En de Oscar gaat naar The Shape of Water

And the Oscar goes to … The Shape of Water (2017)! De film haalt maar liefst 13 Oscar-nominaties! Grote concurrent Dunkirk (2017) haalt maar 8 nominaties, met op de voet gevolgd door Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017). Spielberg’s The Post (2017) krijgt er amper 2: Beste film – wat deze film in geen miljoen jaar gaat winnen en Beste Actrice voor Meryl Streep – die ondertussen aan haar 21e nominatie zit.


the_shape_of_water_2017_oscars.jpg

© 2017 Twentieth Century Fox Film Belgium

De 90ste Academy Awards wordt dus op het eerste gezicht niet zo spannend want de kaarten liggen nogal geschud in het voordeel van de film van Guillermo del Toro, want te verwachten was na de zege van Billboards op de 75e Golden Globes. Op de vraag wie uiteindelijk de Oscar voor Beste Regie zal winnen is nog maar de vraag, want Christopher Nolan zit al lang te wachten op zijn erkenning. Dunkirk was hoe dan ook niet zijn beste film, dus schat ik de kansen van Guillermo hoger in, ook al zullen heel wat vrouwen uit solidariteit op Greta Gerwig stemmen voor Lady Bird (2017), nog maar eens een vrouw in deze categorie sinds 2009.

Bij de acteurs lijkt het ook allemaal wel een uitgemaakte zaak. Gary Oldman wint zijn eerste Oscar met de film Darkest Hour (2017) en Sally Hawkins voor The Shape of Water. Willem Dafoe zou wel eens zijn eerste Oscar kunnen winnen voor zijn bijrol in The Florida Project (2017) en Laurie Metcalf voor Lady Bird.

Er zijn HEEL WAT SNUBS!!! Weet dat The Academy eigenlijk 10 films voor Beste Film hadden kunnen nomineren begrijp ik niet waarom films als Blade Runner 2049 (2017) niet meer in de lijst voorkomen (met uitzondering van één nominatie voor de fotografie). EN niks voor Wonder Woman (2017)? Het mag duidelijk zijn dat de gemiddelde leeftijd van The Academy ondertussen op 65 jaar ligt. Veel van die mensen kijken niet naar comic adaptaties of hippe sci-fi films. En slechts 1 Oscar nominatie voor The Disaster Artist (2017)? En Franco geen nominatie?! WTF?! Ik ben toch blij dat ze Logan (2017) hebben genomineerd, al is het maar voor Beste Script.

Talkshowpresentator Jimmy Kimmel zal de show voor de tweede keer op rij presenteren, nadat hij in de vorige editie een kemel van jewelste moest ontmijnen met Warren Beatty die het verkeerde kaartje had gekregen. Kans is echter klein dat ze hem opnieuw zullen vragen om enigszins de blamage die hij onterecht kreeg te herstellen. Niet veel Belgisch materiaal tussen de genomineerden, ook al is de Russische inzending Loveless (2017) een co-productie met België. We zullen wel nog even geduld moeten hebben want de Oscar-show is pas op zondag 4 maart 2018. Zorg dus al maar dat je op 5 maart niet naar de les moet of naar het werk, want het wordt alweer een lange nacht.

6 Comments

 1. Agnus

  James Franco geen nominatie, ik snap het niet, dit is een rip off 😮

  Reply
 2. Axel

  Die hoge gemiddelde leeftijd verklaart inderdaad heel veel.

  Reply
 3. johan

  Logan en Wonder Woman waren voor een superheldenfilm goed (er zijn tenslotte veel slechte). Maar naar mijn mening echt niet goed genoeg voor een Oscar.

  Reply
 4. Kons

  @Johan: En The Post wel? Komaan, geen kat zal binnen 6 maand nog iets weten van The Post. Ik dacht dat de Oscars over de Beste Films moet gaan, niet over de films die beantwoorden aan hoe Oscarfilms eruit moeten zien.

  Reply
 5. Johan

  @Kons: Nee, The Post is ook geen goede film. Helemaal mee eens dat de jury eens breder moet leren kijken dan formulematig klef kostuumdrama, historisch drama, aangedikte biopic, etc. Wat iemand goed vindt verschilt nog wel eens en ik vond Logan en Wonderwoman ‘slechts’ vermakelijk en niet veel meer dan dat.

  Reply
 6. jerre

  Ik heb een traan gelaten bij Logan, zoiets gebeurt mij nooit, ik vraag me af hoeveel Oscar films zo pakkend kunnen zijn.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.