijzonder veel toe.

Kortom FIFA 19 komt met enorm veel game-modes die enkel maar het plezier kunnen vergroten. De gameplay is echt wel een verbetering op de vorige editie. Niet alle nieuwe toevoegingen treffen hun doel, maar over het algemeen is het resultaat zeer bevredigend. Zelf ben ik geen grote fan van de singleplayer-campagne ‘The Journey’, toch heb ik veel plezier beleefd met FIFA 19 en zal er nog plezier aan beleven in de toekomst en ik vermoed dat het alleen maar zal toenemen naargelang ik de controles nog meer onder de knie krijg.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 4 juli 2018

*** FIFA 19 trailer ***

3 Comments

 1. kons

  Dat career mode niet is gewijzigd vind ik een zware teleurstelling. Zwaar minpunt wat mij betreft.

  Reply
 2. Jonathan

  Ligt misschien aan mij maar zoveel verschil met Fifa 18 vond ik het nu ook weer niet. Toch schaf ik het mij telkens weer aan 😮

  Reply
 3. Kevin

  Valt mij ook wat tegen!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *