Three Billboards en Lady Bird winnen op de 75e Golden Globes

Het was een grote verrassing dat niet The Shape of Water (2017) van Guillermo del Toro (genomineerd voor 7 Globes!) ging lopen met de Golden Globe voor Beste film, maar wel de Brits-Amerikaanse Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) van Martin McDonagh die uiteindelijk met 4 beeldjes hing lopen (Beste Drama, Beste Actrice, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Script). Anderzijds zet dit misschien wel de deur open om dan toch de Oscar te winnen voor Beste Film, want ik vermoed dat heel wat mensen toch een andere winnaar hadden verwacht.

three_billboards_outside_ebbing_missouri_2017_poster.jpg

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri gaat over een alleenstaande moeder die uit woede over de moord op haar tienerdochter drie grote aanplakborden huurt en daarop confronterende teksten zet. Frances McDormand die de hoofdrol speelde, Sam Rockwell in de bijrol en regisseur/scenarist Martin McDonagh, vielen alle drie in de prijzen.

Maar er waren nog heel wat verrassingen in een ceremonie die zwart gekleurd was in het teken van de #MeToo beweging. Een avond waarin Seth Meyers’ monoloog deed glimlachen met zijn voorspelbare #MeToo mopjes, ook al werd de toon gezet door Oprah Winfrey’s speech tijdens haar ontvangst van de Cecil B. de Mille Award. Een echt kippenvel moment waarbij ze haar prijs opdroeg aan elke vrouw die durfde te spreken en elke man die durfde te luisteren. Een speech die nog lang zal blijven nazinderen.

De Golden Globe voor Beste Buitenlandse film ging naar de Duitse Aus dem Nichts (2017) van regisseur Fatih Akin. Een film die gaat over een vrouw die haar leven op orde probeert te brengen nadat haar Koerdische man en zoontje sterven bij een aanslag van neonazi’s.

Lady Bird (2017) won de Golden Globe voor Beste Komedie/Musical (wat uiteindelijk bullshit is, want het is een drama) en ook actrice Saoirse Ronan won de Beste Actrice Globe in deze categorie. James Franco ging dan weer lopen met de Golden Globe voor Beste Acteur voor The Disaster Artist (2017), alsook Gary Oldman voor Darkest Hour (2017).

Alexandre Desplat won de Golden Globe voor Beste Muziek voor The Shape of Water en Big Little Lies won 4 Golden Globes (Beste Miniserie, Laura Dern, Alexander Skarsgård en Nicole Kidman. De grootste verliezers van de avond zijn Get Out (2017), The Post (2017) en Dunkirk (2017). De Globe-winnaar worden gekozen door een select clubje van buitenlandse journalisten in Hollywood, de Oscar-wannaars worden dan weer gekozen door een breed scala van filmmakers en acteurs, dus ja, er zal zeker anders gekozen worden en films die nu misschien over het hoofd werden gezien (Wonder Woman, Logan) krijgen misschien alsnog een kans. De Oscar-nominaties vallen op 23 januari.

***Related Post***
13/12/2017: De Golden Globes zitten er toch wat naast met hun nominaties

1 Comment

  1. Miiki

    De Post was saai en Dunkirk eigenlijk maar het kleine broertje van Saving Private Ryan, dus verwonderd het me niet dat ze niet in de prijzen vielen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *