Kevin Spacey maakt zijn comeback in Billionaire Boys Club

Er is al heel wat inkt gevloeid rond de misstap en het wat moeilijk karakter van Kevin Spacey, maar ik zou denken dat de man ondertussen nu wel voldoende is gestraft en geschonden. Hij is Weinstein niet, laat staan Bill Cosby, ook al zouden er 30 klachten zijn van “nonconsensual touching” (wat dit concreet ook moge betekenen). In wezen is zijn misstap zelfs nog minder “erg” dan wat Roman Polanski heeft uitgespookt toen hij jong was, en hij heeft films blijven maken tot 2008. Ondertussen zou de comeback voor Spacey er in augustus aankomen met Billionaire Boys Club (2018).

Korte inhoud: Begin jaren 80. Joe Hunt (Ansel Elgort) richt samen met Dean Karny (Taron Egerton) de Billionaire Boys Club op; een vereniging die zich bezig houdt met beleggingsfraude. Na verloop van tijd denken de twee mannen een goudmijn te hebben gevonden wanneer ze in zee gaan met zakenman Ron Levin (Kevin Spacey). Die blijkt echter op zijn beurt ook een oplichter te zijn en zet de Boys voor zo’n 4 miljoen dollar af. De zwendelarij schiet bij Hunt in het verkeerde keelgat. Koelbloedige wraak staat vervolgens bovenaan zijn lijst…

Let wel, deze film werd geshoot in 2015 en de studio heeft deze film in de koelkast gehouden tot augustus van dit jaar. Het was in ieder geval zuur voor regisseur James Cox die al die tijd heeft moeten wachten op zijn mogelijke doorbraak. Ik begrijp echter de distributeur. Billionaire Boys Club heeft 15 miljoen dollar gekost en je wil natuurlijk niet dat deze geboycot zal worden tijdens zijn release. Maar hoe je het ook draait of keert, als de film goed is zal hij wel zijn publiek vinden. Anderzijds, laten we niet vergeten dat ondanks de reshoot All the Money in the World een flop werd. Wat wel duidelijk is geworden is dat de sociale media een nieuwe macht geworden, het maakt (fake) nieuws, het bepaalt wie president wordt, en het speelt ondertussen ook voor rechter.

Ik heb de laatste jaren meer film-boycots gezien dan in de jaren 80 en 90 samen. Hooguit werd er een film scheef bekeken omdat er iets teveel geweld of naakt in zat, maar tegenwoordig schreeuwen ze moord en brand omdat bijvoorbeeld Scarlett Johansson gecast is in Rub & Tug in een transgender rol en dit voor de PC-aanhang een brug te ver is en de zoveelste discriminatie van een minderheid. Dat zijn diezelfde kiekens die whitewashing schreeuwden toen Matt Damon gecast werd in The Great Wall (2016), terwijl het net Chinezen waren die verzot zijn op Amerikaanse sterren in hun films! The Great Wall was één van de meest succesvolle films in China daar waar het flopte in het Westen. Acteurs blinken uit wanneer ze een complete transformatie kunnen doormaken. Ook al zijn er voorbeelden van verkeerde castings (Tilda Swinton in Dr. Strange om er maar één te noemen) moet je dergelijke keuzes overlaten aan de regisseur en de studio. Zij maken geen films om politiek te voeren, zij maken films om een pakkend verhaal te vertellen voor een breed publiek, en casten daarvoor de beste acteur los van bekommeringen over ras, huidskleur, geloof, … denk dan aan Liam Neeson als de Aziatische Ra’s Al Ghul in de Nolan films, Carey Mulligan als Irene in Drive, daar waar de roman eigenlijk een latina meisje beschreef, Zendaya Coleman als Mary Jane Watson in de nieuwe Spider-Man films en Will Smith als Robert Neville in I Am Legend.

Seksueel ongewenst gedrag is uiteraard een delicaat issue, en ik denk dat er niemand Weinstein opnieuw wil zien op een filmproject. Maar laten we de zaken misschien niet allemaal over één hoop gooien. Seksuele agressie en ongewenst gedrag zijn allebei verwerpelijk maar twee totaal verschillende dingen. Laat een rechter – die ALLE feiten kent – hierover met goed geweten oordelen. Een slachtoffer kan iemand zijn die seksueel is misbruikt maar eveneens iemand die onterecht aan de schandpaal wordt genageld. Tot hiertoe is bij mijn weten Spacey niet veroordeeld geweest door een rechter. Kijk ik uit naar de nieuwe Spacey? Als de film goed lijkt, heb ik geen enkele reden om deze prent niet te gaan zien. En ook al moet je niets van Spacey weten, een film is een product van honderden individuen en als je het niet gunt aan hem, gun het aan al die andere talentvolle acteurs en crew-leden.

*** Billionaire Boys Club trailer ***

5 Comments

 1. Vince

  Ik ben wel benieuwd naar de film, ook al zie je nergens Spacey op de affiche, dat was vroeger anders. Maar ja, er zijn gradaties in ongewenste aanrakingen en seksuele vergrijpen.

  Reply
 2. Accu

  Ik herinner me de boycot rond The Grey omdat de wolven er slecht worden voorgesteld. lol.

  Reply
 3. Gonzo

  Wanneer gaan ze deze film eens uitbrengen op Play of Netflix?!

  Reply
 4. Gregory

  Deze film valt nog wel mee. Geen hoogvlieger maar ik heb er toch van genoten.

  Reply
 5. Greg

  Het wordt tijd voor nog eens een goede Kevin Spacey rol. Just sayin’.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *